Social

Neacordarea zilei libere pentru îngrijirea sănătății copilului, aspru pedepsită

* Angajatorii vasluieni riscă amendă de până la 1.500 de lei dacă le refuză salariaților dreptul de a-și lua o zi liberă pentru a-și duce copiii la doctor.

Zilele acestea Ministerul Sănătății a lansat în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern pentru aprobarea normelor Legii nr. 91 din 2014, privind acordarea unei zile lucrătoare libere pe an pentru îngrijirea sănătății copilului.
Conform acetui act normativ, părinții vor beneficia de una sau două zile lucrătoare libere pe an, în funcție de numărul de copii. Angajatorii sunt obligați să acorde ziua lucrătoare liberă pentru îngrijirea sănătății copiilor, însă fără a plati obligațiile salariale aferente.
La o singură zi liberă au dreptul cei care au unul sau doi copii, însă în situația în care în familie există trei sau mai mulți copii, legea este mai permisivă, în sensul că dă dreptul la două zile libere. În acest caz angajatorul este cel care decide dacă zilele vor fi acordate consecutiv sau separat.
Legea nu dă voie decât unuia din cei doi părinți să-și ia liber și numai pe bază de cerere depusă cu cel puțin 15 zile lucrătoare înainte de vizita la medic. Odată cu cererea, părintele va trebui să dea și o declarație pe propria răspundere din care să rezulte că celălalt părinte nu a cerut și nu va cere ziua liberă în acel an.
Pe cei care vor încerca să-și păcălească patronii îi așteaptă o sancțiune drastică: nu vor mai putea beneficia niciodată de prevederile legii. Și tot în ideea descurajării unora care ar putea avea în intenție folosirea acestui drept în alte scopuri, părinții vor trebui să le prezinte angajatorilor și dovezi că au fost la investigații cu copilul: acte de la medicul de familie. De asemenea, parinții care nu au solicitat ziua liberă într-un an, nu vor putea beneficia de ea în anul următor.
În firmele unde se întâmplă să fie înregistrate mai multe cereri simultane, mai exact care să depășească 5% din numărul total de angajați, situația va fi rezolvată de angajator care are dreptul de a programa zilele libere prin rotație.
Dacă legea le permite acestora să taie din leafa salariatului suma care i s-ar fi cuvenit în ziua în care l-a învoit, există o sancțiune serioasă și în cazul celor care refuză să aprobe cererea de acordare a zilei libere. Concret, Inspecția Muncii le va aplica o amendă, în urma sesizării primite de la angajat, cu valoarea cuprinsă între 500 de lei și 1.500 de lei. (Ionuț PREDA)

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button