altex
National

Totul a fost tinut secret pana acum! Ce substante toxice se ascund in apa plata ambalata in PET-uri!

Calitatea apei imbuteliate din Romania este verificata de cele mai multe ori in laboratoare specializate. Ambalajele de plastic in care este vanduta apa nu fac insa obiectul nici unei verificari, iar materialele de tip PEt ascund pericole infioratoare.
Pe fiecare sticla de apa minerala, plata sau bauturi comercializate la PET este afisata, de obicei cu litere de-o schioapa, atentionare ca recipientele nu trebuie lasate in lumina solara si se recomanda depozitarea in spatii racoroase. Multa lume nu tine insa seama de asta si se expune la riscul contaminarii cu agenti chimici periculosi, proveniti din descompunerea, la caldura, a materialului in care este ambalata apa. O serie de studii arata ca acesti compusi sunt deosebit de nocivi pentru om, iar in unele cazuri, chiar cancerigeni! Cel mai bine este sa evitati lichidele comercializate in ambalaje de plastic!

Producatorii sunt obligati sa afiseze pe eticheta tipul materialului folosit. O simpla cautare dupa acesta arata pericolele majore la care se expun consumatorii. Acestea sunt cele mai uzuale materiale folosite pentru imbutelierea apei si a sucurilor.

Plasticul „rau”
PET sau PETE-sticlele de unica folosinta. Acestea pot elibera în substantele lichide metale grele care afectează echilibrul hormonal uman. Este tipul de plastic cel mai des utilizat in lume. Este important sa stim ca el este destinat pentru o singură utilizare. Daca se utilizeaza aceiasi sticla, aceasta elibereaza substantele otravitoare.

PVC sau V-acesta este un material plastic moale, flexibil, care este utilizat in mod normal pentru pastrarea uleiului vegetal si jucariilor pentru copii. De asemenea, din acest material se face ambalaje pentru nenumarate bunuri de larg consum si pentru cabluri. PVC este relativ rezistent la lumina directa a soarelui, cu toate acestea specialistii recomanda se renuntam la acest material, daca avem o alternativa. Ce-i drept, in Romania nu se imbuteliaza lichide in sticle confectionate din acest material.
PS-Este adesea folosit in producția de pahare pentru cafea si containere pentru fast-food. Atentie, la incalzire elimina substante periculoase. Polisterol – material destul de ieftin, usor si durabil, care insa nu este potrivit pentru depozitarea bauturilor si alimentelor calde.

PC-sau plastic fara caracter special. Este cel mai periculos tip de plastic. Acesta este utilizat in productia de sticle de apa si recipiente pentru alimente. Elimina Bisfenol – substanta care distruge sistemul endocrin, inhiba producerea estrogenului.Plasticul „bun”
HPD sau HDPE Acesta este un material plastic foarte bun, care nu emite substante chimice daunatoare. Specialistii recomanda cumpararea apei in astfel de sticle, dar de obicei materialul nu este folosit pentru apa imbuteliata. De obicei, biberoanele pentru copii sunt confectionate din acest material. Este un tip tare de plastic, care este folosit de obicei pentru pastrarea laptelui, jucariilor, detergenti, etc.

PP-Acest plastic este de culoare alba sau transparenta. Se foloseste de obicei la ambalaje pentru iaurt si sirop. Polipropilena este apreciata pentru rezistenta la caldura. Atunci cand este incalzit acesta nu se topeste.
LDPE– Acest material plastic este utilizat in fabricarea sticlelor si pungilor de plastic. Nu elimina substante chimice in apa.
Sursa; cancan.ro

Related Articles

Back to top button