altex
National

Roamingul se poate activa involuntar in 512 localitati de la granita Romaniei. Cum risti sa platesti tarife pe care nu le doresti

Numarul localitatilor de la granita Romaniei, in care telefoanele mobile pot intra in roaming involuntar, iar utilizatorii risca sa plateasca tarife pe care nu si le doresc, a ajuns la 512, potrivit unei statistici noi a Autoritatatii Nationale pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii.

„Arbitrul” telecom atrage atentia celor care au serviciul de roaming activat si se afla in tara, dar in apropiere de granita, ca este posibil ca telefonul sa se conecteze automat la o retea din tara vecina si sa foloseasca serviciile de comunicatii la tarife de roaming, platind si pentru apelurile pe care le primesc (roaming involuntar).

Cele mai multe localitati in care apare fenomenul sunt situate in judetele: Satu Mare (63 de localitati, pe granita cu Ucraina si Ungaria), Botosani (44 de localitati, pe granita cu Ucraina si Republica Moldova), Iasi (42 de localitati, pe granita cu Republica Moldova), Timis (39 de localitati, pe granita cu Serbia si Ungaria) si Bihor (33 de localitati, pe granita cu Ungaria).

Tot pe baza masuratorilor ANCOM reiese faptul ca exista localitati cu risc de roaming /RR/ involuntar, in care echipamentul mobil se poate conecta temporar la reteaua unui operator strain in functie de deplasarea utilizatorului, dar si localitati cu risc crescut de roaming /RCR/ involuntar, unde echipamentul mobil se poate conecta permanent la reteaua unui operator strain pe toata suprafata localitatii respective.

Roamingul involuntar in localitatile de granita de pe teritoriul Romaniei poate aparea numai in cazul in care utilizatorii au activat serviciul de roaming, iar telefonul mobil sau tableta sunt setate pe identificarea automata a retelei.

test

Fiind vorba despre localitati aflate la granita este posibil ca echipamentul mobil sa se conecteze la reteaua unui operator din tara vecina, iar utilizatorul sa fie facturat pentru serviciile utilizate la tarife de roaming.

ANCOM recomanda utilizatorilor sa-si selecteze manual reteaua operatorului, sa solicite operatorilor activarea serviciului de roaming numai la cerere si sa verifice reteaua in care se afla telefonul, inainte de a utiliza aparatul, transmiteAgerpres.

Sursa; incont.stirileprotv.ro

Related Articles

Back to top button