de Marian MOCANU
La acest sfârșitul săptămânii trecute, Parcul Copou din municipiul Vaslui a fost gazda celei de-a XIII-a ediții a Târgului Meșterilor Populari. A fost o manifestare de excepție, vizitatorii putând vizita standurile meșterilor populari autohtoni sau veniți din Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Iași, Bacău, Botoșani, Brăila, Argeș, Harghita sau Vâlcea. Amatorii de artă populară autentică au avut ocazia să achiziționeze adevărate capodopere din ceramică, piele, lemn sau sticlă, iar gurmanzii s-au putut înfrupta din produse culinare preparate „ca la mama acasă”.
De vineri până duminică, Parcul Copou a fost una din punctele preferate de plimbare a vasluienilor doritori de frumos, aici având loc o manifestare de tradiție la început de toamnă, Târgul Meșterilor Populari. Ajuns la a XIII-a ediție, la Târg au participat mai mulți meșteri populari autentici ca niciodată, creatori de artă populară din județele Vaslui, Maramureș, Bistrița Năsăud, Suceava, Iași, Bacău, Botoșani, Brăila, Argeș, Harghita sau Vâlcea dându-și întâlnire pe în spațiul expozițional găzduit și în acest an de aleile parcului Copou din municipiul Vaslui. Nu a lipsit ceramica de Horezu, Corund, Iași sau Galați, așa cum nu au lipsit măștile și icoanele de lemn lucrate cu măiestrie de meșteri renumiți din Suceava, Vaslui ori Bârlad.
Unii din vizitatori nu au pierdut ocazia să-și achiziționeze o ie, ori covoare sau traiste țesute de mână, dar și opinci lucrate de octagenara Florarea Cosmi din Runcu Salvei,ori instrumente populare tradiționale confecționate chiar în fața vizitatorilor de Toader Busnea, din Râmnicu Vâlcea. Nu au lipsit atelierele de lucru, în care meșterii populari au încercat să-i învețe pe curioși tainele confecționării obiectelor de artă expuse la târg, iar copiii s-au bucurat de ocazia de a fi pictați pe față și de a savura turtă dulce, plăcinte, miere de albine sau alte bunătăți.
Membrii asociației Culturale „Răzeșii” din Pogonești au făcut adevărate demonstraqții de confecționat mături sau de preparare a vinului în teascuri tradiționale, așa cum se practică încă la țară. De altfel, răzeșii din Pogonești au fost și câștigătorii concursului de artă culinară care a avut loc sâmbătă, concurs la care s-au întrecut în cele mai bune bucate tradiționale – tochitură moldovenească, sarmale și poale în brâu – cu gospodinele de la Centrul de Asistență Medico Socială Băcești și cele din cadrul ansamblului Folcloric „Soleștenii”.
Nu au lipsit nici surprizele muzicale, în fiecare seară fiind organizate spectacole de muzică populară în interpretarea formațiilor Trandafir de la Moldova, Hora Vasluiului și Mugurel ori a solistului Mihai Ciobanu.
„Consider că a fost o ediție a XIII-a a Târgului Meșterilor Populari 2015 foarte reușită din toate punctele de vedere, iar vasluienii care au vizitat în aceste trei zile parcul Copou nu au regretat plimbarea, în timp ce cei care nu au fost, au avut ce regreta. Succesul de la an la an din ce în ce mai mare, nu doar că ne bucură, dar și ne obligă ca următoarea ediție să fie și mai atractivă, cu mai mulți meșteri populari, unii chiar în premieră prezenți la Vaslui”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii tradiționale Vaslui.