Home » Justitie » Comisarul-șef Iulian Munteanu, arestat „pentru a înlăturarea starea de pericol pentru ordinea publică”

Comisarul-șef Iulian Munteanu, arestat „pentru a înlăturarea starea de pericol pentru ordinea publică”

Șeful Poliției Rutiere Vaslui, Iulian Munteanu, și comisarul-șef Mihai Axente, din cadrul IGPR, au fost arestați „pentru a înlătura starea de pericol pentru ordinea publică”, se arată în motivarea Tribunalului Vaslui, care consideră faptele de corupție comise de cei doi drept „activități ilicite deosebit de grave”.

Ieri, Tribunalul Vaslui a dat publicității motivarea la decizia arestării preventive, pe 19 decembrie, pentru mai multe presupuse infracțiuni de corupție, a șefului Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipale Vaslui, comisarul-șef Iulian Munteanu, și a comisarului-șef Mihai Axente, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Astfel, cei doi ofițeri de poliție au ajuns în arest, pentru o perioadă de 30 de zile, „pentru a se înlătura starea de pericol pentru ordinea publică în ceea ce-i privește pe ambii inculpați”. Totodată, magistrații au apreciat că faptele comise de Iulian Munteanu și Mihai Axente sunt „activități ilicite deosebit de grave”.

La stabilirea pericolului public nu se pot avea în vedere numai date legate de persoana inculpatului, ci și date referitoare la fapte, nu de puține ori acestea din urmă fiind de natură de a crea în opinia publică un sentiment de insecuritate, credința că justiția, cei care concură la înfăptuirea ei, nu acționează îndeajuns împotriva infracționalității. Raportat la infracțiunile reținute în sarcina inculpaților, judecătorul de drepturi și libertăți apreciază că arestarea preventivă a acestora se impune, având în vedere periculozitatea crescută a faptelor reținute în sarcina lor, amplificată de caracterul repetat al acestora, remarcat, mai ales, în cazul inculpatului Munteanu Iulian”, se arată în motivarea instanței.

De asemenea, magistrații au considerat că a fost afectată și „natura valorilor social ca urmare a acestui ilicit penal” și că este necesară „o intervenție fermă din partea autorităților judiciare pentru a nu crea opiniei publice impresia că astfel de activități ilicite deosebit de grave rămân nesancționate, pasivitate care ar putea încuraja sporirea activității infracționale”. Nu în ultimul rând, la luarea măsurii de arestare preventivă, judecătorii au luat în calcul și „atitudinea nesinceră a inculpaților”.

Arestat pentru 26 de infracțiuni de corupție

Iulian Munteanu, șeful Poliției Rutiere a municipiului Vaslui, a fost arestat preventiv după ce ar fi comis 26 de infracțiuni de corupție, printre care dare și luare de mită, trafic de influență, fals intelectual, fals în înscrisuri oficiale și abuz în serviciu.

Printre infracțiunile imputate lui Munteanu sunt și cele legate de oferirea, drept mită, a unor produse comisarului-șef Mihai Axente pentru ca acesta să treacă cu vederea peste mai multe nereguli descoperite la Biroul Rutier Vaslui în urma unui control desfășurat anul acesta.

Nici șeful Serviciului Rutier nu a scăpat de ancheta DNA. În același dosar, Ioan Vîrlan a fost pus sub urmărire și va fi cercetat sub control judiciar pentru săvârșirea a trei infracțiuni de instigare la abuz în serviciu și instigare la fals intelectual. De asemenea, Nicolae Augustin Brat a fost pus sub urmărire, fără a se lua vreo măsură preventivă față de acesta, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit procurorilor DNA Iași, din 2013 până în prezent, Iulian Munteanu, în calitate de șef al Biroului Rutier Vaslui ar fi determinat mai mulți agenți de poliție din subordinea sa să aplice sancțiuni pentru contravenții prevăzute de Codul rutier mai blânde decât care s-ar fi impus, mergând de la reducerea cuantumului amenzii până la înlocuirea cu avertisment, ori chiar să evite aplicarea vreunei sancțiuni. În unele situații, Munteanu a pretins de la conducătorii auto favorizați, foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cum ar fi baterie auto, lemne de foc, 12 metri cubi de scândură la preț redus pentru acoperișul unui imobil aparținând unui superior de-al său, 400 de bucăți de scândură cu model). Totodată, susțin anchetatorii, i-a determinat pe subordonați să falsifice procesele verbale de constatare, în unele situații chiar prin suprascriere, pe baza cărora s-a stabilit natura sancțiunii.

De asemenea, la data de 11.06.2015, Iulian Munteanu, aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a întocmit procesul-verbal de cercetare la fața locului în legătură cu un accident rutier în care a fost implicată o persoană din anturajul ofițerului de poliție și un agent de poliție, denaturând realitatea și împrejurările în care s-a produs evenimentul. În acest sens, l-a sancționat contravențional cu suspendarea permisului de conducere pe agentul de poliție, deși vinovată de producerea accidentului a fost cealaltă persoană.

La data de 30.12.2014, Munteanu l-a determinat pe șeful unei instituții să îndeplinească în mod defectuos un act constând în coordonarea activității utilajelor de deszăpezire pe raza municipiului Vaslui, respectiv să trimită un utilaj de deszăpezire, atât la proprietatea sa, la proprietatea unui superior și la spălătoria unei cunoștințe, mai spun procurorii.

În cursul lunii august 2015, în schimbul intervenției la un angajat de la Registrul Auto Român Vaslui pentru a urgenta inspecția tehnică periodică a unui autovehicul și eliberarea cu celeritate a cărții tehnice a autoturismului, Munteanu a pretins pentru sine materiale de construcție. De asemenea, a promis unei persoane că va determina un lucrător de poliție judiciară din cadrul poliției unui alt oraș să soluționeze cu celeritate un dosar penal în care era cercetată persoana respectivă, iar în schimb a pretins și primit obiecte de îmbrăcăminte.

Pe 6 februarie 2015, Munteanu a dispus folosirea în interes personal a unuia dintre autoturismele din dotarea Biroului Rutier Vaslui pentru deplasarea, pe raza municipiului Vaslui, a unei persoane din anturajul său, iar la data de 4 septembrie 2015, a falsificat prin alterare conținutul unei autorizații de reparație emise de Biroul Rutier Vaslui pentru un autoturism, astfel încât proprietarul să beneficieze de o despăgubire mai mare, potrivit DNA. (Ionuț PREDA)

Șeful Poliției Rutiere Vaslui, Iulian Munteanu, și comisarul-șef Mihai Axente, din cadrul IGPR, au fost arestați „pentru a înlătura starea de pericol pentru ordinea publică”, se arată în motivarea Tribunalului Vaslui, care consideră faptele de corupție comise de cei doi drept „activități ilicite deosebit de grave”. Ieri, Tribunalul Vaslui a dat publicității motivarea la decizia arestării preventive, pe 19 decembrie, pentru mai multe presupuse infracțiuni de corupție, a șefului Biroului Rutier din cadrul Poliției Municipale Vaslui, comisarul-șef Iulian Munteanu, și a comisarului-șef Mihai Axente, din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR). Astfel, cei doi ofițeri de poliție au ajuns…

Review Overview

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: