Plenul Senatului a adoptat luni, cu 90 voturi „pentru”, 36 „impotriva” si 4 abtineri proiectul de lege privind Codul Fiscal. Urmeaza ca proiectul de lege sa ajunga in dezbatere la Camera Deputatilor, camera decizionala.Toti senatorii liberali care au fost prezenti in sala au votat impotriva proiectului, in afara de trei senatori care s-au abtinut (Anca Boagiu, Marian Campeanu si Valeriu Todirascu). Senatorii din UDMR au votat toti „pentru”.
Pentru ca acest proiect de lege sa treaca de Senat erau nevoie de 85 de voturi.
- Vezi aici forma initiatorului proiectului de lege
- Vezi aici raportul Comisiei de Buget si amendamentele
Una din modificarile majore votate de deputati fata versiunea trimisa de Guvern este legata de microintreprinderile fara angajati. Astfel, daca Guvernul a propus o cota de impozitare a veniturilor de 3% plus 1.530 lei trimestrial, senatorii au aprobat un amendament care prevede impozitarea cu 5% a veniturilor in cazul microintreprinderilor cu zero angajati. Amendamentul va ramane in vigoare doar daca va trece si de votul plenului Camerei Deputatilor.
O alta modificare votata de senatori se refera la stabilirea cheltuielilor deductibile in cazul stabilirii venitului net din activitati independente. Astfel, potrivit votului dat de senatori, contributiile de asigurari sociale de sanatate vor reprezenta cheltuieli deductibile.
O a treia modificare importanta este legata de impozitarea dividendelor. Daca in versiunea Guvernului impozitul pe dividende era redus la zero de la 1 ianuarie 2016, senatorii au votat impozitarea cu 5% pentru dividendele platite de o persoana juridica romana catre o alta persoana juridica romana.
Ministrul de Finante Eugen Teodorovici a precizat ca actuala legislatie fiscala este perceputa in mediul economic si social ca fiind „dificil de aplicat”, iar actualul Cod fiscal a fost construit astfel incat sa conduca la simplificarea fiscalitatii si la predictibilitate.
Potrivit ministrului, Codul fiscal confera claritate si accesibilitate in aplicarea prevederilor sale prin restructurarea pe baze sistemice a normelor fiscale, transparenta in prezentarea principiilor fiscale, corelarea prevederilor intre Codul fiscal, Codul de procedura fiscala si legislatia conexa, cresterea eficientei de administrare a taxelor, contributiilor sociale si impozitelor prevazute.
„Toate aceste masuri sunt de natura sa contribuie in mod esential la reducerea evaziunii fiscale, cresterea consumului si stimularea cresterii economice”, a spus Eugen Teodorovici luni in Senat.
Proiectul a generat dezbateri aprinse in plenul Senatului, dupa ce senatorul liberal Marinica Dinca a sustinut ca documentul propus de catre Guvern este unul fara viziune, „impotriva romanilor”.
„Rasfoind materialul inaintat de Guvern am constat ca acest Cod fiscal propus de Ponta este fara viziune, nelegitim, mincinos si pervers. Este unul fara viziune, pentru ca nu duce nicaieri. Vom avea mai multi someri, taxe mai mari si mai multe, un nivel de trai mai scazut si, de asemenea, vom avea un consum si mai mic decat acum. Este un Cod fiscal nelegitim. Este un Cod fiscal impotriva romanilor, care va saraci si mai mult romanii si va inchide si mai multe societati comerciale. Din punctul meu de vedere, este un copy-paste prost. Nici macar la capitolul copy-paste Ponta nu a fost in stare sa copieze corect. Il indemn sa copieze toata propunerea noastra pe ce inseamna politica fiscala. Sper sa duca plagiatul pana la capat, ca ar face un lucru bun daca ar copia toata politica fiscala propusa de PNL”, a declarat Dinca Marinica, citat de Agerpres.
„Impozitul pe dividende a spus ca nu va mai exista Victor Ponta. Acum vedem ca minte. Colegii dumnealui, sase la numar, au votat sa introduca un amendament – chipurile – sa introduca un impozit pe dividende. Azi veti vota un Cod fiscal cu impozit pe dividende. Taxa speciala va fi scoasa – minciuna! Taxa speciala poarta alt nume, impozitul de sub cladiri. Nu este scoasa. Supra-acciza va fi scoasa – minciuna! Nu va fi scoasa. Se minte ca se reduc taxele, dar impozitul pe teren va fi marit cu pana la 100%, impozitul pe cladire de asemenea, impozitul pe autoturisme va creste cu pana la 80%. Ca sa fie impachetata corect si frumos, vine cu o minciuna – impozitul minim scade cu pana la 20%, dar creste cel maxim. Drept urmare, la anul vom vedea impozite mai mari”, a mai spus Dinca.
La randul sau, senatorul UDMR Vegh Alexandru a precizat ca proiectul de lege referitor la Codul giscal propune o relaxare fiscala si ca este „cel mai asteptat de catre societate si mediul de afaceri”.
„Actualul Cod fiscal, care este in vigoare din 2003, a suferit pe parcurs peste 150 de modificari si este foarte greu de aplicat, de urmarit si cred ca este nevoie de un alt Cod fiscal. Codul propus de Guvern, care va intra in vigoare la 1 ianuarie 2016, are scopul sa clarifice anumite neajunsuri din societate si propune, credem noi, o relaxare fiscala prin faptul ca propune reducerea TVA in special la alimentele de baza, continuarea reducerii treptate a CAS sau reducerea drastica a impozitului pe dividende de la 16 la 5% sau marirea procentului de sponsorizare oferita de societati comerciale anumitor entitati, impozitul pe profit se scade treptat”, a spus acesta.
In aceste dezbateri a intervenit si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a declarat: „Este regretabil că azi, în momentul în care discutăm un proiect de lege care a fost calificat ultra-liberal, grupul PNL să se așeze pe o astfel poziție, de respingere”.
Sursa: hotnews.ro