Eroii mai așteaptă…
de Mihaela NICULESCU
Nici anul acesta, când Unitatea Militară 01458 va împlini, în noiembrie, 100 de ani de la înființare, nu va putea fi ridicat în Bârlad un monument al eroilor.
În 2011, câțiva bârlădeni, în frunte cu dr. Constantin Teodorescu, lt.col. (r) Marcel Năstase și Vasile Lăiu, protopopul de Bârlad, au inițiat o colectă publică pentru strângerea fondurilor necesare ridicării unui monument. În contul bancar deschis atunci nu s-au strâns mai mult de 1.500 de lei.
Proiectul acestui monument a fost realizat de către sculptorul bârlădean Dorinel Filiche, schița existând atât la Primărie cât și sediul Asociația „Cultului Eroilor”. Pentru ridicarea monumentul din piatră, ar fi fost nevoie și de o echipă de meșteri care trebuia plătită. Din păcate, Consiliul Local nu a prevăzut în buget suma, ce nu ar fi depășit 10.000 de lei și nici nu a stabilit exact locul în care ar putea să fie amplasat monumentul. Municipalitatea a luat de mai mult timp în calcul varianta mutării statuii caporalului Constantin Mușat, din curtea Garnizoanei, în oraș, pe domeniul public. Reprezentanții Garnizoanei s-au opus și se opun vehement acestui demers. Anul acesta, pe banii Unității Militare a fost refăcut soclul statuii cunoscute sub numele „Ultima grenadă a caporalului Mușat”, operă a sculptorului Ioan Dimitriu Bârlad, care a fost dezvelită în anul 1927, în fața clădirii Regimentului 12 Dorobanți. Acest monument dedicat eroilor este sigurul care a mai rămas din cele șapte câte au existat până în 1970. Rând pe rând, șase monumente deosebite au fost demolate.
Monumentul eroilor căzuți în Războiul pentru cucerirea Independenței de Stat, ridicat în 1907 în fața Școlii Normale, a fost demolat în 1965. A dispărut și monumentul dedicat eroilor căzuți în campania din Bulgaria, ridicat în 1914, la movila Prodana, de lângă cazărmi. În 1970, odată cu începerea lucrărilor de construcție a noii clădiri a gării, a fost demolat monumentul eroilor ceferiști căzuți în timpul Primului Război Mondial, lucrare dezvelită în 1924. După 23 august 1944, a dispărut și monumentul eroilor Regimentului 2 Roșiori cât și monumentul eroilor Regimentului 52 Infanterie. Acesta din urmă se înălța la circa 25 de metri în fața intrării principale a unității militare și era format dintr-o movilă de pământ placată cu marmură, pe care erau inscripționate numele militarilor din această unitate, căzuți cu arma în mână în Primul Război Mondial. În anul 1970, când a fost construită sala de sport din zona Stadion, lăsată acum de izbeliște, a fost demolat monumentul eroilor profesori și elevi căzuți în Primul Război Mondial, monument ridicat în fața Școlii de Arte și Meserii, care până în 1970 se afla în acea zonă.
„Dacă nu vom găsi sprijin pentru ridicarea acestui monument al eroilor, vom realiza cu fonduri proprii un monument mai mic, pe care să-l amplasăm în fașa Cercului Militar, acolo unde se află și sediul <<Cultului Eroilor>> filiala Bârlad.”, ne-a declarat lt. Col. Marcel Năstase, președinte filialei bârlădene a Asociației Naționale „Cultul Eroilor”.