Însămânțarea de primăvară, întârziată
de Marian MOCANU
Pentru agricultorii vasluieni această perioadă este de maximă importanță, deoarece acum se execută însămânțările de primăvară. Stadiul acestor lucrări agricole este puțin întârziat față de anii precedenți, însă situația stă mult mai bine decât toamna trecută când, din cauza secetei, semănatul grâului a fost mult întârziat, până aproape de mijlocul lunii decembrie. În total, la nivelul județului Vaslui, peste 170.000 ha urmează a fi însămânțate.
Din evidențele Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui rezultă că suprafața totală care urmează a fi însămânțată în această primăvară este de 170.887 ha. Potrivit informațiilor furnizate de reprezentanții exploatațiilor agricole comerciale, până marți, 21 aprilie, suprafața totală semănată era de 34.603 ha.
„Față de aceeași perioadă a anului trecut ritmul de însămânțare este mai scăzut, determinat de ploile neînsumate cantitativ, dar destul de dese, care s-au înregistrat în ultima perioadă și care au împiedicat executarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ și de semănat. Situații mai deosebite se întâlnesc în lunca Prutului, acolo unde excesul de umiditate se manifestă cu intensitate mai mare și unde este aproape imposibilă intrarea pe teren”, ne-a declarat Gigel Crudu, directorul executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Vaslui.
Deja s-a finalizat însămânțarea mazării, pe totalul de 112 ha programate a fi înființate cu această cultură, iar sfecla de zahăr a fost semănată pe 261 ha, 91% din suprafața programată. Semănăturile sunt avansate și în cazul ovăzului, fiind efectuate pe două treimi din suprafața agricolă programată, respectiv pe 2.273 ha, în cazul orzoaicei de primăvară – 2.609 ha, respectiv 55%, iar la floarea soarelui, cultură deja înființată pe nu mai puțin de 17.422 ha, adică 35% din totalul programat.
Într-un stadiu normal pentru această perioadă se află și lucrările pentru înființarea culturilor de plante de nutreț, deja 1.696 ha ( 29% din totalul suprafeței programate) fiind însămânțate, sau în cazul culturilor de legume, care au fost plantate pe 1.570 ha (30% din program).
În schimb, este abia la început însămânțarea porumbului, cultură care are cea mai mare pondere la nivelul județului Vaslui. Până marți, doar 8% din suprafața programată, respectiv 7.968 ha au fost însămânțate cu porumb, lucrările neieșind însă din calendarul normal.
În programul de însămânțare din această primăvară se vor înregistra creșteri de suprafețe în special la floarea soarelui și porumb. Acest lucru se datorează faptului că suprafețe cultivate cu rapiță în toamna anului 2014 vor trebui să fie întoarse și semănate cu alte culturi. Motivul îl reprezintă din cauza secetei excesive și persistente în timp care s-a manifestat pe teritoriul județului în toamna anului trecut.