altex
NationalNews

CUTREMUR PUTERNIC în Nepal: Peste 1457 de persoane au murit. Alpinistul Alex Găvan: "În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele". ANUNȚUL MAE cu privire la românii din Nepal

Un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,9 s-a înregistrat sâmbătă în apropiere de Kathmandu, capitala Nepalului, provocând victime și pagube importante. Seismul a provocat moartea a cel puțin 1.457 de persoane, relatează ABC News în pagina electronică.

UPDATE Cel puțin 1.457 de persoane au murit

Cutremurul a provocat moartea a cel puțin 1.457 de persoane, relatează ABC News în pagina electronică.

De asemenea, alte 1.055 de persoane au fost rănite, a anunțat ministrul nepalez de Finanțe, Ram Sharan Mahat, care a citat armata.

 UPDATE MAE: Cei 10 cetățeni români identificați în Nepal, printre care patru alpiniști, sunt bine

Ministerul de Externe a informat, sâmbătă seara, că toți cei 10 cetățeni români, șase turiști și patru alpiniști, identificați în Nepal, unde s-a produs un seism cu magnitudinea 7,9, „sunt bine”.

test

Vicepreședintele Federației Române de Alpinism și Escaladă a informat că doi alpiniști români, aflați pe versant în momentul producerii avalanșei provocate de cutremur, „sunt bine și în prezent se află în tabăra numărul 1 din Nepal”, potrivit unui comunicat MAE cu informații actualizate la ora 21.00, ora României, în legătură cu situația cetățenilor români din Nepal.

Familiile celor doi au fost informate de acest lucru de liderul grupului de expediție, mai anunță MAE, precizând că cei doi alpiniști fac parte din grupul de patru care s-a aflat pe versant în momentul producerii avalanșei. Până acum, nu se reușise stabilirea unui contact cu ei, în timp ce despre ceilalți doi se știa din cursul zilei că sunt în siguranță.

MAE informează că, până în prezent, au fost identificați în Nepal 10 cetățeni români, șase turiști și cei patru alpiniști menționați, și că toți „sunt bine”.

Cei patru alpiniști români aflați într-o expediție pe muntele Everest, în timul producerii unei avalanșe, sunt Alex Găvan, Teofil Vlad, Justin Ionescu și Zsolt Torok.

Alex Găvan este de părere că singurii îngeri păzitori sunt, în aceste momente, elicopterele. El a precizat că acum este „un timp al acțiunii”.

„Există un timp pentru a acționa și un timp pentru a vorbi. De această dată suntem în prima situație. Orice declarație făcută în această situație nu poate nici să îi aducă înapoi pe cei care au murit și nici să îi ajute pe toți cei care sunt acum într-o situație de urgență. În acest moment, îngerii păzitori sunt elicopterele, care sunt așteptate mâine la prima oră, daca vremea permite, precum și toți cei care vor avea grijă de cei răniți în această noapte. Orice alte cuvinte ar însemna pentru mine o lipsă de respect față de marea amărăciune și marea durere pe care le trăiesc oamenii. Acesta este un timp al acțiunii”, este ultimul mesaj transmis de Alex Găvan, prin intermediul echipei sale de comunicare.

Pe parcursul zilei de sâmbătă, Găvan a reușit să scrie pe Twitter că a fost o „avalanșă uriașă” și că multe persoane se aflau pe munte. „Tabăra de bază de pe Everest cutremur uriaș, apoi avalanșă de pe Pumori”, a scris alpinistul român. „Alergând pentru viață din cortul meu. Nevătămat. Multe persoane se află pe munte”, a adăugat Găvan.

El a revenit ulterior cu un nou mesaj pe Twitter, în care face apel să fie trimise elicoptere pentru transportarea răniților de pe Everest.

„Am ajutat la căutarea și salvarea victimelor dintr-o vastă zonă devastată. Mulți morți. Mult mai mulți răniți. Mulți vor muri” dacă nu sunt transportați cu elicopterele de urgență, a avertizat Găvan.

Alex Găvan s-a aflat, sâmbătă dimineață, în momentul producerii avalanșei din Everest, în Tabăra de Bază de pe Everest. Aceasta este comună pentru Lhotse și Everest. El a reușit să se salveze, iar acum contribuie la operațiunile de salvare a răniților.

„Sunt în Tabăra de Bază Avansată. Am simțit cutremurul. Sunt bine. Aici e ok. S-a format însă o mare crevasă spre North Col. Chinezii vor coborî câteva zile de pe munte. Eu voi coborî mâine în Tabăra de Bază„, a anunțat Teofil Vlad, potrivit unui mesaj postat pe contul de Facebook al Everest 2015 Expedition.

UPDATE Cel puțin 1.341 de morți

Bilanțul anterior era de peste 1.220 de morți, dintre care 1.170 în Nepal și 52 în țările învecinate.

UPDATE Cel puțin 1.220 de morți

Cutremurul a provocat moartea a cel puțin 1.170 de persoane numai în această țară și a altor 52 în țările învecinate, relatează Reuters în pagina electronică.

Pe fondul temerilor privind un dezastru umanitar în țara săracă cu 28 de milioane de locuitori, Guvernul copleșit de situație a făcut apel la ajutor străin. India a fost prima care a răspuns, trimițând avioane militare cu echipament medical și echipe de intervenție.

Un oficial din poliție a precizat că bilanțul a ajuns la 1.170 de morți numai în Nepal, dintre care mai mult de jumătate în Valea Kathmandu. Alte 36 de persoane au murit în nordul Indiei, 12 în regiunea autonomă chineză Tibet și patru în Bangladesh.

La rândul său, ministrul nepalez de Finanțe, Ram Sharan Mahat, a scris pe Twitter că, potrivit armatei nepaleze, 1.457 de persoane au murit în urma seismului, relatează Deutsche Welle în pagina electronică.

Potrivit Reuters, o echipă montană a armatei indiene a descoperit 18 cadavre pe Muntele Everest, unde o avalanșă declanșată de cutremur a acoperit tabăra de bază folosită de alpiniștii care vor să urce pe cel mai înalt vârf din lume. Peste 1.000 de alpiniști se aflau acolo pentru începutul sezonului de alpinism.

UPDATE MAE: Cei doi români aflați în zona afectată de cutremur în Nepal sunt în afara oricărui pericol

MAE a stabilit, prin intermediul familiilor, legătura cu cei doi români aflați în zona afectată de cutremur în Nepal și care erau căutați, aceștia fiind în afara oricărui pericol, iar doi dintre cei patru alpiniști  sunt în siguranță,potrivit informațiilor obținute de Ambasada României din India.

Potrivit unui comunicat remis MEDIAFAX, Ambasada României la New Delhi a contactat telefonic doi cetățeni români care se află în Nepal pentru un circuit turistic și care își anunțaseră prezența în regiune, situația acestora nefiind afectată de cutremur.

MAE mai precizează că, în cursul după-amiezii de sâmbătă, în continuarea demersurilor inițiate de instituție, au mai fost identificați în Nepal alți doi cetățeni români care sunt, de asemenea, în afara oricărui pericol.

Totodată, Ministerul de Externe a reușit să stabilească, prin intermediul familiilor din România, legătura cu cei doi români aflați în zona afectată de cutremur și care erau căutați încă de dimineață, aceștia fiind în afara oricărui pericol.

„Misiunea diplomatică din India are în continuare în atenție situația unui grup de patru alpiniști români aflați într-o expediție în regiune, urmărindu-se cu prioritate contactarea acestora și stabilirea situației lor după producerea cutremurului. Din informațiile disponibile de la Ambasada României la New Delhi, doi dintre cei patru alpiniști sunt în siguranță, acest lucru fiind confirmat și de reprezentantul Federației Române de Alpinism și Escaladă, cu care structura specializată din MAE ține legătura în permanență”, se arată în comunicat, cu precizarea că aceste informații au fost actualizate la ora 18.00, ora României.

Ministerul Afacerilor Externe reamintește că, până la acest moment, misiunea diplomatică nu a primit nicio confirmare oficială referitoare la existența vreunui cetățean român printre victime.

MAE face apel la cetățenii români care au rude sau prieteni în zona afectată de cutremur să informeze asupra acestui lucru la numărul de telefon 0728.557.116 sau pe email la adresa comunicare.consulara@mae.ro

Atât Ambasada României la New Delhi, cât și Consulatul Onorific al României din Nepal mențin legătura permanentă cu autoritățile locale și monitorizeaza evoluția situației din regiunea afectată, fiind pregătite să acorde asistență consulară de specialitate.

UPDATE Cutremurul puternic produs sâmbătă în Nepal a provocat moartea a peste 870 de persoane și pagube importante, a anunțat un purtător de cuvânt al poliției, citat de BBC News Online.

Cel mai grav seism înregistrat în Nepal în ultimii 81 de ani a cauzat prăbușirea a numeroase clădiri și a provocat, de asemenea, pagube și victime în statele învecinate India și Bangladesh, dar și în Tibet și pe Muntele Everest. Guvernul a decretat stare de urgență în zonele afectate.

Epicentrul seismului cu magnitudinea 7,9 a fost localizat la 80 de kilometri est de Pokhara, al doilea oraș ca mărime din Nepal. Hipocentrul seismului a fost localizat la o adâncime mică, de numai doi kilometri.

Un purtător de cuvânt al poliției a declarat pentru BBC că 876 de persoane au murit în urma cutremurului și peste 1.700 au fost rănite. Cel puțin 524 de persoane au murit la Kathmandu, a precizat acesta.

Un oficial din Ministerul de Interne declara anterior pentru Reuters că bilanțul era de 758 de morți în Nepal. Alte 34 de decese au fost raportate în nordul Indiei și unul în Bangladesh.

„Sute de persoane ar putea fi moarte și sunt informații despre pagube ample. Devastarea nu se limitează la anumite zone din Nepal. Aproape toată țara a fost lovită”, a afirmat Krishna Prasad Dhakal, adjunctul șefului misiunii de la ambasada Nepalului din New Delhi.

Cel puțin 12 persoane au fost ucise în urma seismului în nordul Indiei, dintre care șase în Uttar Pradesh, unde s-a prăbușit o casă, și alte șase în Bihar, potrivit autorităților guvernamentale.

Un turn din secolul al XIX-lea s-a prăbușit la Kathmandu, presa locală relatând că cel puțin 50 de persoane au fost blocate sub dărâmături. Turnul Dharara, construit în 1832, era un obiectiv turistic deschis vizitatorilor de zece ani.

Televiziunile au prezentat imagini cu răniți tratați pe străzi, în afara spitalelor, și mai multe cadavre acoperite cu pături.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,9 produs sâmbătă în Nepal a provocat avalanșe pe Muntele Everest, numeroși alpiniști fugind la adăpost. Alpinistul român Alex Găvan, care se află în zonă, a anunțat pe Twitter că nu a fost rănit.

„Tabăra de la baza Everestului cutremur uriaș apoi avalanșă de pe Pumori”, a scris alpinistul român Alex Găvan pe Twitter. „Alergând pentru viață din cortul meu. Nevătămat. Multe multe persoane se află pe munte”, a adăugat Găvan.

Sursa; mediafax.ro

Related Articles

Back to top button