Cheile de la casa ar putea acoperi creditele de la banci. Pentru cei care nu isi mai pot plati ratele, cativa parlamentari au scris o lege prin care datoria s-ar stinge simplu. Clientul isi anunta banca atunci cand nu mai poate plati si ii cedeaza proprietatea fara sa mai dea vreun ban. „Nu este normal ca prin criza sa treaca doar clientul, nu si banca”, spun cei cu datorii. Bancherii nu sustin insa ideea.
Din 2008, Florin Jipa este proprietarul unui apartament de trei camere pentru care s-a imprumutat la banca. Atunci, casa i-a fost evaluata la 130.000 de euro. Astazi insa, banca i-a refuzat cerea de refinantare pe motiv ca imobilul mai valoreaza doar 60.000 de euro.
Daca ar renunta sa mai plateasca ratele, Florin ar pierde si casa lui, dar ar avea de suferit si parintii sai, care l-au girat. Inspirati de astfel de cazuri, dar si de drepturile pe care le au clientii bancilor in alte tari, cativa deputati au scris o lege prin care orice credit ipotecar se poate stinge simplu – cand titularul nu mai poate plati ratele, isi va putea ceda proprietatea. Din acel moment, omul nu va mai fi dator bancii.
Daniel Zamfir, deputat PNL
„Anunta banca, stimata banca nu mai pot plati, vreau sa trec la procedeul dare in plata, in teremen de trei zile se pun in legatura cu un notar, un avocat”
Potrivit initiativei, clientul va trimite o notificare bancii prin care anunta ca vrea sa ii transmita dreptul de proprietate si sa stinga datoria. Nu va fi inscris in biroul de credite, iar gestul nu-l va impiedica mai tarziu sa faca un nou imprumut.
Gheorghe Piperea, avocat
„Bineinteles ca face aceasta cerere daca este supraindatorat, daca are un imobil locuinta supus executarii silite si daca e evident in ce-l priveste ca in urmatorii 3-4 ani de zile nu are cum sa faca plata”.
Surse din sistemul bancar au declarat pentru Stirile ProTv ca nu sustin o astfel de prevedere, care ar afecta stabilitatea bancilor. Reprezentantii clientilor spun insa ca temerile lor nu stau in picioare.
Alin Iacob, prsședintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare
„Bancile au acceptat acea garantie la momentul acordarii creditului, evaluarea s-a facut de catre evaluator impus de banca, astfel incat aceasta sustinere pare destul de lipsita de temei.”
O prevedere asemanatoare este cuprinsa in Directiva Europeana numarul 17 din 2014, pe care ANPC vrea sa o transpuna intr-un proiect de lege, dar care va avea efect abia pentru contractele incheiate din martie 2016. Actuala propunere vizeaza insa si contractele aflate in derulare, dar ca sa ajunga lege, ea va fi dezbatuta de deputati si senatori.
Sursa: incont.ro