Amenzi uriașe date de ITM angajatorilor prinși cu nereguli
de Roxana NĂSTASĂ
Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui n-au fost nici luna trecută blânzi cu angajatorii prinși cu „mâța în sac”. Astfel că, în urma celor 149 de controale efectuate la agenții economici din județ s-a constatat că jumătate din ei încălcau legea, motiv pentru care au fost sancționați, valoarea totală amenzilor ridicându-se la nu mai puțin de aproape un miliard jumătate de lei vechi. Munca la negru continuă să fie principala problemă.
Și luna mai a adus amenzi uriașe agenților economici care nu respectă legea privind protecția muncii. Potrivit informațiilor oferite de reprezentanții ITM Vaslui, luna trecută au fost efectuate 74 de controale în domeniul relații de muncă și 75 de controale în domeniul securității și sănătății în muncă. Din numărul total de angajatori verificați, jumătate din ei, mai exact 79, au fost prinși de către inspectorii de muncă cu neconformități. Aceștia au fost amendați. Au fost aplicate 207 sancțiuni contravenționale, valoare totală a amenzilor fiind de 144.500 lei.
Munca la negru continuă să reprezinte o problemă în județ. Din păcate, nici măcar amenzile mari nu reușesc să stăpânească acest fenomen. În mai, la cei 74 de agenți economici verificați din punct de vedere al formelor de angajare folosite pentru salariați, inspectorii de muncă au identificat 46 de persoane pentru care la momentul verificărilor nu au fost prezentate documente justificative privind formele de angajare. Pentru deficiențele constatate au fost aplicate sancțiuni contravenționale în cuantum de 63.000 lei și au fost sesizate organele de cercetare penală pentru folosirea de către un angajator a șase persoane fără forme legale de angajare.
Alte amenzi au fost aplicate pentru: neprezentarea documentelor, nerespectarea prevederilor legale privind evidența orelor lucrate, a orelor prestate peste programul normal de lucru, neacordare repaos săptămânal, nerespectarea prevederilor legale privind munca de noapte sau registrul general de evidență al salariaților. De asemenea, au fost sesizate organele de cercetare penală în cazul unui angajator pentru încălcarea prevederilor legale privind munca minorilor.
În domeniul securitătii și sănătătii în muncă, sancțiunile au fost aplicate pentru neelaborarea de instrucțiuni proprii pentru fiecare loc de muncă, neasigurarea examenului medical la angajare și periodic, neefectuarea instructajului de protecția muncii, lipsa echipamentului de lucru și de protecție, neasigurarea materialelor necesare informării și instruirii lucrătorilor și neevaluarea riscurilor locurilor de muncă.
Totodată, în cursul lunii mai, angajatorii au comunicat ITM-ului două accidente de muncă care sunt în curs de cercetare în vederea stabilirii împrejurărilor și încadrării legale.