Home » Justitie » Polițistul miliardar va trebui să-și justifice averea!

Polițistul miliardar va trebui să-și justifice averea!

de Răzvan CĂLIN

Agentul de poliție Marius Dediu a pierdut procesul intentat Agenției Naționale de Integritate și, în consecință, va trebuie să explice cum de a strâns cele 11 miliarde de lei vechi. La un moment dat, el a avansat ideea că, în realitate, ar fi banii cumnatei sale – Lulu Fînaru – unul dintre cei mai cunoscuți notari din Bârlad. Mai trebuie spus că între Dediu și familia Fînaru există o relație cât se poate de trainică. Soția lui Marius Dediu este sora notăriței cu pricina, al cărei soț – comisarul-șef Costică Fînaru – nu este nimeni altcineva decât șeful Biroului de Poliție Rutieră Bârlad și, implicit, șeful direct al lui Dediu.

În ciuda eforturilor sale de a scăpa de ochii și urechile iscoditoare ale justiției, agentul șef de poliție Marius Dediu, de la Biroul Poliției Rutiere Bârlad, va trebui să ofere explicații pertinente despre cum a ajuns unul dintre cei mai bogați bârlădeni.

După cum am mai scris în paginile cotidianului nostru, Agenția Națională de Integritate (ANI) a depistat că Dediu are în conturi o sumă fabuloasă pentru un simplu funcționar public (fie el și cu statut special!): nu mai puțin de 272.000 de euro (echivalentul a peste 11 miliarde de lei vechi).

El a încercat să-i pună la respect pe cei de la ANI, atacând la Curtea de Apel Iași decizia acestora prin care îi cereau să justifice miliardele din conturi. Din păcate pentru el, în urmă cu câteva zile, judecătorii de la Curtea de Apel Iași au decis să respingă contestația depusă de Dediu.

„Respinge, ca inadmisibilă, contestația formulată de Dediu Marius Robert, reprezentat convențional de av.Traian Isăilă, în contradictoriu cu Agenția Națională de Integritate”, se arată pe portalul instanțelor de judecată.

Ce-i drept, Dediu mai are încă o șansă de a se eschiva, căci decizia instanței ieșene poate fi contestată în termen de maxim 15 zile din momentul în care i-a fost comunicată. Însă, este puțin probabil că polițistul bârlădean va avea câștig de cauză.

În aceste condiții, Dediu va trebuie să justifice fiecare ban din cei 11 miliarde de lei și să explice celor din Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Iași cum anume a reușit să strângă o sumă de bani atât de mare. Iar de această dată, va trebui să fie mai convingător decât a fost inițial, când a depus o declarație care, după cum s-a văzut, nu i-a convins mai deloc pe judecători. Ba la un moment dat, a avansat ideea că, în realitate, ar fi banii cumnatei sale – Lulu Fînaru – unul dintre cei mai cunoscuți notari din Bârlad. Mai trebuie spus că între Dediu și familia Fînaru există o relație cât se poate de trainică. Soția lui Marius Dediu este sora notăriței cu pricina, al cărei soț – comisarul-șef Costică Fînaru – nu este nimeni altcineva decât șeful Biroului de Poliție Rutieră Bârlad și, implicit, șeful direct al lui Dediu.

Între timp, Dediu își poate vedea liniștit de serviciu în continuare, căci potrivit normelor în vigoare nu se poate lua nici o măsură punitivă împotriva sa până ce nu există o decizie definitivă și irevocabilă.

Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Iași va lua o decizie în dreptul său în funcție de ceee ce va declara și cum se va justifica.

„Până când nu există decizie judectorească definitivă și irevocabilă, nu se poate întreprinde nimic împotriva domnului Dediu. Conform legislației în vigoare, actualmente trebuie să așteptăm definitivarea anchetei ANI. Abia ulterior, în funcție de concluziile și rezultatul anchetei vom putea vorbi de luarea unor eventuale măsuri împotriva acestuia. Dar, deocamdată, trebuie să avem răbdare să vedem cum se finalizează ancheta celor de la ANI”, ne-a declarat subcomisar Mihaela Ștraub, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui.

Agentul – șef Dediu a intrata în vizorul celor de la ANI în luna martie a anului în curs, când au descoperit în conturile acestuia peste 11 miliarde de lei vechi, a căror proveniență nu a putut-o justifica.

„Având în vedere cele de mai sus, Agenția Națională de Integritate a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Iași în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate de către DEDIU MARIUS ROBERT în perioada exercitării funcției publice. DEDIU MARIUS ROBERT a fost informat despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistat sau reprezentat de un avocat și de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere”, s-a precizat în comunicatul remis redacției de către ANI.

Rămâne de văzut cum va justifica Dediu această „mică” avere și cât de convingător va fi de data aceasta, căci până acum nu l-a prea crezut nimeni.

de Răzvan CĂLIN Agentul de poliție Marius Dediu a pierdut procesul intentat Agenției Naționale de Integritate și, în consecință, va trebuie să explice cum de a strâns cele 11 miliarde de lei vechi. La un moment dat, el a avansat ideea că, în realitate, ar fi banii cumnatei sale - Lulu Fînaru - unul dintre cei mai cunoscuți notari din Bârlad. Mai trebuie spus că între Dediu și familia Fînaru există o relație cât se poate de trainică. Soția lui Marius Dediu este sora notăriței cu pricina, al cărei soț - comisarul-șef Costică Fînaru - nu este nimeni altcineva decât…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

2 comments

  1. da-i om bun, ia uitati ce gusa are :)), m*ie garda…

  2. Ce bine se mai castiga la „militie”. El are 11 miliarde in conturi, iar strada pe care locuieste e neasfaltata.