Finanțare complementară da, burse ba
de Roxana NĂSTASĂ
Ieri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural, inspectorul școlar general adjunct din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, prof. Narcis Aprodu, a prezentat o situație a burselor din județ și a finanțării complementare.
Interesant este că în municipiul reședință de județ elevii merituoși nu sunt stimulați în niciun fel. Cei de la școlile și liceele din Vaslui, care s-au spetit să învețe, n-au văzut nicio bursă de vreo trei ani. Asta în condițiile în care Vasluiul stă cel mai bine la finanțare complementară, bugetul alocat de primărie pentru anul 2014 pentru unitățile de învățământ din Vaslui fiind de 4.438.705 lei. Cele mai multe investiții s-au realizat la Liceul cu Program Sportiv, Grădinița nr. 3, Grădinița nr. 8 și Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Vaslui.
Pentru elevii din Bârlad, Huși și Negrești, primăriile au găsit bani de burse, elevii de top fiind stimulați să performeze în continuare.
„În primul semestru al anului acesta, s-au acordat 49 de burse de performanță în județ, burse de merit s-au acordat 492, burse de studiu 164 și burse de ajutor social 1.235. De acestea au beneficiat elevi din Bârlad, Huși, Negrești și din mediul rural. O mare parte dintre burse sunt acordate copiilor de la școli din mediul rural. Este vorba despre elevi din Blăgești, Ivănești, Gherghești și Lipovăț, semn că și în școlile de la sate se poate face învățământ de performanță”, a declarat Narcis Aprodu.
Așadar, deși elevii din Vaslui depun eforturi considerabile, aducând diverse rezultate pozitive și premii de la olimpiade și concursuri, făcând întreg orașul mândru, nu primesc burse pe motiv că nu sunt bani. De exemplu, în anul școlar trecut, la Liceul „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui, peste 530 de elevi erau potențiali beneficiari ai stimulentelor de merit, având mediile generale între 9 și 10, tot de la acest liceu opt copii întorcându-se cu premii mari de la olimpiadele naționale. Din păcate însă, Consiliul Local nu are bani pentru ei. La Bârlad, Huși și Negrești lucrurile sunt diferite, consiliile locale găsind fonduri și pentru elevii de top.
Busele de performanță se acordă elevilor care au obținut locul I, II sau III la etapele naționale ale olimpiadelor și concursurilor organizate de Ministerul Educației, iar cele de merit și de studiu se acordă în funcție de rezulatatele obținute la învățătură.