Home » World » Premierul Turciei: ISIS, responsabil pentru ATENTATUL sinucigaș din Istanbul. O imagine pare să surprindă momentul exploziei

Premierul Turciei: ISIS, responsabil pentru ATENTATUL sinucigaș din Istanbul. O imagine pare să surprindă momentul exploziei

Premierul turc Ahmet Davutoglu afirmă că gruparea Statul Islamic (SI) se află în spatele atacului sinucigaș de la Istanbul, soldat cu zece morți, majoritatea turiști germani, relatează AP în pagina electronică. 

UPDATE: O imagine pare să surprindă momentul comiterii atacului sinucigaș din Istanbul

O imagine care surprinde momentul în care teroristul sirian s-a aruncat în aer într-o zonă turistică din Istanbul a fost difuzată pe site-uri ale presei turce, deși autenticitatea fotografiei nu a fost confirmată oficial, informează Daily Mail.

Imaginea pare să surprindă momentul în care un membru al rețelei teroriste Stat Islamic s-a aruncat în aer într-o zonă turistică din Istanbul, atentat soldat cu moartea a zece persoane și rănirea altor cinci. Deflagrația a avut loc în dreptul unui obelisc de origine egipteană unde erau adunați sute de turiști.

Imaginea nu a fost autentificată de autoritățile turce.

UPDATE: Statul Islamic este responsabil de atacul de la Istanbul, afirmă premierul Davutoglu

Turcia este hotărâtă să lupte împotriva grupării jihadiste până când aceasta nu va mai reprezenta „o amenințare” pentru țara sa sau pentru lume, a declarat Davutoglu.

Autoritățile turce afirmă că un cetățean sirian în vârstă de 28 de ani a comis marți atacul din cartierul istoric Sultanahmet din Istanbul, un important centru turistic.

Nouă dintre cele zece persoane ucise marți în atacul sinucigaș cu bombă, în centrul turistic al Istanbulului, sunt germani, iar potrivit autorităților turce atacatorul este un bărbat care are legături cu Siria, relatează DPA online.

O sursă din cadrul Biroul premierului turc a declarat că germani se află printre persoanele ucise în zona Sultanahmet. Potrivit agenției turce Anadolu, controlată de stat, premierul Ahmet Davutoglu a discutat cu Angela Merkel.

„Suntem profund îngrijorați de faptul că cetățeni germani s-ar putea afla și probabil se află printre victime și răniți”, a declarat anterior Merkel la Berlin.

Vicepremierul turc Numan Kurtulmus a confirmat că printre morți se află străini, însă nu a precizat naționalitățile acestora. El l-a identificat pe suspect ca fiind un sirian născut în 1988.

De asemenea, dintre cele 15 persoane rănite, două se află în stare gravă, a anunțat el.

Ministerul norvegian de Externe a confirmat că un cetățean norvegian a fost „rănit ușor”. Potrivit CNN Turk, un peruvian a fost, de asemenea rănit.

Ministerul german de Externe a anunțat că se află în contact cu autoritățile turce și i-a îndemnat pe cetățenii germani să evite zonele aglomerate din Istanbul.

Explozia puternică, auzită de la câțiva kilometri distanță, a avut loc în jurul orei locale 10.15, la Sultanahmet – unde se află Muzeul Sfânta Sofia și Moscheea Albastră, ambele atracții turistice majore, în partea europeană a metropolei.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a condamnat, la Ankara, un atac „terorist”. El a afirmat că o persoană de origine siriană este autorul, evocând primele elemente ale anchetei.

Nicio grupare nu a revendicat atacul, care are loc pe fondul unei intensificări a violențelor în Turcia.

Autoritățile au atribuit trei sângeroase atacuri sinucigașe, comise anul trecut, grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care deține controlul asupra unor vaste bucăți din teritoriile Siriei și Irakului vecine. În Turcia au loc, de asemenea, confruntări sângeroase cu militanți kurzi.

Premierul Ahmet Davutoglu urma să convoace o reuniune de securitate la Ankara.

Un grup important de polițiști și lucrători în domeniul intervențiilor de urgență a intervenit la locul exploziei după ce poliția a izolat zona în care a avut loc explozia.

Guvernul a impus, de asemenea, o interdicție temporară asupra transmisiilor media în urma exploziei.

Televiziunea de stat și alte posturi importante nu au prezentat imagini de la fața locului. Reporteri aflați la Sultanahmet, inclusiv un jurnalist DPA, întâmpinau dificultăți în a fotografia sau a avea acces în zona respectivă.

Turcia – care se învecinează cu Irakul și Siria, două țări devastate de războaie civile – s-a confruntat la rândul ei, în ultimul an, cu o intensificare a violențelor.

Cel mai sângeros atac din istoria țării a avut loc în octombrie, la Ankara. Doi atacatori sinucigași s-au detonat în apropierea unei gări, în timpul unui miting prokurd pașnic, omorând 100 de persoane.

Militanți din cadrul Statului Islamic au fost învinovățiți de acest atac, la fel ca în cazul atacului sinucigaș comis în iunie, în sudul țării, soldat cu peste 30 de morți. Însă gruparea jihadistă nu le-a revendicat niciodată.

Turcia și-a intensificat lupta împotriva Statului Islamic anul trecut, după o perioadă în care a fost criticată pentru că nu depune suficiente eforturi împotriva acestei grupări extremiste.

În paralel s-au intensificat violențele în sud-estul țării, unde forțe de securitate turce au reluat lupta împotriva militanților kurzi, după ce un proces de pace s-a prăbușit la mijlocul anului trecut.

Erdogan a criticat – în discursul pe care l-a susținut după explozia de marți – universitari care au denunțat politica în domeniul drepturilor omului practicată de Turcia în zonele cu populație majoritar kurdă din țară.

Sute de oameni au fost uciși în aceste confruntări armate din sud-estul țării, inclusiv membri ai forțelor de securitate, militanți din cadrul Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și civili. Restricții dure de circulație au fost impuse în unele districte, ceea ce a determinat organizații cu activitate în domeniul drepturilor omului să-și exprime îngrijorarea.

Istanbulul s-a confruntat, de asemenea, cu violențe sporadice, în principal din partea unor organizații de extremă stânga. O persoană a fost ucisă luna trecută într-un atac cu mortier asupra unui aeroport din oraș. Atacul nu a fost revendicat în mod clar.

Ultimul atac sângeros a fost comis în oraș în 2003, când presupuși militanți din cadrul organizației teroriste Al-Qaida au detonat patru camioane-capcană în decurs de două zile și au ucis cel puțin 57 de persoane. Aceste atacuri au vizat sinagogi, o bancă și Consulatul britanic.

Sursa: mediafax.ro

Premierul turc Ahmet Davutoglu afirmă că gruparea Statul Islamic (SI) se află în spatele atacului sinucigaș de la Istanbul, soldat cu zece morți, majoritatea turiști germani, relatează AP în pagina electronică.  UPDATE: O imagine pare să surprindă momentul comiterii atacului sinucigaș din Istanbul O imagine care surprinde momentul în care teroristul sirian s-a aruncat în aer într-o zonă turistică din Istanbul a fost difuzată pe site-uri ale presei turce, deși autenticitatea fotografiei nu a fost confirmată oficial, informează Daily Mail. Imaginea pare să surprindă momentul în care un membru al rețelei teroriste Stat Islamic s-a aruncat în aer într-o zonă…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: