Prima creștere salarială a celor din sănătate ar putea fi făcută în octombrie
Calculele făcute de Ministerul Sănătății și de Casa Națională de Asigurări de Sănătate indică faptul că o primă etapă de creștere sustenabilă a salariilor în sistemul sanitar ar putea fi făcută din octombrie, a declarat luni, după discuțiile de la MS, prim-vicepreședintele Sanitas, Marius Sepi.
Liderul sindical a declarat, la finalul discuțiilor pe care le-a avut cu ministrulNicolae Bănicioiu, că se dorește o creștere mai substanțială a salariilor mici din sănătate, iar din calculele făcute până acum ar fi rezultat că este posibilă o primă creștere începând din luna octombrie.
Marius Sepi a precizat că până acum nu s-a discutat despre procentele de creștere, urmând ca acest lucru să fie discutat și negociat în cursul zilei de marți, când ministrul Sănătății ar trebui să aibă întâlniri cu alți actori din domeniu, dar și cu premierul Victor Ponta.
„Noi nu am discutat procente. Ce pot să vă spun este că, dacă pentru bugetari, până în acest moment, știm că ar fi trei etape de creștere, pentru sănătate se prefigurează patru etape de creștere pentru a fi sustenabil. Dacă noi am spune acum colegilor noștri, peste 200.000 de salariați, că de mâine se dublează sau se triplează salariile în condițiile în care vedem cifrele avansate de Ministerul Sănătății și Ministerul de Finanțe, ar fi o prostie din partea noastră. Suntem lideri responsabili, avem în spate 110.000 de membri de sindicat care ne-au dat mandat ca, eșalonat, să le crească salariile. Suntem interesați să creștem repede salariile mici din sănătate, să asigurăm condiții mai bune pentru spitale”, a spus Sepi.
El a mai spus că în draftul Legii salarizării este prevăzută o creștere de 73 la sută pentru întreg sistemul sanitar, dar totul depinde de Codul fiscal și de Legea bugetului.
„Pe noi ne interesează care este economia făcută prin introducerea cardului național de sănătate. Vrem niște calcule clare pe care să și le asume Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări, împreună cu premierul și cu cei de la Ministerul de Finanțe, prentu că vrem să avem o lege sustenabilă”, a mai spus liderul sindical.
El a mai precizat că Federația Sanitas reunește medici, asistenți medicali, personal tehnic administrativ, farmaciști, fochiști etc, iar negocierile privind creșterile salariale îi vizează pe toți.
„Vazând noua grilă de salarizare propusă, sunt mulțumit. Medicii cu care am discutat au fost foarte clari: două salarii medii pe economie, undeva la 3.700 de lei, ar fi suficient ca bază de plecare”, a mai spus Sepi.
El a adăugat că din documentele oficiale pe care le-a văzut, rezultă că majorările salariale ar trebui să se facă până în decembrie 2017, nu până în 2018, cum s-a vehiculat.
„În octombrie sau decembrie ar putea fi prima etapă de creștere, în acest an. Vor fi cel puțin două etape de creștere în 2016 și următoarea ar putea fi în decembrie 2016, cu aplicabilitate din 2017”, a mai spus Marius Sepi.
Întrebat dacă medicii vor face grevă, prim-vicepreședintele Sanitas a precizat că, atâta timp cât sunt negocieri, conducerea federației va respecta mandatul dat de consiliul național și legislația în vigoare.
„La acest moment, grevă generală poate să organizeze doar un sindicat reprezentativ, adică Sanitas. În acest moment, nu avem acest mandat pentru că suntem în negocieri. În cazul în care negocierile ar putea să eșueze, ceea ce nu cred, atunci Sanitas va urma procedurile legale și va face grevă. Dar să inciți oamenii pe Facebook că faci grevă generală, în condițiile în care sunt negocieri, mie mi se pare inutil”, a mai spus Sepi.
Reprezentanții Alianței medicilor pentru modernizarea în sănătate a transmis luni seară că s-au primit telefoane din partea unor reprezentanți guvernamentali pentru a participa la Guvern, în seara zilei de 17 august, „la discuții” despre eventuale măriri salariale pentru medici, însă au declinat invitația.
„Poziția Alianței medicilor este că discuțiile despre măririle salariale trebuie să aibă loc în cadrul unei agende clare, unde să se discute pe soluții concrete de modernizare a sistemului de sănătate. Din păcate, în lipsa comunicării unei astfel de agende clare de discuții din partea Guvernului, suntem puși în situația de a declina invitația la această întâlnire. Dorința noastră este să putem performa un act medical de calitate pentru toți pacienții, din acest motiv este necesară o discuție serioasă cu Guvernul pe soluții concrete care să conducă la modernizarea sistemului de sănătate din România”, au arătat reprezentații Alianței medicilor pentru modernizarea în sănătate.
Peste 21.000 de medici au aderat la un grup de inițiativă pe Facebook, numit „Alianța medicilor pentru modernizarea în sănătate”, în urma deciziei Înaltei Curți de Casați și Justiție (ICCJ), conform căreia medicii nu pot primi bani sau bunuri de la pacienți, întrucât sunt asimilați funcționarilor publici.
Medicii cer creșterea salariilor din sănătate, pentru eliminarea plăților făcute de pacienți.
Potrivit deciziei ICCJ, chiar dacă în articolul 34 alineatul 2 din Legea 46/2003 privind drepturile pacientului se arată că „pacientul poate oferi angajaților sau unității unde a fost îngrijit plăți suplimentare sau donații, cu respectarea legii”, medicul nu le poate accepta, deoarece legea interzice totodată primirea unor plăți suplimentare sau donații de către aceștia din urmă.
Sursa; mediafax.ro