Bani pentru patronii vasluieni care angajează tineri fără experiență – "Primul loc de muncă", salvarea a mii de șomeri
Simona MIHĂILĂ
* Un proiect de lege aflat în dezbaterea Parlamentului prevede că angajatorii care încadrează tineri, pe durată nedeterminată, cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, vor primi un ajutor financiar egal cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat. De asemenea, patronii vor fi scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni.
Mii de vasluieni care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă din cauza lipsei experienței profesionale ar putea fi salvați. După programe precum „Prima casă” sau „Prima mașină”, parlamentarii lucrează acum la o lege prin care tinerii cărora angajatorii le trântesc ușa în nas din cauză că nu au experiență profesională vor putea fi incluși într-un program numit „Primul loc de muncă”.
În județul Vaslui ar putea beneficia de acest program în jur de 1.800 de șomeri, ceea ce reprezintă aproximativ 10% dintre șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Vaslui.
Prin aceast act normativ, legiuitorii urmăresc reducerea ratei șomajului în rândul tinerilor lipsiți de experiență profesională și stimularea cererii de forță de muncă în vederea angajării. De asemenea, se dorește facilitarea dobândirii de competențe și abilități profesionale de către tinerii fără experiență și asigurarea tranziției rapide de la școală la piața muncii.
Concret, angajatorii care încadrează persoane aflate în căutarea primului loc de munca, pe durată nedeterminată, tineri, cu vârsta cuprinsă între 16 și 29 de ani, vor beneficia de un ajutor financiar egal cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară. De asemenea, patronii vor fi scutiți de la plata contribuțiilor de asigurări sociale pentru aceste persoane, pe o perioada de 18 luni.
Singura condiție este ca angajatorii să-i mențină angajați pe tinerii respectivi, minimum 36 de luni de la data încheierii contractelor de muncă.
Măsurile se vor acorda angajatorilor proporțional cu timpul efectiv lucrat de tinerii angajați.
Patronii care vor înceta raporturile de muncă anterior termenului de 36 de luni vor fi obligați să restituie în totalitate agențiilor pentru ocuparea forței de muncă sumele încasate pentru fiecare tânăr.
Dar asta nu e totul, căci proiectul de lege prevede ca la aceste sume să se adauge și dobânda de referință a Băncii Naționale a României în vigoare la data încetării raportului de muncă.
Ca peste tot în țară, și în județul Vaslui, unul dintre motivele îngroșării rândurilor șomerilor este faptul că patronii nu vor să își asume responsabilitatea formării tinerilor, căutând în special oameni cu experiență. Așa se face că, de ani de zile, în această zonă există un cerc vicios: angajatorii vor experiență, iar persoanele fără loc de muncă nu pot dobândi experiență din cauză că nimeni nu îi angajează.
Potrivit declarației lui Daniel Olteanu, directorul AJOFM Vaslui, la sfârșitul lunii aprilie, în județul nostru figurau în evidențele instituției în jur de 17.000 de șomeri, din care puțin peste 1.800 aveau vârste cuprinse între 18 și 25 de ani.