Home » Business » Români au cheltuit 36 de milioane de euro pentru vacanțele de Revelion în țară și în străinătate

Români au cheltuit 36 de milioane de euro pentru vacanțele de Revelion în țară și în străinătate

Peste 155.000 de români au cheltuit aproximativ 36 de milioane de euro pentru vacanțele de Revelion în țară și străinătate, potrivit unei analize a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). 

Dintre cei 155.000 de români, peste 147.000 și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în scădere cu 3,5% față de anul trecut, cheltuind aproximativ 140 milioane de lei, cu 1,5% mai puțin comparativ cu anul precedent.

Nu toate destinațiile interne au înregistrat scăderi. Peste 28.000 de români au ales să petreacă sărbătorile în stațiunile balneare, în creștere de aproximativ 4% față de anul trecut. Creșteri s-au înregistrat și pe litoral (800 de pachete vândute, față de 500 anul trecut), dar și în Delta Dunării (200 de locuri, față de 100 în 2014/2015).

Cel mai mare număr de locuri vândute s-a înregistrat în turismul rural, unde 52.000 de turiști au preferat să-și petreacă Revelionul la pensiuni, în scădere cu 8% față de anul trecut.

Scăderi s-au înregistrat și în zonele montane, unde 36.000 de persoane au optat să-și petreacă vacanța, în scădere cu 2% față de anul trecut. Pentru ofertele de Revelion ale hotelurilor din marile orașe ale României, au plătit peste 30.000 de persoane în scădere cu aproximativ 5% față de anul anterior.

În ceea ce privește tarifele percepute în perioada sărbătorilor, acestea au crescut față de anul anterior cu 5% în medie.

Cele mai solicitate zone au fost Valea Prahovei, Poiana Brașov, Păltiniș, Rânca, Straja Călimănești, Felix și zonele tradiționale rurale Bran-Moieciu, Maramureș, Bucovina.

În străinătate au călătorit, prin intermediul agențiilor de turism, aproape 8.200 de turiști, în scădere cu 5% față de anul 2015. Aceștia au cheltuit în afara țării, numai pentru servicii turistice, 4,8 milioane euro, sumă aproximativ egală cu cea din anul anterior.

Românii care au ales să își petreacă vacanța de sărbători în străinătate, au avut de ales între destinații de schi și sporturi de iarnă, pachete turistice de tip city-break în orașe europene și destinații exotice.

Chiar dacă au beneficiat de un număr mare de zile libere, mai puțini români au apelat la agențiile de turism pentru petrecerea Revelionului în străinătate. Astfel, numărul celor care au petrecut sărbătorile de iarnă în alte țări a scăzut cu aproximativ 5% față de anul 2015, ajungând la 8.180 de turiști, aceștia cheltuind cu 1,4% mai mult față de anul trecut. Cei mai mulți și-au cumpărat pachete pentru destinații de schi și sporturi de iarnă în Austria, Franța, Italia, Slovenia, Bulgaria.

Printre destinațiile exotice din acest an s-au numărat Bahamas, Jamaica, Australia, Africa de Sud sau Vietnam. De asemenea, un interes crescut s-a înregistrat pentru Republica Dominicană, Maldive, Mauritius, Mexic sau Brazilia.

Potrivit FPTR, schimbarea mentalității privind gestionarea banilor și a timpului liber face ca mulți români să renunțe la vacanța de iarnă și să strângă banii pentru a achiziționa mai multe sejururi sau city-break-uri în restul anului.

De aemenea, vremea neobișnuit de caldă din decembrie, nespecifică acestei perioade, a determinat întârzierea sau chiar anularea rezervărilor pentru Revelion.

Sursa: mediafax.ro

Peste 155.000 de români au cheltuit aproximativ 36 de milioane de euro pentru vacanțele de Revelion în țară și străinătate, potrivit unei analize a Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).  Dintre cei 155.000 de români, peste 147.000 și-au petrecut Revelionul în stațiunile din țară, în scădere cu 3,5% față de anul trecut, cheltuind aproximativ 140 milioane de lei, cu 1,5% mai puțin comparativ cu anul precedent. Nu toate destinațiile interne au înregistrat scăderi. Peste 28.000 de români au ales să petreacă sărbătorile în stațiunile balneare, în creștere de aproximativ 4% față de anul trecut. Creșteri s-au înregistrat și pe litoral…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: