Ce părere au politicienii despre… – Spitalele din Vaslui sunt bune, dar pentru alții
de Alex SAVA
Demnitarii vasluieni susțin că au încredere în sistemul medical local și în oamenii care lucrează în unitățile sanitare din județ. Promovează ca principale probleme subfinanțarea generală a sistemului, dotarea insuficientă cu aparatură medicală, medicamente și materiale sanitare, precum și lefurile mici ale angajaților. Întrebați, însă, dacă ei s-ar trata la un spital public din județ, unii răspund cu jumătate de gură că da, alții spun că au făcut-o, dar a fost o experiență neplăcută, iar unii recunosc cu o seninătate debordantă că s-ar orienta mai degrabă către o clinică privată.
După o ruptură de ligamente la genunchi, premierul Victor Ponta a mers să se opereze la o clinică din Turcia. Dincolo de motivele reale pentru care a luat această decizie, fiind vorba despre o intervenție care se putea face în mai toate spitalele din România, s-a speculat lipsa sa de încredere în personalul medical din țară.
În exercițiu de săptămâna aceasta, ne-am propus să aflăm dacă poiliticienii vasluieni ar urma exemplul premierului și ar opta pentru clinci de renume din străinătate, sau ar avea încredre în medicii din județ.
Gabriela Crețu, senator PSD, spune că ea are încredere deplină în sistemul sanitar vasluian și că se încearcă o decredibilizare, de multe ori artificială, a spitalelor de provincie.
„Am mare încredere în sistemul medical vasluian. Tocmai mi-am operat copilul acolo. Așa că, dacă este vorba despre o intervenție care se poate face la Vaslui, da! M-aș duce la Spitalul Vaslui. (…) Cred că unii nu au încredere pentru că li se spune că trebuie să nu aibă încredere. Există inclusiv o tendință din partea presei de a decredibiliza spitalele mici, de provincie. Dar dacă e vorba cel puțin de Spitalul Județean (Vaslui – n.r.), m-aș duce oricând acolo. E în creștere permanentă. S-au făcut eforturi, s-au investit sume în dotări, se iau locuințe pentru medici, pentru a-i putea atrage aici”, spune Gabriela Crețu.
Cu toate acestea, ea este de părere că fiecare este liber să aleagă. Cât despre faptul că numărul vasluienilor care se tratează în Iași reprezintă o treime din total celor care merg la spitalele din județ, ea susține că e un lucru firesc.
„Dacă la noi spitalele sunt bune, nu înseamnă că cetățenii nu se pot duce și în altă parte. (…) Nu mi se pare nefiresc atâta vreme cât Iașul este centru universitar, iar acolo sunt mai mulți specialiști decât avem noi sau mai bine zis decât ne-am dori să avem. Dar nu au legătură una cu alta. Sunt o grămadă de boli pentru care bolnavii nu trebuie să meargă la alte spitale”, a mai spus Gabriela Crețu.
Din expunerea sa, s-a mai desprins ideea că spitalele locale sunt importante pentru o serie de servicii medicale caratcteristice mai degrabă centrelor de permanență: „Sunt celelalte categorii de servicii pe care le oferă un spital și care sunt absolut necesare, de pildă maternitatea. E important ca ele să existe și omul să poată ajunge la ele când are nevoie”.
Alegem medicul, nu spitalul
Cam asta este opinia deputatului PNL Florin Ciurariu. De dragul discuției, el ar merge la un spital din Vaslui, deși ar „prefera să nu”.
„Am fost chiar anul acesta la un spital din Vaslui, dar nu am fost internat. Pentru o operație comună, da, aș merge la Vaslui, dar evident că prefer să merg în alte locuri. Există o oarecare lipsă de încredere. Asta este o problemă a sistemului sanitar din Vaslui și în multe alte orașe unde nu există spitale regionale. Este o lipsă de personal calificat. Cei foarte buni în timp își caută alte locuri. Și nu numai în sănătate se întâmplă asta”, e de părere Florin Ciurariu.
Cam aceeași opinie are și colegul său de partid, senatorul Dan Marian, care recunoaște că ar s-ar suspune unei intervenții chirurgicale în orașul de domiciliu, Huși, doar pentru că acolo profesează prietenul (și colegul său) Nelu Tătaru.
„Sunt subiectiv, dar trebuie să o spun. Atâta vreme cât îl avem chirurg pe Nelu Tătaru, aș merge. Și soția, când a mai avut probleme, se ducea la spitalul din Huși. E modernizat, e OK, e curat și ai la cine să apelezi. Dacă nu ar exista doctorul Tătaru, cred că 90% din pacienții actuali ai spitalului, ar pleca”, e de părere Dan Marian.
Referitor la faptul că mulți vasluieni aleg să se trateze în spitale din Iași, senatorul loberal crede că asta se datorează lipsei de medici specialiști: „Nu avem în județul vaslui medici specialiști pe anumite domenii și atunci obligatoriu te duci la Iași. Totul pleacă de la calitatea actului medical. Vorbesc și de o chestiune geografia. Dacă ar fi medici buni, recunoscuți, nu ar pleca nimeni să se opereze în altă parte. Problema e la medici”.
Pentru ca gradul încrederii populației în spitalele de provincie să crească, senatorul Marian crede că primul pas care trebuie făcut e creșterea salariilor medicilor.
„Dacă nu ajung să fie plătiți, toți vor pleca în străinătate. Asta ar trebui să fie prioritățile României. Până nu se rezolvă problema personalului medical, mă refer la medici în primul rând, mai exact la veniturile lor salariale, vom avea o mare problemă în continuare. În lipsa unui personal medical bine remunerat și calificat, gradul meu de încredere este mediu”, a conchis Dan Marian.
Oameni cu încredere deplină
Senatoarea PSD Doina Silistru spune că are deplină încredere în sistemul medical vasluian și că ar merge la Spitalul Județean dacă ar avea probleme.
„Adevărul este că eu, de obicei, sunt mai rar în Vaslui, deci apelez mai rar. Dar mi se întâmplă să am nevoie și de medic și ajung la urgențe. Au fost situații când am ajuns acolo. Și este o situație mai dificilă, în afară de doamna doctor Carmen Piseru, care este o docutoriță cu suflet și care își face meseria din pasiune, nu prea mai sunt medici. Trebuie întărită medicina de urgență. Cei tineri trebuie să învețe, dar să aibă de la cine învăța. Soțului meu i-au salvat viața la UPU, nici măcar nu știu cine este. Numai profesionalismul angajaților de acolo a făcut ca el să trăiască”, spune Doina Silistru.
Și liberalul Corneliu Bichineț are încredere în personalul din spitalele vasluiene, însă admite că există „metehne” care nu se vor elimina ușor. Cu toate acestea, ca și unii dintre antevorbitorii săi, el vede creșterea salariilor personlului medical ca fiind suma rezolvării tutror problemelor.
„Am încredere în profesionalismul medicilor și în implicarea celor care lucrează în spital. Însă vechile «metehne» nu se vor elimina ușor. Sunt convins că, atunci când salarizarea celor ce lucrează în spitale va fi corespunzătoare și motivantă, bolnavii vor avea parte de un tratament mult mai eficient și mai uman. (…) Metehne sunt: unu – comoditatea unor angajați; doi – răceala și indiferența acestora și – trei – apetitul sporit pentru stimulente de ordin material”, a spus Bichineț.
Cu toate aceste metehne, el susține că oricând ar apela la serviciile spitalelor vasluiene: „Chiar săptămâna aceasta, tatăl meu, om de 86 de ani, a avut sprijinul și tratamentul corespunzător al doamnei doctor Robu, de la Spitalul Județean. Iar în ce mă privește, mă străduiesc să ajung la spital doar în caloitate de oficial județean, nu de pacient. Dar dacă aș avea nevoie, nu aș ezita să recurg la serviciile Spitaluli Județean de Urgență Vaslui”.
Un alt om care se încrede în serviciile medicale oferite în spitalele din județ este liderul PC Vaslui, Emil Dorin. El susține că generația tânără de medici este foarte bine pregătită și că trebuie să se renunțe la practica mersului la „domul profesor doctor”.
„Am încredere în sistemul sanitar din Vaslui. Se muncește la Vaslui. Cu siguranță aș merge la spital aici. Mentalitățile și concepțiile noastre s-au schimbat. Avem medici foarte buni. La români le-a intrat în minte că se duc la profesor doctor. Dar generația tânără de medici este foarte bună”, a spus Emil Dorin.
E jale la Bârlad!
Cel puțin asta susține Daniel Buzamăt, consilier municipal bârlădean. După o experiență neplăcută în Spitalul Municipal „Elena Beldiman”, el recunoaște că nu ar mai apela nicicând la serviciile acestei unități sanitare. De asemenea, Buzamăt este convins că principalul factor care trebuie schimbat la spitalul bârldean este managementul.
„Sistemul medical chiar e o prioritate. Nu știu dacă ați observat, dar mie îmi pare atât de rău când apare pe la știri că la Spitalul Bârlad s-a mai întâmplat ceva. Din punctul meu de vedere, cred că e rea-credință în ceea ce privește Spitalul Bârlad. Nu ne aplecăm îndeajuns asupra spitalului. Că doar nimeni nu se duce de plăcere la spitale. După 25 de ani, condițiile sunt din ce în ce mai rele. Subfinanțarea e continuă. Întotdeauna mi se pare că e un management defectuos, cei care conduc nu știu să aducă argumente pentru ca spitalul să fie finanțat cum trebuie. (…) Nu pot concepe că ajungi la spital și ești pus în situația de a cumpăra seringi, medicamente. Sincer, am avut personal nevoie și am rămas dezamăgit. Au reacționat tardiv, când m-au cunoscut. Dacă lucrurile nu se schimbă, nu aș merge niciodată la spitalul de la noi. Cred și spun cu tărie că managementul este prost”, e de părere Daniel Buzamăt.
Nici Marcel Vasilache, liderul județean al PPDD, nu este mulțumit de serviciile oferite în spitalul bârlădean. De asemenea, a rămas cu un gust amar în urma unei experiențe personale.
„De sistemul sanitar sunt foarte nemulțumit. El nu este pus la punct național, dar nici local. De atâta timp nu este manager la Bârlad. Pe tatăl meu l-au tratat de una și a murit de altceva. (…) Nu se găsește un manager să pună lucrurile la punct. A încercat să facă ceva Constantinciu atunci, dar l-au executat. Nu se fac lucruri serioase la Spitalul Bârlad. Dincolo, la județ, ați văzut cazurile de corupție. Nu aș merge la spitalul Bârlad! Tatălui meu i-au zis că are diabet și l-au tratat de diabet, dar el avea cancer la pancreas. Puteau să-și dea seama. Aș merge la privat. Chiar dacă cheltuim un ban, știm pe ce l-am cheltuit. Am fost în alte spitale. Nu se compară un spital privat cu unul de stat, iar banii sunt cam aceiași, numai că acolo îi dai legal, iar la stat îi dai șpagă”, spune Vasilache.
Medicina nu a evoluat
Aveasta este părerea lui Daniel Onofrei, președintele PMP Vaslui. El spune că pentru rezolvarea acestor probleme este nevoie de investiții masive. Ca și colegii săi bârlădeni, nici el nu s-ar trata la Spitalul „Elena Beldiman”.
„Din păcate, date fiind evenimentele din ultimul timp, concluzia e că suntem la pământ. Suntem în același stadiu ca acum 20 de ani. Situația se poate rezolva în primul rând prin investiții serioase, în al doilea rând prin stimularea medicilor rezidenți, pentru ca meseria să devină atractivă aici, în țară la noi, iar nu în ultimul rând prin încurajarea sistemului medical privat. Eu nu aș merge la Spitalul din Bârlad. Aș încerca să mă adresez unei clinici private, cu toate că, vă spun sincer, când mă uit pe un fluturaș de salariu, mă doare capul când văd câți bani se duc către sistemul sanitar”, a spus Onofrei.
Deputatul UNPR de Bârlad Tudor Ciuhodaru, medic de profesie, spune că s-a oferit să facă gărzi la spitalul bârlădean, dar a fost refuzat categoric.
„M-am oferit în repetate rânduri să fac și de gardă la Spitalul Bârlad. Un grup important de medici și-au dat demisia din CPU și atunci am zis că e soluție bună. Dar am fost refuzat. Apoi, am susținut ca „Beldiman” să primească un computer tomograf, dar nu s-a concretizat acest lucru”, a spus Tudor Ciuhodaru.
El susține că pentru rezolvarea tuturor problemlor și pentru creșterea gradului de încredere în spitalele vasluiene este nevoie în primul rând de o nouă lege a sănătății.
„Dacă în 2012 lumea s-a opus atât de tare unei noi legi a sănătății, acum e mai bine? Sunt mai mulțumiți pacienții? E mai mulțumit personalul medical? Trebuie să găsim o soluție pentru a opri exodul medicilor. Se investește foarte mult în pregătirea lor, suntem cel mai mare exportator de medici”, a mai spus Ciuhodaru.
Altfel, deputatul UNPR spune că s-ar trata oricând în spitalele vasluiene și că toți demnitarii ar trebui să meargă la unitățile sanitare de pe raza unităților adminstrativ-teritoriale pe care le reprezintă.
„Sunt cel care am susținut că demnitarii ar trebui să se trateze în România, să vadă și ei condițiile din spitale. Am depus un proiect în acest sens încă din legislatura trecută, dar nu se ține cont. Bine, e și o problmă de consituționalitate, dreptul la sănătate fiind un drept consituțional. Mama mea, fiica mea, soția mea, au fost pacienți în spitalele din România. Eu am încredere în colegii mei. Mi-aș dori în schimb să fie altfel de condiții și pentru medici și pentru pacienți. Lucrurile pot fi îmbunătățite. Pe de altă parte, eu sunt de acord ca cine greșește să și plătească. Am în Parlament proiectul Legii malpraxisului, care favorizează pacientul. Actuala lege e centrată pe asigurator. În concluzie, credeți-mă, colegii mei fac minuni. Că tot s-a vorbit de cazul Gabriel Cotabiță, este dovada că dacă este cu ce, medicii fac minuni. Eu sunt convins că la Bârlad condițiile ar putea fi mult îmbunătățite. Cei de acolo știu că se pot baza pe mine când vine vorba de o solicitare. Cred că atunci când s-a făcut acea desccentralizare, lucrurile ar fi trebuit mai bine reglate la nivel de legislație, pentru că deși au fost descentralizate către autoritățile locale, lumea nu s-a obișnuit că sistemul de sănătate costă. Mulți dintre edili și-au dorit această situația și poate că în loc să planteze panseluțe, ori să facă lucrări de canalizare acolo unde nu este nevoi, ar fi trebuit să se uite în spitale, acolo unde lucrurile nu merg așa cum trebuie. O nouă lege a sănătății este prioritară pentru România”, a spus Ciuhodaru.