Home » Administratie » Județul Vaslui, deposedat de zeci de milioane de euro! Responsabilii și-au închis telefoanele!

Județul Vaslui, deposedat de zeci de milioane de euro! Responsabilii și-au închis telefoanele!

de Simona MIHĂILĂ

Cea mai importanta investitie in domeniul retelelor de apa si de canalizare obtinuta vreodata de municipiul Barlad cu fonduri de la Uniunea Europeana s-a dus pe apa sambetei. Recent, Adunarea Generala a Actionarilor SC Aquavas SA Vaslui a anulat licitatia de atribuire a lucrarilor de extindere a acestor retele pe circa 100 de strazi.

Este a doua mare lovitura pe care Barladul o primeste in aceasta vara, dupa ce un alt proiect urias cu fonduri europene a ramas fara finantare: cel de asfaltare a strazilor din cinci mari cartiere ale urbei, subiect pe care Est News l-a prezentat, in exclusivitate, zilele trecute.

Odata cu anularea licitatiei privind retelele de apa si canalizare, alte dedesubturi  ies la iveală: nu doar Barladul a pierdut banii UE pentru aceste retele, ci si celelate trei orase importante din judet: municipiile Vaslui si Husi si orasul Negresti. Este vorba de aproape 20 de milioane de euro pe care Uniunea Europeană ni le bagase in traista pentru amenajarea rețelelor de apă și de canalizare menajeră. Ar fi fost cel mai important proiect de infrastructura cu finanțare europeană obținut vreodată pentru judetul nostru, proiect în urma căruia mii de oameni din cel mai sărac județ al țării ar fi putut păși în lumea civilizată.

Motivele care stau în spatele acestui eșec fără precedent sunt bine închise în sertarele SC Aquavas SA, firma căreia îi plătim apa de la robinete și care ar fi trebuit, în schimbul salariilor generoase pe care și le îndeasă în buzunare, să facă totul pentru a pune pe roate proiectul.
În ultimele luni, la adresa Aquavas au fost lansate acuzații cum că firma însăși se opune derulării proiectului. De aceste piedici nu ar fi străină nici „conducerea județului”, după cum am aflat dintr-o confuză declarație dată ziarului nostru de nimeni altul decât directorul economic al Aquavas, Dumitru Țibulcă.

Cine sunt cei interesați ca vasluienii să nu aibă apă și canalizare?

Lucrările de extindere a rețelelor de apă și de canalizare menajeră în cele patru localități importante ale județului fac parte dintr-un proiect uriaș, în valoare totală de aproape 100 de milioane de euro. Aproximativ 80% din această sumă a fost alocată reabilitării stațiilor de tratare și epurare a apei (lucrări aflate în desfasurare si care nu sunt afectate).

Cu restul banilor ar fi trebuit extinse rețelele de distribuție a apei și de canalizare menajeră. Termenul de finalizare a lucrărilor este decembrie 2015. Altfel spus, peste 4 luni, sute de străzi din Bârlad, Vaslui, Huși și Negrești ar fi trebuit să fie racordate la aceste rețele.
Deși toți responsabilii din județ – pornind de la parlamentari, Consiliul Județean, SC Aquavas SA, Prefectura Vaslui și terminând cu autoritățile locale din fiecare localitate amintită – știau de acest termen limită, nu s-a făcut absolut nimic pentru ca lucrurile să se desfășoare pe făgașul lor normal, asa incat nu vom pupa niciun sfant de la UE. Motivul este unul incredibil: responsabilii n-au fost in stare sa intocmeasca niste banale hartii. Aceasta este, insa, explicatia oficiala, caci adevaratul motiv ar fi cu totul altul, insa decidentii ar fi preferat sa mimeze incompetenta, decat sa-si dezvaluie interesul.
Din vara anului trecut, reprezentantii Aquavas se tot „chinuie” (cică) să ducă la bun sfârșit licitațiile pentru atribuirea acestor lucrări. Totul s-a desfasurat, insa, ca un scenariu bine pus la punct pentru ca începerea lucrărilor să fie întârziată, în așa fel încât județul Vaslui să piardă finanțarea.
Cu chiu cu vai, doar pentru Bârlad s-a reușit adjudecarea lucrărilor, dupa cum ne-a relatat o sursa din interiorul Aquavas.

Bârladul înaintea tuturor? Așa ceva nu se poate. Să fie tăiat de pe listă!

Dar, surpriza! Cand toate pareau aranjate, pe 29 iunie, ca o ironie greu de înțeles, însă în ton cu zvonurile tot mai pronunțate că se dorește eșecul proiectului, Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) a SC Aquavas a decis să anuleze licitația.
Eveniment despre care toți cei implicați în derularea proiectului nu au suflat o vorbuliță măcar. Toată lumea a tăcut mâlc. Nici pomeneală de vreo conferință de presă, așa cum a fost organizată cea în care fusese anunțată obținerea finanțării, cu surle și cu trâmbițe.
Anularea licitației ar fi motivată de lipsa unei hârtii, adică a avizului Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui. Fără acest aviz lucrările de apă și canalizare nu puteau începe.
Scandalul din jurul controversatului aviz a dat primele semne la începutul anului în curs, când firma de consultanță se declara uluită de nodurile din papură pe care Aquavas i le tot tot caută. De altfel, atunci au fost făcute in presa declarații cu subiect și predicat cum că reprezentanții Aquavas, mână în mână cu cei ai ISU, pun piedici obținerii autorizației de construcție.

Alo! Răspunde cineva la Aquavas Vaslui?

Am fi vrut să le prezentăm cititorilor noștri explicațiile fiecăruia din cei implicați în pierderea acestui mega-proiect, în urma căruia județul Vaslui ar fi avut șansa să se apropie cât de cât de condiții mai civilizate de viață.
Neculai Barbu, directorul general al SC Aquavas SA Vaslui, nu a fost de găsit, în cursul zilei de ieri, la sediu, iar telefonul mobil era închis.
De la centrala telefonică a societății ni s-a făcut legătura la biroul lui Dorin Bălănescu, inginer-șef la Unitatea de Implementare a Proiectelor (UIP). Nici el nu a răspuns.
L-am „prins” la birou pe Constantin Rusu, șeful compartimentului UIP. În ciuda funcției pe care o ocupă, Rusu a dat inapoi cand a aflat despre ce vrem sa aflam, Ne-a spus că nu e în măsură să ne ofere asemenea informații.
In rimpul acestei plimbari telefonice pe la diverse birouri, am fost curioși să aflăm dacă la o ditamai societatea, precum Aquavas Vaslui, există un birou de relații cu publicul sau măcar un purtător de cuvânt, cineva care să răspundă oamenilor care le plătesc lefurile. Centralista ne-a lămurit: nu există.

Directorul economic al Aquavas: „Eu nu pot să spun mai mult. Întrebați conducerea județului”

Am reușit să dăm, în cele din urmă, de Dumitru Țibulcă, directorul economic al SC Aquavas SA. Luat pe nepregătite, acesta s-a încurcat în afirmații: „Licitația a fost anulată din cauza firmei de consultanță care nu a făcut documentația cum trebuie. ISU nu a vrut să dea avizul, iar lucrările nu puteau începe fără avizul celor de la ISU. Dar de acum o sa fie bine, ca s-a depus iar documentatia”.
Ce au făcut responsabilii Aquavas pentru a depăși aceste impedimente? De ce procedurile au durat atât de mult? E adevărat că județul Vaslui a pierdut finanțarea europeană din cauza întârzierii organizării licitațiilor și, mai apoi, a neatribuirii lucrărilor? De ce Aquavas nu a intervenit ferm și la timp pentru a evita tărăgănările? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care Țibulcă nu a avut răspuns, așa încât bâlbâiala lui finală a dat naștere la noi semne de întrebare: „Știți ce? Eu nu pot să spun mai mult. Cât știu, atâta am spus. Întrebați pe alții. Eu sunt director economic, nu pot să spun mai mult. Întrebați-l pe director, întrebați conducerea județului”.
După care, ca să fie sigur că nu cade iarăși în capcana întrebărilor, ne-a închis telefonul. Nu a ratat însă, întrebarea noastră legată de leafa pe care o ridică lunar din fotoliul de director economic care „nu știe și nu poate”. La care, evident, nu a raspuns.

de Simona MIHĂILĂ Cea mai importanta investitie in domeniul retelelor de apa si de canalizare obtinuta vreodata de municipiul Barlad cu fonduri de la Uniunea Europeana s-a dus pe apa sambetei. Recent, Adunarea Generala a Actionarilor SC Aquavas SA Vaslui a anulat licitatia de atribuire a lucrarilor de extindere a acestor retele pe circa 100 de strazi. Este a doua mare lovitura pe care Barladul o primeste in aceasta vara, dupa ce un alt proiect urias cu fonduri europene a ramas fara finantare: cel de asfaltare a strazilor din cinci mari cartiere ale urbei, subiect pe care Est News l-a…

Review Overview

User Rating: 4.9 ( 1 votes)

About Simona Vasile

2 comments

  1. Inspectoratul Pentru Situatii de Urgenta Vaslui sunt niste nesimtiti care nu doresc dezvoltarea judetului Vaslui. Sunt foarte multe cazuri de proiecte cu fonduri europene care pun bete in roate prin faptul ca nu dau avizul. Daca doresti sa colaborezi cu eii in scopul rezolvarii problemelor se comporta ca niste „Zei” atotstiutori. Aici trebuie intervenit de la un nivel mai inalt pentru a pune la punct aceasta institutie care primeste salarii de la cetatetii judetului Vaslui pentru indolenta.

  2. Apel catre Primarie.Reparati trotuarele de la LIDL gradina catre balci pe stanga si dreapta . va laudati cu incasari record in acea perioada dar nu plantati macar un copac in acea zona.Rog admin. sa nu stearga apelul si sa fiu sprijinit in replantarea de copaci in locurile goale din trotuarele acelei zone.

%d blogeri au apreciat: