altex
Social

Mai are rost sa ne platim datoriile la stat? Legea salvatoare a rău-platnicilor

de Marian MOCANU

În cadrul ședinței de guvern de miercuri, 14 octombrie, a fost aprobată Ordonanța de Urgență privind amnistia fiscală. Contribuabilii –  persoane fizice și juridice – care, până la data de 31 martie anul viitor, își achită dările la stat, scapă de plata penalităților de întârziere și a unei părți din dobânzile aferente.

„Dacă la prima vedere această măsură ar trebui să vină în ajutorul agenților economici, este totuși un semnal de alarmă cu privire la capacitatea guvernului de a strânge bani la bugetul de stat”, sunt de părere atât reprezentanții patronatelor, cât și liberalii vasluieni. În plus, există temerea că firmele abonate de ani buni la banii publici vor putea în continuare să preia toate lucrările importante cu finanțare de la bugetul de stat.

Circa 3.000 de persoane fizice și 800 agenți economici din Vaslui, care înregistrau datorii, unele istorice, la bugetul local, vor intra în rândul contribuabililor cinstiți. Anunțată cu puțin timp în urmă, amnistia fiscală a fost aprobată miercuri de guvern. Practic, agenții economici sau contribuabilii persoane fizice care-și achită la zi taxele și impozitele către bugetul de stat sau cel local, beneficiază de stingerea penalităților de întârziere, dar și de aproape jumătate din dobânda datorată. În plus, firmele care se achită de aceste obligații, vor putea participă la licitațiile de atribuire a unor lucrări plătite din bani publici. Pentru autoritățile locale, această amnistie pică cum nu se poate mai bine, sperându-se că acei contribuabilii care acumulaseră datorii la bugetul de stat, stimulați de această măsură, să și le achite în cel mai scurt timp.

„Contribuabilii cu datorii la bugetul local au acum posibilitatea să scape de plata penalităților de întârziere și a unei mari părți din dobânzile înregistrate. Practica din ultimii 25 de ani ne-a demonstrat că, în cazul în care sunt aprobate astfel de amnistii fiscale, cresc și încasările la buget, pentru mulți dintre datornici, penalitățile și dobânzile fiind mai mari decât suma efectivă de plată. În aceste condiții, consider că este posibil ca nivelul de încasări de taxe și impozite locale la sfârșitul acestui an să se apropie foarte mult de 100%, la nivelul municipiului Vaslui”, ne-a declarat Eugen Boț, directorul economic al primăriei municipiului Vaslui.

test

Patronatele strâmbă din nas

Reprezentanții patronatelor nu sunt foarte încântați de măsura amnistiei fiscale. În opinia lor, în loc să ajute mediul de afaceri, încurajează pe cei care, ani de zile, au „fentat” bugetul de stat prin neplata obligațiilor fiscale.

ovidiu copacinschi
Ovidiu Copacinschi

„În opinia mea, această amnistie fiscală nu este o măsură care să stimuleze mediul de afaceri. Consider că este doar o măsură de moment, dată din anumite motive, pe care nu doresc să le comentez. Pentru dezvoltarea cu adevărat a economiei românești trebuie luate măsuri pe termen lung, trebuie avută în vedere o strategie coerentă, bine pusă la punct în acest sens, și nu făcute experimente în speranța relansării mediului de afaceri. Dacă și noi, cei din patronate, am fi fost consultați, am fi propus ca acestă amnistie fiscală, care își are rolul ei, să fie însoțită de alte măsuri concrete de stimulare a investitorilor, inclusiv fiscale sau prin dezvoltarea infrastructurii”, a declarat Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii din județul Vaslui.

ionel constantin
Ionel Constantin

Această părere este împărtășită și de Ionel Constantin, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a Județului Vaslui: „Luată în ansamblu, măsura este bună, însă consider că are și multe hibe. Partea bună este că va contribui la sprijinirea colectării și a ariei de colectare a sumelor restante la bugetul de stat. Pentru rău-platnici, în special pentru firmele mari, e un lucru benefic, pentru că le lasă un moment de respiro care ar trebui folosit pentru reorganizarea activității, în așa fel încât să nu mai ajungă în această situație. Dar, amnistia fiscală dată de guvern, fără consultarea mediului de afaceri și fără a fi pusă în discuție publică, are și unele neajunsuri. În primul rând, se crează un dezechilibru între contribuabilii bun-platnici și cei care au «uitat» să se achite de obligațiile la bugetul de stat. Ar fi trebuit ca și cei bun-platnici să beneficieze de unele facilități, altfel se dă loc unor interpretări care nu sunt benefice mediului de afaceri. În al doilea rând, există pericolul ca firmele mari, în special cele de stat sau care fac afaceri cu statul să se învețe cu acest nărav să nu se achite la timp de obligațiile fiscale în speranța că vor primi noi și noi scutiri de dobânzi și penalități. Și, nu în ultimul rând, consider că această măsură a fost dată pentru firmele care, ani la rândul, au fost abonate la bani publici și care, în ultima perioadă, datorită unor reglementări fiscale, nu mai puteau participa la licitațiile publice. Acestor societăți li se dă acum posibilitatea să scape de datorii și să-și reia obiceiul de a acapara toate contractele importante, cu riscul de a nu le duce la bun sfârșit!

Liberalii vasluieni: nici prea-prea, nici foarte-foarte

La rândul lor, nici liberalii vasluieni nu văd cu ochi buni această măsură.

dan marian
Dan Marian

„Măsura în sine nu este una rea, este în folosul colectării taxelor și impozitelor atât la bugetul de stat, cât și a celor locale, stimulând oamenii de afaceri și pe acei contribuabili care au datorii să și le achite. Consider însă că, poate și din cauza grabei cu care a fost adoptată această măsură, sunt probleme în ceea ce privește încasările la bugetul de stat și acoperirea tuturor nevoilor, mai ales după ce au fost scăzute unele taxe. In plus, au fost sau urmează să fie acordate majorări salariale diverselor categorii profesionale. Un al doilea lucru: sunt foarte multe firme private cu restanțe mari la bugetul de stat, și alte zeci de mii de societăți care, din cauza acestor datorii, au intrat în faliment sau lichidare judiciară. După părerea mea, acesta este un semnal că economia nu merge, iar guvernul caută măsuri disperate pentru a ieși din acest impas. Din păcate,  amnistia fiscală nu este o soluție pentru multe firme mari care, pentru a-și plăti datoriile, se vor decapitaliza, și, ulterior, vor ajunge într-un impas. Urmează ca, la sfârșitul lunii martie a anului viitor să vedem reacția pieței și dacă această măsură disperată promovată de guvernul Ponta va avea succes. Repet, consider că măsura în sine nu este una rea, dar rămâne de văzut dacă va avea succes sau, dimpotrivă, va duce și mai la vale economia românească!”, a declarat senatorul Dan Marian, copreședinte al organizației județene PNL Vaslui

Related Articles

Back to top button