Abandonați de proprii copii
de Roxana NĂSTASĂ
Cine nu are bătrâni, să-și cumpere, spune o vorbă veche. Atât de veche, încât acum a căpătat un sens opus. Cine are bătrâni, le vinde casele și-i abandonează. Asta e realitatea cruntă cu care s-au confruntat zeci de bătrâni, ce-și duc acum traiul într-unul din centrele Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui. După ce au muncit și au agonisit o viață, mulți dintre ei s-au trezit la bătrânețe neajutorați, cu casele în grija nepoților sau copiilor care în loc să-i aibă în grijă, au vândut tot și i-au abandonat. Ba mai mult, potrivit directorului DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Ștefănică, unii aparținători, după ce au lăsat bătrânii în voia sorții, la decesul acestora, vin să le ia banii din contul deschis de cei de la DGASPC și-i lasă tot pe cei de la instituție să se ocupe de înmormântare.
Durere și tristețe în sufletele a zeci de bătrâni din centrele DGASPC Vaslui. După ce au muncit și au agosnisit o viață pentru un trai liniștit, au ajuns să fie abandonați de proprii copii. Ajunși la vârsta senectuții, când neputința își face simțită prezența, la vremea când ar trebui să-și țină nepoții în brațe, zeci de bătrâni din județ trec prin drame de neînchipuit, fiind uitați de cei pe care i-au îngrijit, crescut și educat cu dăruire și dragoste.
„Cel mai dramatic e atunci când copiii spun că nu-și pot întreține mama sau tatăl, e cumplit pentru bătrâni pentru că, nicăieri nu-și duc bătrânețea și nu se simt mai bine ca în casa lor. Mulți dintre ei le-au lăsat copiilor sau rudelor casa, cu condiția de a-i îngriji și s-au trezit cu totul vândut și lăsați în voia sorții. Sunt tot mai multe cazuri de genul acesta. Ba mai mult, atunci când mor, noi deschidem un cont și toți banii îi tezaurizăm. Și după ce n-au venit ani de zile, vin după deces aparținătorii și se ceartă pe banii din cont și de îngropat tot noi îngropăm beneficiarul”, a declarat Ionel Armeanu Ștefănică.
De exemplu, un caz recent a fost la Codăești când un bărbat fără picioare a lăsat casa unei nepoate să-l aibă în grijă, însă aceasta a vândut-o și l-a lăsat pe drumuri. Ca el sunt mulți alții ce astăzi își duc traiul într-unul din centrele DGASPC Vaslui cu povara de a fi uitați de proprii copii. Deși în centre primesc cele necesare și au parte de toată îngrijirea, nimic nu compensează durerea ce o simt.
Cei de la Centrul din Huși, uitați de tot
Cei aproape 100 de beneficiari de la centrul din Huși sunt cei mai triști, mai spune directorul DGAsPC Vaslui. “Cel mai tare mă doare situația persoanelor vârstnice care nu mai au aparținători. La Huși sunt cei mai triști bătrâni. E un aparținător la 100 de persoane. Nu vine nimeni la ei. Am fost noi de Paște. Sunt triști tare, cine vrea să-i viziteze s-o facă, că porțile sunt deschise mereu”, a mai spus Armeanu.
Centrele sunt arhipline în județ
Faptul că tot mai mulți pleacă în străinătate și-și abandonează părinții în centrele DGASPC, a făcut ca acestea să fie arhipline. În prezent, gradul de ocupare a acestora în județ este de 130%.
„Centrele sunt ocupate în proporție de 130%. Nu mai avem liste de așteptare. Mai ales că a fost și iarnă, am răspuns tuturor solicitărilor primăriilor și am ocupat toate spațiile. Cu cele 30 de locuri de la Bârlad am scăzut însă din presiune”, a mai punctat Armeanu.
Deschiderea centrului din Bârlad, rezolvarea unei mari probleme
O problemă ce nu stă în mâinile DGASPC-ului dar care ar îmbunătăți situația de față din județ, ar fi deschiderea centrului de persoane vârstnice din Bârlad care ar mai pune la dispoziție în jur de 100 de locuri.
“Îmi pare rău că nu putem rezolva problema cu Centrul pentru Persoane Vârstnice din Bârlad unde ar fi cam 100 de locuri. E o mare problemă care din păcate nu depinde de noi. E între CAR Bârlad și Primăria Bârlad. Trebuie rezolvată cât mai repede, mai ales că e nevoie și mai ales că dacă va sta așa vreo trei ani, clădirea nu va mai putea fi folosită”, a spus directorul DGAPSC Vaslui.
În prezent, în județ, pentru persoane vârstnice, DGASPC are trei centre, unul la Huși de 100 de locuri și unul la Giucani cu aproximativ 40 de locuri și unul pentru persoane cu handicap la Pogana cu aproximativ 50 de locuri.
Pentru a beneficia de un loc într-un centru DGASPC, beneficiarul ar trebui să aibă vârsta legală de pensionare, să nu aibă membri de familie sau persoane care îl pot întreține, să nu aibă casă sau condiții, să nu realizeze venituri proprii și să nu se poată gospodări, iar pentru un loc la centrul din Pogana, trebuie și certificatul de handicap.