Home » Administratie » Sistemul informatic – bată-l vina! Vasluienii nu au putut achita taxele și impozitele locale pentru anul 2016.

Sistemul informatic – bată-l vina! Vasluienii nu au putut achita taxele și impozitele locale pentru anul 2016.

de Marian Mocanu

Cu toate că luni, 11 ianuarie, ar fi fost prima zi în care se putea face plata taxelor și impozitelor aferente anului 2016, vasluienii care s-au prezentat la ghișeele Serviciului Finanțelor Publice Locale au făcut cale întoarsă. Ghișeele au funcționat doar pentru încasarea obligațiilor fiscale restante, a amenzilor sau a altor operațiuni. Din cauza modificărilor legislative apărute odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Fiscal, municipalitatea nu a reușit încă actualizarea softului care calculează aceste taxe și impozite. „Se speră ca situația să fie remediată cât mai repede, iar contribuabilii să-și poată plăti impozitele și taxele locale pe 2016, cu atât mai mult cu cât, pentru plata acestora până pe 31 martie, beneficiază de o reducere cu 10%”, a declarat Eugen Boț, directorul economic al primăriei Vaslui.

Zecile de vasluieni care au dorit să achite impozitele și taxele locale pe 2016 nu au avut cum face acest lucru. Din cauza intrării în vigoare, de la 1 ianuarie, a noului Cod Fiscal și a unor modificări din legislație, unele survenite chiar și în ultima zi a anului trecut, Serviciul Finanțelor Publice Locale Vaslui nu a reușit actualizarea softului care calculează cuantumul dărilor către stat. Mai mult, nici până acum nu au fost publicate în Monitorul Oficial normele metodologice de aplicare a unor prevederi din Noul Cod Fiscal. Situația este generalizată nu doar la nivelul județului Vaslui, ci la nivelul întregii țări.

„Se lucrează la actualizarea programului informatic care calculează cuantumul taxelor și impozitelor locale aferente anului 2016. Întârzierea se datorează intrării în vigoare a Noului cod Fiscal și a modificărilor aduse de acesta în ceea ce privește colectarea veniturilor la bugetul local, dar și modificarea unor taxe și impozite. Am cerut lămuriri de la Ministerul Finanțelor ori de la alte primării din țară și suntem aproape de sfârșitul acestei operațiuni. Cât de curând, poate chiar de mâine (astăzi, marți, 12 ianuarie, n. red.) contribuabilii vor putea să-și achite obligațiile aferente anului 2016. Plata obligațiilor restante, plata amenzilor sau alte operații s-a putut face încă din primele zile de lucru cu publicul din acest an, fără întrerupere”, ne-a declarat Eugen Boț, directorul economic al primăriei Vaslui.

La nivelul Serviciul Finanțelor Publice Locale a municipiului Vaslui sunt înregistrate nu mai puțin de 50.000 de ROL-uri (poziții) aparținând persoanelor fizice și circa 3.000 de ROL-uri ale persoanelor juridice. Trebuie spus că vasluienii sunt buni platnici, procentul de încasare anual a taxelor și impozitelor locale fiind de peste 96%. Mai mult, mulți dintre contribuabilii din Vaslui se grăbesc, încă din primele zile ale lunii ianuarie, să se achite de aceste obligații cetățenești. Unii fac acest lucru pentru a fi siguri că scapă de această datorie, alții, pentru a beneficia de reducerea de 10% acordată celor care achită taxele și impozitele locale până la data de 31 martie.

de Marian Mocanu Cu toate că luni, 11 ianuarie, ar fi fost prima zi în care se putea face plata taxelor și impozitelor aferente anului 2016, vasluienii care s-au prezentat la ghișeele Serviciului Finanțelor Publice Locale au făcut cale întoarsă. Ghișeele au funcționat doar pentru încasarea obligațiilor fiscale restante, a amenzilor sau a altor operațiuni. Din cauza modificărilor legislative apărute odată cu intrarea în vigoare a Noului Cod Fiscal, municipalitatea nu a reușit încă actualizarea softului care calculează aceste taxe și impozite. "Se speră ca situația să fie remediată cât mai repede, iar contribuabilii să-și poată plăti impozitele și taxele…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: