Home » Administratie » Impozit în funcție de destinația clădirii

Impozit în funcție de destinația clădirii

De îndată ce ghișeele Serviciilor de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Bârlad vor fi redeschise publicului, câteva categorii de contribuabili vor avea obligația de a completa declarații tip prevăzute în noul Cod Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie.

Noul Cod fiscal, ale cărui reglementări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, stabilește un nou sistem de impozitare a clădirilor, potrivit căruia, impozitul pe clădiri se calculează în funcție de destinația proprietății – rezidențială sau nerezidențială – și nu în funcție de statutul proprietarului care deține imobilul (persoana fizică sau juridică), așa cum s-a întâmplat până la finalul anului 2015.

Cei care au sediu de firmă acasă și desfășoară sau nu activități comerciale în acesta sunt obligați să completeze aceste declarații pentru a putea fi luați în evidență în vederea impozitării conform noului Cod Fiscal. Aceleași declarații vor trebui completate și de către cei care au spații comerciale pe persoană fizică. Formularele se găsesc la Serviciul de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei. Contribuabilii din categoriile amintite vor constata că au de plătit chiar și de zece ori mai mult.

Pentru proprietățile nerezidențiale, adică cele folosite în activități economice, cota de impozitare va fi cuprinsă între 0,2% și 1,3%, în funcție de decizia autorităților locale. În cazul în care construcția nu a fost reevaluată în ultimii cinci ani sau a fost dobândită anterior unei perioade de cinci ani, procentajul de impozitare va fi de 2% din valoarea statistică a construcției. (Mihaela NICULESCU)

De îndată ce ghișeele Serviciilor de Taxe și Impozite din cadrul Primăriei Bârlad vor fi redeschise publicului, câteva categorii de contribuabili vor avea obligația de a completa declarații tip prevăzute în noul Cod Fiscal intrat în vigoare de la 1 ianuarie. Noul Cod fiscal, ale cărui reglementări au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, stabilește un nou sistem de impozitare a clădirilor, potrivit căruia, impozitul pe clădiri se calculează în funcție de destinația proprietății - rezidențială sau nerezidențială - și nu în funcție de statutul proprietarului care deține imobilul (persoana fizică sau juridică), așa cum s-a întâmplat până la…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor