altex
Invatamant

A-nceput bacul!

de Roxana NĂSTASĂ

Absolvenții de clasa a XII-a au început ieri examenele orale ale bacalaureatului, cu testarea competențelor de comunicare în limba română. Candidații au intrat în sala de examen în ordinea afișată pe liste, respectându-se criteriul alfabetic și ora prevăzută pentru fiecare grupă. Deși nu se dau note și rezultatul obținut la această probă nu se calculează la media finală a bacalaureatului, un candidat nu poate promova examenul dacă nu participă și la probele orale.

La Vaslui, emoțiile ieri nu au fost nelipsite. Îmbrăcați la patru ace, elevii și-au așteptat rândul conform listei. Au intrat în săli, timp de 15 minute au scris pe ciornă despre subiectul pe care l-au extras iar mai apoi 10-15 minute au avut la dispoziție să arate profesorilor examinatori nivelul lor de competență la comunicare în limba română.
„La noi la liceu totul este foarte bine, decurge totul cum trebuie. Nu avem date sau statistici preliminare însă din ce știu și de la colegi, elevii au fost prezenți. Nu am avut absenți nemotivat. Menționez că sălile sunt supravegheate video, dar și audio anul acesta”, ne-a declarat prof. Daniel Hulubei, director la Liceul “Emil Racoviță” Vaslui.
Tinerii care au ieșit primii din testare au spus că subiectele au respectat modelele publicate de minister și, pentru că s-au pregătit, nu le-au dat prea multe bătăi de cap.
”Am avut niște emoții teribile până am intrat și am văzut subiectul, apoi, m-am liniștit. Am mai lucrat pe subiecte de acest fel și la clasă și acasă și mi s-a părut foarte ușor. Nu mă așteptam să fie așa. Acum nu cred că voi mai avea emoții decât la probele scrise. Și acolo, tot la română vor fi emoții mari. Chiar de am lucrat, e ușor s-o dai în bară, dar sper să nu fie așa, că am nevoie de note mari la bac”, ne-a spus o elevă de clasa a XII-a de la Liceul “Emil Racoviță” Vaslui.
Testarea competențelor de comunicare în limba română va continua și astăzi și mâine, iar apoi, în intervalul 10-12 iunie, bacul va continua cu proba orală în limba maternă, între 15-19 iunie va avea loc evaluarea competențelor digitale, iar între 22 – 26 iunie se va desfășura proba orală la o limbă straină. Prima probă scrisă va avea loc pe 29 iunie, la limba și literatura română. Proba scrisă de limba și literatura maternă este programată pe 30 iunie, iar cea obligatorie a profilului este programată pe 1 iulie. Ultima probă, cea la alegere a profilului și specializării, va avea loc pe 3 iulie.
Pe data de 6 iulie vor fi afișate rezultatele. În aceeași zi, în intervalul orar 12.00-16.00, pot fi depuse contestațiile. Rezultatele finale se vor afișa pe 10 iulie.

Related Articles

Back to top button