Social

Cultură bio unicat la Bârlad – Din Consiliul Local, pe „plantația” de goji

Simona MIHĂILĂ

Consilierul bârlădean Mihai Petrov este deținătorul singurei culturi de goji din oraș, o plantă exotică destul de puțin cunoscută în România, dar care capătă teren pe zi ce trece.

Singura cultură de goji existentă în Bârlad, și probabil în județul Vaslui, se află în curtea consilierului local Mihai Petrov. I-a pus bazele în primăvara anului trecut, iar la această oră, mini-cultura numără 25 de arbuști, de care consilierul bârlădean se îngrijește personal.
Exoticele fructe de pădure au devenit populare în România mai ales în ultimii ani, în primul rând pentru efectul lor miraculos asupra sănătății. S-a dovedit că îmbunătățește vederea, prevene diabetul, hipertensiunea arterială, întărește sistemul imunitar etc.
La ora actuală, fructele de goji pot fi cumpărate, sub formă deshidratată, din mai toate magazinele, însă prețul lor este exorbitant: peste 40 de lei kilogramul.
Mihai Petrov a devenit interesat de goji în primăvara lui 2014, după ce a mâncat fructele uscate, la București, unde se afla în vizită la fiul său.
„Mi-au plăcut pe loc. Fiind dehidratate am mâncat mai mult decât ar fi trebuit. Specialiștii recomandă o anumită schemă de consum, deoarece au un conținut foarte mare de vitamina C, iar un aport ridicat într-o singură doză ar putea face rău”, povestește consilierul Petrov.

Ulterior, a căutat pe internet informații despre goji. Câteva dintre ele (cele legate de combaterea hipertensiunii și a diabetului) l-au convins imediat să planteze el însuși câțiva arbuști în propria sa grădină. A ales un furnizor și a făcut prima comandă în aprilie și încă una în august.
Deși nu s-a așteptat, arbuștii au rodit în primul an după plantare, adică în această vară.
„Și continuă să o facă. Pe o parte culeg fructele, pe altă parte înfloresc. Cel mai mult mă bucur că este o plantă nepretențioasă. Nu necesită udare excesivă, rezistă la plus 40 de grade și la minus 30 de grade”, explică Petrov.
Recolta le-a împărțit-o copiilor săi, nepoților, prietenilor, iar o parte se regăsește frumos pusă în caserole, la congelator, pentru la iarnă.

RFG – pasiunea secretă a consilierului Mihai Petrov

Cultura de goji nu este singura din curtea consilierului bârlădean Mihai Petrov. De formație, este inginer constructor, dar înclinația pentru grădinărit o are în sângele de lipovean care-i curge prin vene. Mai cu seamă de când a ieșit la pensie, Petrov are o pasiune despre care doar prietenii știu: RFG. Merge acolo zilnic: de dimineață de la 6 și până noaptea la 22, cu pauză între 13 și 16.
RFG este, de fapt, prescurtarea de la „Refugiul din fundul grădinii”, iar Petrov se amuză teribil să le folosească pentru a stârni uluială.
Mai există în vasta sa grădină culturi de căpșuni, de zmeură, de roșii, varză, ardei gras și câte și mai câte. Totul e bio, plantele nefiind ajutate cu niciun gram de chimicale.
Petrov produce totul, inclusiv răsadurile, iar apa cu care stropește este de fântână. RFG este un adevărat paradis de legume și zarzavaturi crescute natural de la A la Z.

Despre Goji

Fructele de goji au un număr crescut de antioxidanți, în special carotenoide, care au capacitatea de a reduce riscul de degenerescență maculară, principala cauză a orbirii în rândul persoanelor de peste 55 de ani. Acești antioxidanți protejează organismul de stresul oxidativ, reduce oboseala și întărește capacitatea de protecție a organismului în fața agenților nocivi, scăzând astfel riscul de cancer.
De asemenea, goji are un conținut bogat de vitamina A și B. În plus, fructele sunt o sursă bogată de fibre(3 grame la o porție de 28 grame de fruct), care ajută în procesele de detoxifiere.
Goji este indicat în curele de slăbire, iar cantitatea crescută de antioxidanți ajută la împiedicarea îmbătrânirii premature a pielii. Goji hrănește în profunzime tenul, fortifică procesele de apărare a pielii împotriva radicalilor liberi și curăță în profunzime porii.
Betacarotenul din goji combate cu succes petele de pe piele, acneea și accelerează procesul de vindecare a dermatitelor.
Fructele de goji pot fi consumate ca atare sau uscate (precum stafidele), dar și sub formă de ceai, sucuri sau băuturi medicinale.
Există și contraindicații: în cazul tratamentelor pentru subțierea sângelui, deoarece aceste fructe pot anula efectul medicamentelor, în caz de alergii la polen, precum și pentru persoanele cu afecțiuni renale. Acestea sunt sfătuite să nu consume cantități mari de goji, deoarece aceste fructe conțin cantități destul de mari de oxalați, care împiedică absorbția calciului în oase și favorizează formarea pietrelor la rinichi.

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

Related Articles

4 Comments

  1. Felicitari! O stire pozitiva despre Barlad si judetul Vaslui. In acelasi timp si un bun exemplu de cetatean al urbei. Cei care au gradina ii pot urma exemplul si poate spitalul n-ar mai fi asa aglomerat, pacientii dand mereu vina pe medici, dar ei nefacand absolut nimic pentru a-si mentine starea de sanatate.

    1. Ce are grija pentru propria sanatate cu faptul ca medicii nu-si fac datoria? Doctorii sunt platiti sa trateze pacienti bolnavi, nu sa-i ia la rost ca nu au avut grija sa nu se imbolnaveasca

      1. Daca pe tine nu te intereseaza de propria-ti persoana, ce pretentii sa ai la altul, chiar daca e medic si asta e sarcina lui? Cand iti este indiferent ce, cum si de unde mananci sau bei, timp de zeci de ani, dupa ce ti-ai distrus in mod iremediabil organismul, vrei sa vina un medic si sa te vindece intr-o zi. Nu se poate.
        Medicii iti aduc o alinare si un proces vindecator partial. La inceput iti dau 3 medicamente, dupa o perioada va trebui sa iei 5, pentru ca cele 3 deja iti mai dau peste cap altceva,samd, pana cand ajungi sa cumperi medicamentele cu sacosa.
        Dintotdeauna se stie ca e mai bine si mai usor sa previi decat sa combati. Cand ajungi la doctor si, cat de bine intentionat ar fi el sa-si faca meseria, tot trebuie sa-ti atraga atentia ca principalul vinovat de faptul ca te afli acolo esti chiar tu. Daca nu o face, nu este un medic bun. Ce ar trebui sa faca? Sa te felicite si sa-ti zica sa revii cat mai des, eventual sa mai vii si cu mebrii familiei? Sa-ti zica sa mananci si sa bei fara masura tot ce prinzi?

        1. Nu pricepi nimic. Nu te mai obosi. Te-ai lansat intr-o tirada care nu are nicio legatura cu afirmatia de la care a pornit discutia. Vorbesti mult si fara sens.

Back to top button