altex
NationalNews

Ponta anunță că Guvernul AMÂNĂ majorarea indemnizațiilor la demnitari, după afirmațiile lui Mihalache

Guvernul va amâna majorarea indemnizațiilor pentru demnitari, a anunțat premierul Victor Ponta, spunând că el nu a fost de acord cu această creștere, că știa însă că măsura este agreată și de președintele Klaus Iohannis, care a avut o discuție pe această temă cu premierul interimar Gabriel Oprea, dar că l-a auzit, la TV, pe șeful Cancelariei prezidențiale că infirmă implicarea președintelui.

Ponta a intervenit cu acest anunț într-o emisiune a postului B1 TV, după ce, în aceeași emisiune, șeful Cancelariei prezidențiale, Dan Mihalache, a afirmat că nu președintele Iohannis este cel care i-a cerut premierului interimar Gabriel Oprea să majoreze indemnizațiile demnitarilor.

Astfel, a precizat Ponta, Guvernul va adopta, săptămâna viitoare, o ordonanță prin care majorarea indemnizațiilor demnitarilor va fi amânată până la aprobarea noii Legi a salarizării unitare a bugetarilor.

Noua Lege a salarizării unitare a bugetarilor este prevăzută să fie aplicată cel mai devreme la sfârșitul acestui an.

Anterior, în emisiunea TV, Mihalache a fost întrebat dacă este adevărat ceea ce susțin „surse din PSD”, și anume că Iohannis i-a cerut lui Oprea să majoreze indemnizațiile demnitarilor, acesta răspunzând că nu este adevărat, că nu Iohannis i-a cerut lui Oprea un astfel de act normativ, ci că președintele doar a arătat public că este normal ca demnitarii să beneficieze de o remunerație corespunzătoare importanței lor în stat.

test

Referitor la informațiile neoficiale privind faptul că Iohannis a cerut majorarea, despre care a fost întrebat în emisiune, Mihalache a afirmat că „unele partide sunt experte în a da pe surse anumite informații, pentru a pasa responsabilitatea”.

El a mai arătat că Iohannis a fost informat de Oprea despre majorare, dar că discuția pe această temă este mai veche și că și Ponta știa de această inițiativă, chiar premierul trimițând Președinției, în luna martie, o propunere a grilei de salarizare, similară cu cea aprobată acum de Guvern.

Mihalach a mai afirmat că forma în care Guvernul a adoptat actul normativ „poate fi discutabilă” și că Guvernul este cel care s-a angajat să majoreze salariile demnitarilor până la începutul verii, discuțiile cu Președinția fiind doar informale deoarece decizia politică aparține Guvernului și Parlamentului. El a conchis însă că este bine ca partidele să nu perpetueze în populism și demagogie și să susțină că demnitarii trebuie să aibă salarii mici și să vină la serviciu cu bicicleta.

La scurt timp după aceste afirmații, Ponta a intervenit telefonic și a afirmat că s-a săturat „de jocuri de doi bani pentru imagine”, că el nu a fost de acord cu majorarea indemnizațiilor și că Guvernul va amâna creșterea dacă șeful Cancelariei prezidențiale se delimitează de acest demers.

„Eu știam că au discutat (Iohannis cu Oprea-n.r.) să aprobe această ordonanță în absența mea și am fost informat în acest sens. Acum, aflu de la domnul Mihalache că, de fapt, am fost dezinformat și Iohannis habar nu are, că nu are nicio treabă cu chestia asta. Atunci, miercuri vom adopta o altă decizie, în sensul că se măresc salariile demnitarilor atunci când se măresc pentru toți bugetarii. Dacă domnul Mihalache ne-a informat că, de fapt, am înțeles eu greșit și că domnul Iohannis nu știa nimic, ba chiar cumva că nici nu e de acord cu chestia asta – deși ieri l-am văzut pe Iohannis spunând că e o idee bună, dar eu îl cred pe Mihalache – atunci mărim salariile la demnitari când le mărim la ceilalți bugetari, prin Legea salarizării. Jocurile astea de doi bani, în care faci ceva și după aia dai vina pe altcineva, nu mai sunt dispus să le înghit”, a spus Ponta.

Miercuri, Guvernul a decis ca indemnizațiile lunare ale președintelui, prim-ministrului, președinților Parlamentului, șefilor de servicii de informații să fie majorate începând cu luna august, iar cele mai mari salarii le vor avea președintele țării, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, prim-ministrul și președinții celor două Camere ale Parlamentului.

Majorarea indemnizațiilor a fost anunțată de Gabriel Oprea miercuri, în ultima zi în care a exercitat interimar funcția de premier.

Guvernul a stabilit ca această creștere să fie aplicată și miniștrilor, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor Senatului și Camerei Deputaților, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ și celui al Curții de Conturi, șefului SGG și celui al Cancelariei premierului.

Astfel, conform deciziei Guvernului, indemnizațiile lunare ale președintelui țării, prim-ministrului și președinților celor două Camere parlamentare sunt majorate la 21.540 lei brut (15.108 lei net) iar salarizarea vicepremierului este fixată la 20.000 lei brut (14.024 lei net).

În baza ordonanței la acest moment în vigoare, miniștrii și alte categorii de demnitari, inclusiv șefii serviciilor de informații, trebuie să primească o indemnizație lunară de 19.055 lei brut (13.365 lei net). În această ultimă categorie au fost incluși și consilierii prezidențiali, care au rang de ministru.

Aceeași indemnizație brută de 19.055 lei trebuie acordată și miniștrilor-delegați, vicepreședinților, secretarilor și chestorilor din Senat și Camera Deputaților, secretarului general al Guvernului, șefului Cancelariei premierului, Avocatului Poporului, președintelui Consiliului Legislativ, președintelui Curții de Conturi, directorilor SRI, SIE, SPP și STS.

Majorările ar trebui aplicate începând cu luna august a acestui an, prevede ordonanța în vigoare la acest moment.

În prezent, președintele țării este remunerat lunar cu aproximativ 6.500 lei net, președinții celor două Camere parlamentare și prim-ministrul – cu 6.184 lei net, vicepremierul – cu circa 5.800 lei net, iar ministrul – cu 5.350 lei net.

Ordonanța privind majorarea indemnizațiilor a fost publicată în Monitorul Oficial tot miercuri, la puține ore după aprobare.

Miercuri dimineața, înaintea ședinței de guvern, președintele Klaus Iohannis a declarat că „intenția guvernului” de a majora salariile miniștrilor este „înțeleaptă, cu bătaie lungă” și se poate încadra la categoria „prevenirea corupției”.

Întrebat ce părere are despre intenția Guvernului de a mări salariile miniștrilor prin ordonanță, Klaus Iohannis a spus că i se pare o intenție înțeleaptă, având în vedere că salariul unui demnitar reflectă poziția acestuia în stat.

„Există o intenție a guvernului de a creste salariile miniștrilor. Mi se pare o intenție înțeleaptă, cu bătaie lungă. Eu cred că putem să încadrăm această intenție la categoria prevenirea corupție. Până la urmă este un lucru destul de evident că remunerația unui demnitar reflectă într-o măsură rezonabilă poziția în stat”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Știu că miniștrii, de foarte multe ori, sunt în situația ca în propriul minister, un număr mare de funcționari să aibă o remunerație considerabil mai mare decât ministrul, lucru care sigur nu poate fi o soluție. Cred, de asemenea, că din rațiuni pur populiste nu s-a rezolvat până acum această chestiune”, a mai spus președintele.

Sursa: mediafax.ro

Related Articles

Back to top button