Atenție la petarde și pocnitori!
de Marian Mocanu
Mai mulți comercianți de petarde au fost prinși fără autorizațiile necesare de către polițiști. Persoanele sau societățile comerciale care comercializează fără autorizații astfel de obiecte riscă amendă și chiar închisoare de la 3 luni la un an.
Este în tradiție ca Ajunul Anului Nou să fie marcat de pocnituri, rolul tradițional fiind de a alunga duhurile rele de pe lângă gospodării. Din păcate, în goana după profit, mulți dintre comercianții de astfel de obiecte pirotehnice „uită” să respecte normele legale în vigoare.
Polițiștii vasluieni au demarat zilele trecute acțiunea „Foc de Artificii”, de verificare de către agenții comerciali a operațiunilor cu articolele pirotehnice. Cu această ocazie, polițiștii au întocmit dosare penale persoanelor care nu au respectat prevederile legale.
Doi bărbați, în vârstă de 39, respectiv 60 ani, ambii din municipiul Bârlad, au fost depistați de polițiști ai Biroului de Ordine Publică Bârlad și jandarmi din cadrul Inspectoratului Județean de Jandarmi Vaslui, în zona pieței Sfântul Ilie. Cei doi comercializau fără drept petarde din categoria T 2. Asupra acestora au fost găsite 80 cutii cu 4.800 petarde, bunuri care au fost ridicate în vederea cercetărilor. Tot legat de acest subiect, cu ocazia unui control efectuat de polițiștii Posturilor de Poliție Codaești și Tăcuta asupra unui autovehiculul condus de un tânăr, în vârstă de 19 ani, pe raza comunei Tăcuta, au fost descoperite mai multe obiecte pirotehnice, respectiv petarde, deținute fără drept. Petardele au fost ridicate ridicate în vederea cercetărilor, iar pe numele conducătorului auto a fost întocmit dosar penal în conformitate cu prevederile Legii 126/1995 privind regimul materiilor explozive.
Cu ocazia unui control, la un comerciant din Bazarul municipiului Vaslui, au fost descoperite peste 1.600 petarde destinate comercializării, care nu aveau inscripționate în limba română categoria din care fac parte, instrucțiunile de folosire, termenul de garanție, precum și pericolele care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor. Mai mult, o parte din obiectele pirotehnice în cauză erau deținute ilegal. În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de operațiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni. Persoanele sau societățile comerciale care comercializează fără autorizații astfel de obiecte riscă amendă și chiar închisoare de la 3 luni la un an.