altex
Social

Fanfara de la Valea Mare, câștigătoarea celei de-a XI-a ediții a Festivalului Fanfarelor

de Marian MOCANU
Una dintre cele mai de succes ediții a Festivalului Fanfarelor a avut loc pe 30 noiembrie, la Vaslui. Profitând de vremea frumoasă, sute de vasluieni au ținut să ia parte la acest eveniment cultural, cu atât mai mult cu cât muzica de fanfară rămâne unul dintre cele mai apreciate genuri muzicale, în special în rândul adulților. Marele Trofeu a fost adjudecat în acest an de Fanfara de la Valea Mare, formație bine cunoscută inclusiv peste hotare și care, la ultimele ediții, au susținut doar recitaluri, neparticipând în cadrul concursului.
Luni, 30 noiembrie, în Centrul Civic al municipiului Vaslui a avut loc cea de-a XI-a ediție a Festivalului Fanfarelor. Evenimentul a început la ora 11:00, cu o paradă a celor 17 formații de fanfară participante, pe traseul Parcul Copou – Piața Civică. De la ora 12.00, mai bine de patru ore, vasluienii au avut parte de un adevărat regal de muzica de fanfară. Vremea frumoasă și senină, caldă pentru început de decembrie, a făcut ca, în Piața Civică a municipiului Vaslui să se adune sute de vasluieni, majoritatea bărbați, unii doar pentru a asculta, alții chiar dansând pe muzica de fanfară.  Au evoluat nu mai puțin de cincisprezece formații de fanfară din județul Vaslui, la care s-au adăugat, în afara concursului, alte două formații consacrate, „Valurile Dunării”, din Galați, și cea din Chetriș – Iași. Au evoluat pe scenă, spre bucuria sutelor de vasluieni prezenți, fanfare consacrate, cum ar fi cele de la Vale Mare, de la Doagele – Dragomirești, Todirești, Pungesti, Gherghești, Gârceni sau Băcești.
Publicul a mai fost încântat și de prestația formațiilor de copii „Stemnicul Junior” din Cozmești, “Zorile” din Zorleni, “Bucuria” din Bălteni, „Rotaria” din Vaslui, “Stemnicul” din Cozmești-Fâstâci, sau  “Prietenia” din Bârlad, “Trandafirii” din Vaslui.
„Consiliul Județean ține foarte mult la această manifestare care conservă elemente autentice a culturii populare și, deși unora le cam miros fanfarele, trebuie să spun că mie îmi miros foarte frumos!”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui. La concurs au participat nu mai puțin de nouă formații de fanfară, în acest an toate fiind premiate atât cu diplome și trofee, cât și cu premii în bani. Au fost acordate cinci mențiuni fanfarelor de la Fâstâci, Gârceni, Gherghești, Todirești și Stejarul, iar premiul al treilea a revenit formației „Măgura” din Dragomirești.
Fanfara „Prietenia” din Bârlad a câștigat premiul al doilea, „Trandafirul” din Vaslui s-a clasat pe primul loc, iar Marele Trofeu a revenit, nici nu se putea altfel, cunoscutei Fanfare de la Valea Mare – Ivănești. În afara acestor premii, au mai fost acordate două diplome de excelență, fanfarelor „Bârlădeanca” din Bârlad și „Moștenitorii”, din Fundu Văii – Lipovăț.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=F1_qFSZrRYY&w=420&h=315]
În premieră pentru această manifestare, a fost atribuit trofeul „Trigonul de aur” pentru cel mai bun trompetist, trofeu care a revenit lui Costel Șalamper, membru a fanfarei de la Valea Mare. Profesorul Nicolae Bălan, omul care a făcut posibilă apariția și existența acestui festival, a primit din partea organizatorilor, Consiliul Județean Vaslui, o plachetă omagială pentru întreaga sa activitate.

Related Articles

Back to top button