Primăriile, obligate de luna viitoare să deconteze naveta profesorilor
de Roxana NĂSTASĂ
Cadrele didactice vasluiene care merg la școala unde predau cu mașina personală, cu trenul sau cu alte mijloace de transport în comun își vor primi banii înapoi la sfârșitul lunii următoare de la autoritățile locale.
Guvernul a aprobat normele metodologice privind decontarea cheltuielilor cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din învățământul preuniversitar de stat pentru navetă, autoritățile locale având obligativitatea de a prevede în buget sumele nevesare decontării.
Cadrele didactice au obligația să prezinte lunar instituției de învățământ în care își desfășoară activitatea documentele justificative pentru decont, însoțite de cererea tipizată pentru decontarea lunară a navetei. Decontarea cheltuielilor pentru naveta la și de la locul de muncă se face integral, în luna următoare depunerii documentelor justificative, în condițiile stipulate de metodologie. Analizarea și verificarea legalității solicitărilor va cădea, de acum înainte, în sarcina consiliului de administrație al unității de învățământ. Tot în consiliul de administrație se vor aproba, lunar, cererile solicitanților și se va fundamenta necesarul lunar de finanțare, individual și pentru toate cadrele didactice din unitatea de învățământ. Directorul va transmite necesarul de finanțat, sub formă de solicitare, primarului, respectiv președintelui consiliului județean, după caz, în termen de cinci zile lucrătoare de la încheierea lunii, în vederea efectuării plăților.
Precizările din actul normativ adoptat de Guvern vin după ce foarte multe primării au refuzat, sub diverse pretexte, să achite aceste sume, chiar și sub amenințarea Ministerului Finanțelor de blocare a conturilor administrațiilor locale. Așa se face că la Vaslui, pe rolul instanțelor sunt mai multe procese deschise de cadrele didactice care nu au primit bani pentru navetă. Este vorba, printre altele, de cadre didactice de la unități de învățământ din comunele Puiești, Ivești, Ibănești, Zorleni, Banca, Vulturești, Pungești sau Munteni de Sus. Din august însă, primarii vor fi obligați să deconteze naveta, și argumentul pe care îl susțineau, că nu există normele care să stabilească modul în care se calculează sumele decontate, nu mai poate fi folosit odată ce au fost aprobate noile reglementări.
Potrivit prevederilor art. 37 de OUG 37/2014, finanțarea acestor cheltuieli se asigură din veniturile proprii ale bugetelor locale și din sume defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.