Invatamant

Învățământul, în paragină – Școli și grădinițe ca în evul mediu

de Roxana NĂSTASĂ

Astăzi se dă startul unui nou an școlar, iar sute de copii vor învăța din nou în spații improprii.  Săli spațioase, luminoase, încălzite și frumos mobilate sunt adevărate vise pentru unii copii din satele vasluiene. Vor învăța mai degrabă în încăperi care  sugerează că cea mai importantă lecție cu care trebuie să rămână e aceea de supraviețuire în caz de cutremur, ploaie torențială sau frig năprasnic. În foste dispensare, magazii, clădiri vechi cu pereți ce stau să cadă și mobilier ce arată ca după război sunt așteptați de astăzi sute de elevi. Nu mai vorbim de apă curentă sau toaletă în școli, acestea fiind deziderate la care unii au încetat de mult să mai spere.

Școala debutează de astăzi cu stângul în unele sate din județ. Geamuri sparte, găuri în acoperiș, mobilier vechi. Acestea sunt imaginile dezastrului ce-i așteaptă de astăzi zilnic pe sute de copii. Deși școala sau grădinița ar trebui să arate ca un spațiu care să îmbie la studiu, arată mai degrabă ca un loc care te trimite să pleci mai repede acasă.

Problema unităților de învățământ fără apă curentă, cu grupuri sanitare insalubre, e una foarte veche, sute de unități fiind în această situație. Mai e grav e că unele dintre ele arată de-a dreptul jalnic și problemele menționate nu sunt singurele.

Mobilier vechi, tavan din care se desprind bucăți de lemn și lut. Asta văd, de exemplu, copiii din satul Chetrosu, comuna Gheghești și asta înseamnă școala pentru ei. Acolo situația e cea mai gravă, însă nimeni nu a găsit nicio soluție ca lucrurile să stea altfel.

În alte două sate învecinate, Draxeni și Corodești, din aceeași comună, lucrurile nu stau mai roz. Copiii au rămas fără școală și vor învăța în case, care vor ține loc de săli de clasă.

Aici, fostul director al școlii, Mihai Stoica a fost primarul comunei foarte mult timp și ar fi putut să se ocupe și de școli. Din păcate, n-au fost și nu sunt bani. Ar fi nevoie de o sumă imensă pentru cele trei școli din comună, iar singura salvare ar putea veni de la Guvern. Până atunci, cine știe câte generații de copii vor mai învăța în condiții improprii.

La Solești, e cam aceeași poveste. Acolo, s-a construit o grădiniță nouă, însă lucrările au fost sistate în anul 2010 și nu a fost finalizată. Astfel, cu grădinița nouă începută, dar neterminată, micuții învață într-un spațiu impropriu.

Nu departe de Solești, în comuna Codăești, grădinițele funcționează tot în spații improprii precum foste magazii, dispensare, locuri care nu au deloc de-a face cu un mediu cum ar trebui să fie.

Nici la oraș nu lipsesc problemele. Și la Grădinița nr. 13 din Huși sunt probleme, pentru că o parte din curte a fost retrocedată fostului  proprietar, iar acesta nu le mai permite să o folosească. Între timp, deși anul școlar a început, se așteaptă soluții de la primărie.

Review Overview

User Rating: Be the first one !

Related Articles

Back to top button