Home » National » Guvernul și CE au convenit un nou calendar de creștere a prețului la gaze pentru casnici

Guvernul și CE au convenit un nou calendar de creștere a prețului la gaze pentru casnici

Guvernul a convenit cu Comisia Europeană (CE) un nou calendar de liberalizare a prețului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Conform acestui calendar, avizat de Executiv, prețurile la gazele pentru consumatorii casnici vor crește de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh, din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 și la 78 lei/MWh în 2018.

România s-a angajat față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional să elimine prețurile reglementate în sectorul gazelor și energie electrică.

Piața de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populația mai primește gaze la prețuri reglementate.

În negocierile de la începutul anului, Fondul Monetar Internațional și Comisia Europeană au cerut Guvernului să crească prețul gazelor pentru populație și centrale de energie termică (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat prețul de 58 lei, neacceptat de FMI și CE.

Refuzul de a crește prețul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenție la acordul cu FMI.

Conform calendarului convenit de Guvern în 2011 cu FMI și CE, prețul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit să crească de la 53,3 lei MW/h în iulie 2014, la 54,6 lei în octombrie 2014, la 56,1 lei în ianuarie 2015, la 58,9 lei în aprilie 2015 și la 62 lei în iulie 2015.

Creșterea prețului a fost însă amânată de Guvern, care dorește prelungirea calendarului de eliminare a prețurilor reglementate cu trei ani, până la 30 iunie 2021.

Sursa: mediafax.ro

Guvernul a convenit cu Comisia Europeană (CE) un nou calendar de liberalizare a prețului gazelor pentru consumatorii casnici, care prevede majorări anuale, nu trimestriale ca până în prezent, cu câte 6 lei pe MWh, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale. Conform acestui calendar, avizat de Executiv, prețurile la gazele pentru consumatorii casnici vor crește de la 53 lei/MWh la 60 lei/MWh, din iulie acest an, la 66 lei/MWh în 2016, la 72 lei/MWh lei în 2017 și la 78 lei/MWh în 2018. România s-a angajat față de Comisia Europeană și Fondul Monetar Internațional să elimine prețurile reglementate în sectorul gazelor…

Review Overview

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: