Home » Social » Atenție la coșurile de fum!

Atenție la coșurile de fum!

incendiu_cos_fum1Luni și marți, în județul Vaslui, au avut loc patru incendii din cauza coșurilor de fum improprii. Pompierii au mai fost solicitați să stingă un incendiu izbucnit la o mașină. Din fericire, neglijența proprietarilor nu a dus la înregistrarea de victime.

Pe 4 ianuarie, un incendiu a izbucnit la o locuință din localitatea Armășeni, comuna Bunești Averești. Un echipaj de la Secția de pompieri Huși a intervenit cu o autospecială de stins incendii cu apă și spumă, iar pagubele materiale au fost limitate la aproximativ 7 metri pătrați de planșeu din lemn și 9 metri liniari de grinzi din lemn.

Pe 5 ianuarie au mai izbucnit alte trei incendii. Primul s-a produs la o locuință din localitatea Costești, comuna Costești,  din cauza scânteilor provenite de la coșul de fum. Un echipaj de la Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit, cu o autospecială cu apă și spumă, iar pagubele materiale au fost limitate la aproximativ 5 tone de furaje și 10 metri liniari de gard din lemn. Un alt incendiu a fost la o locuință din localitatea Pușcași, comuna Ivănesti, unde pagubele materiale au fost 15 mp. de acoperiș din tablă pe astereală din lemn și la 6 mp. de tavan din lemn. Pompierii au mai intervenit la o locuință de pe strada Lacurilor din municipiul Vaslui. Din fericire nu au fost victime, incendiul fiind localizat în faza de dezvoltare. Pagubele s-au limitat la aproximativ 20 mp de acoperiș din tablă ondulată pe astereală din lemn și termoizolația din polistiren aferentă. Din nou, cauza probabilă a fost coșul de fum.

Un eveniment deosebit a avut loc tot pe 4 ianuarie, când pompierii vasluieni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unui incendiu la un autoturism. Aceștia s-au deplasat pe strada Libertății din municipiul Vaslui, în parcarea blocului 322. În urma intervenției prompte a echipajului de stingere nu au existat victime, iar pagubele materiale au fost limitate la elementele electrice și din plastic din compartimentul motor. Focul a fost împiedicat să se propage la întregul autoturism și la alte două mașini parcate în vecinătate. Cauza probabilă este un scurtcircuit electric.

Măsuri și reguli de apărare împotriva incendiilor ce se impun a fi respectate în perioada de iarnă

incendiu_cos_fumReprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui spun ca este imperios necesar să asigurăm izolarea termică a sistemelor de încălzire fată de materialele combustibile din apropierea acestora și să utilizăm sistemele de încălzire respectând cu strictețe indicațiile producătorului în ceea ce privește alimentarea cu combustibil. Este interzisă folosirea sobelor și a mijloacelor de încălzire defecte, cu improvizații, supraalimentate cu combustibil sau nesupravegheate, precum și aprinderea focului utilizându-se lichide inflamabile. Sobele și mijloacele de încălzire trebuie supravegheate permanent pe timpul funcționării și nu trebuie supraîncălzite. Și copiii trebuiesc supravegheați când în casă sunt sobe sau alte mijloace de încălzire aflate în funcțiune, pentru a evita situații dramatice. 

ISU Vaslui mai avertizează asupra necesității curățării periodice a coșurilor de fum, pentru eliminarea depunerilor de funingine, care se pot aprinde sau pot obtura canalele de evacuare. Coșurile trebuie deasemenea izolate termic fată de materialele combustibile ale planșeului sau acoperișului. Depozitarea materialelor combustibile se face la o distantă mai mare de un metru fată de sobele metalice și la o distantă de 50 cm la sobele din cărămidă. (G.P)

Luni și marți, în județul Vaslui, au avut loc patru incendii din cauza coșurilor de fum improprii. Pompierii au mai fost solicitați să stingă un incendiu izbucnit la o mașină. Din fericire, neglijența proprietarilor nu a dus la înregistrarea de victime. Pe 4 ianuarie, un incendiu a izbucnit la o locuință din localitatea Armășeni, comuna Bunești Averești. Un echipaj de la Secția de pompieri Huși a intervenit cu o autospecială de stins incendii cu apă și spumă, iar pagubele materiale au fost limitate la aproximativ 7 metri pătrați de planșeu din lemn și 9 metri liniari de grinzi din lemn.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: