In Memoriam Elena Cuza
de Mihaela NICULESCU
La finele săptămânii trecute, Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Bârlad a organizat o conferință cu titlul „Aura legendară a Doamnei Unirii de la 1859”. Evenimentul a avut loc cu ocazia împlinirii a 190 de ani de la nașterea Elenei Cuza și a patru ani de la atribuirea, în 28 aprilie 2011, a acestui nume, asociației bârlădene de pensionari. Simpozionul va fi susținut de profesoara Maria Marin, care a studiat cu plăcere perioada în care a trăit Elena Cuza.
„Prima Doamnă a Principatelor Unite a fost o femeie retrasă, timidă, care nu agrea viața de petreceri de la Curte. Era total opusă lui Cuza. A fost o femeie puternică însă, care l-a susținut întotdeauna pe Domnitor, atât în anii autoexilului la Paris, în fața lui Napoleon al III-lea, cât și a oamenilor de cultură de acolo, dar și în țară. S-a implicat în diverse acte caritabile, înființând azilul «Elena Doamna», dotând spitalul «Caritatea» din Iași, și acceptând, ca un sacrificiu suprem, adoptarea celor doi fii ai domnitorului, Alexandru și Dimitrie, din relația cu Maria Obrenovici. A avut o viață frământată și nu și-a găsit liniștea nici în mormânt.”, a declarat profesoara Maria Marin, pentru Est News.
Toți cei care apreciază meritele Elenei Cuza sunt așteptați în sala de conferințe a CARP, la un eveniment dedicat împlinirii a 190 de ani de la nașterea Doamnei Cuza. Elena Cuza s-a născut pe 17 iunie 1825, la Iași. A murit în 1909 la Piatra Neamț și este înmormântată la Solești. A rămas în conștiința posterității ca o femeie puternică, o femeie care a avut un cuvânt de spus în acele vremuri.