Curele de slăbire cu pastile, un adevărat pericol!
de Roxana NĂSTASĂ
Pierderea kilogramelor în plus este un adevărat chin și mai toate femeile caută cu disperare soluții miraculoase care să le ajute să slabească. Numai cu substanțe naturale, așa cum se prezintă majoritatea, aceste cure sunt, de fapt, extrem de periculoase dând organismul peste cap. De exemplu, de ceva timp circulă pe internet o cură de slăbire braziliană, Lipo 53, care promite „minuni” ce multe femei se grăbesc să le creadă. Medicii atrag atenția asupra consumului acestor tablete, sfătuind femeile să nu cadă în plasa reclamelor și a ceea ce se spune, ci să întrebe mai întâi medicii pentru că urmările pot fi destul de grave.
Metodele de slăbit rapid care promit minuni au devenit din ce în ce mai multe și mai diverse. Internetul e plin de așa ceva. Tinerele sunt ademenite cu tot felul de reclame cu sloganuri care mai de care mai inteligente. Nu puține au fost cazurile în care tinere sau femei mai în vârstă au apelat la astfel de tratamente fără a întreba medicul și au ajuns să sufere de anumite afecțiuni.
Spre exemplu, cură braziliană, Lipo 53, promite că o singură tabletă te scapă de trei kilograme în numai cinci zile, iar patru tablete te scapă îndată de 12 kilograme ca prin minune. Ba mai mult, se spune că după ce ai ajuns la greutatea dorită, cura trebuie întreruptă doi ani timp în care rezultatele obținute se păstrează, greutatea rămânând cea dorită.
Pe site-ul celor care recomandă cu căldură această cură sunt însă diverse comentarii de la persoane care s-au simțit rău după consum.
„Mama mea a ajuns la spital după doar două pastile! Atenție mare! Nu pot face decât rău, doar otrava poate să-ți blocheze organele interne și metabolismul, astfel încat să “slăbești” 3 kg de la o pastilă”, a scris o anume Diana într-un comentariu. Un alt comentariu care vine de la o anume Elisa, este tot negativ: „Nu am slăbit deloc de la aceste pastile și mă simt și foarte rău”. La fel ca acestea sunt multe altele, cărora, din păcate, amatoarele de slăbit nu le dau importanță cumpărând fără să se intereseze.
Medicii atrag atenția cu privire la aceste tablete care te ajută să slăbești, spunând că sunt o înșelătorie, la fel ca toate cele care circulă pe internet.
„Nu sunt deloc de acord cu aceste cure de slăbire și nu le recomand. Apar tot felul de dereglări metabolice, diabet, afecțiuni pe fond nervos, deci nu sunt recomandate. Mai bine mișcare și mai multă grijă la mâncare. Am văzut tot felul de cazuri în care oameni sănătoși, de la cure cu tot felul de pastile au ajuns cu diabet, anorexie și alte boli. Totul ține de mișcare și mâncare sănătoasă, precum și echilibru emoțional. Femeile trebuie să știe că suferința sufletului nu se vindecă cu astfel de pastile care provoacă tot felul de boli”, ne-a declarat Mimi Bâzdâră, medic de familie.
Aceeași părere negativă despre pastilele de slăbit o are și medicul urgentist Tudor Ciuhodaru: „Pastilele <minune> ce vă scapă de kilogramele în plus, comercializate adesea pe internet, se dovedesc ineficiente sau pot crea grave probleme de sănătate. Prezentate drept 100% naturale, ca și etnobotanicele, pentru a scăpa de avizele necesare comercializării medicamentelor și alimentelor, ele oferă visul oricărei persoane confruntate cu excesul ponderal. În prezentare se spune că «o singură tabletă vă permite pierderea a 3 kg în 5 zile», «grăsimea dispare, silueta se subțiază, corpul se transformă total», asta în condițiile în care «nu necesită nicio schimbare în obiceiurile alimentare». Utilizarea unor astfel de pastile «minune», fără recomandare medicală, fără cunoașterea provenienței sau achiziționate de pe internet, poate duce la complicații extrem de periculoase”.
Nu puține au fost cazurile în care tinerele au ajuns la urgențe și au avut nevoie de terapie pe o perioadă îndelungată, după o asemenea cură.
„Recomandăm ca orice cură de slăbire să fie precedată de o evaluare clinică și biologică și ca regimul alimentar să fie elaborat de un nutritionist. Regimul alimentar trebuie să fie echilibrat nutrițional, incluzând proteine, glucide și lipide, precum și vitamine, în principal din fructe si legume proaspete, adaptat caloric la necesitățile organismului, care să țină cont de afecțiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii), cu respectarea orarului de masă pentru a se evita hipoglicemiile. Eventualele medicamente asociate regimului igienodietetic trebuie să fie prescrise de un medic iar alte soluții chirurgicale pot fi luate în considerare doar după o informare corespunzătoare”, a mai adăugat medicul Ciuhodaru.