Home » Administratie » În ciuda viscolului puternic, în județul Vaslui se circulă normal în condiții de iarnă

În ciuda viscolului puternic, în județul Vaslui se circulă normal în condiții de iarnă

de Marian MOCANU

Viscolul din ultimele ore nu a pus probleme deosebite șoferilor din județul Vaslui. Doar pe câteva trasee, în puncte nevralgice, a fost nevoie de intervenția drumarilor, pentru a menține drumurile județene în stare de funcționare. Totuși, dacă viscolul se va menține și va continua să ningă, este posibil ca, și la noi, să fie drumuri blocate de zăpadă. Conducătorii auto sunt atenționați să evite deplasările lungi, în special cele spre sudul țării, și să se informeze, înainte de a pleca la drum, despre starea drumurilor. Atenționarea cod galben de ninsoare și viscol a fost prelungită până mâine seară, la ora 18.00.

Chiar dacă județul Vaslui se află sub atenționare meteo cod galben de vicol și ninsoare, atenționare prelungită până mâine, la ora 18.00, deocamdată nu au fost drumuri blocate sau localități izolate. Nu au fost înregistrate nici întreruperi a alimentării cu energie electrică, gaze naturale, energie termică sau apă. Pe toate drumurile județene sau naționale din județ, vehiculele, inclusiv ambulanțele, au circulat fără probleme, în condiții de iarnă, nefiind înregistrate evenimente deosebite.

Doar la Huși, în cursul dimineții, un conducător auto, în vârstă de 27 de ani, din cauza vitezei și a carosabilului acoperit cu zăpadă, la o frână a derapat și a intrat cu autovehiculul într-un copac de la marginea drumului. A fost doar o tamponare ușoară, soldată cu avarierea mașinii. În cea mai mare parte a zilei, fiindcă stratul de zăpadă depus era de doar câțiva centimetri, utilajele de dezăpezire au stat pe poziții, în baze, fiind gata de să intervină în caz de nevoie.

ing adrian cotiga LDP Vaslui (1)„Spre dimineață am procedat la împrăștierea de material antiderapant în pante sau zonele unde se formase gheață. S-a acționat în zonele nevralgice, pe patru trasee, Bârlad – Pogana, Crețești – Dimitrie Cantemir și pe raza localităților Averești și Ghermănești, pentru a menține drumurile deschise și a preveni formarea, în deblee, de suluri de zăpadă. Este posibil ca, în cazul în care ninsoarea și viscolul va continua, pe anumite porțiuni să se acumuleze zăpadă care să ducă la formarea de blocaje. Suntem însă pregătiți să acționăm în caz de nevoie cu toate utilajele din dotare pentru a preveni acest lucru”, a declarat Adrian Cotigă, directorul SC Lucrări Drumuri și Poduri Vaslui, societatea care se ocupă cu dezăpezirea drumurilor județene.

prefectul puica la patinaj in copou1„Am avut sâmbătă o videoconferință pe tema situațiilor de urgență, la finalul căreia am discutat cu colegii din cadrul Comandamentului Județean pentru Situații de Urgență cu privire la măsurile ce trebuie luate pentru prevenirea blocării drumurilor sau altor evenimente deosebite. Am luat măsuri ca persoanele care fac dializă, gravidele sau bolnavii cu probleme medicale deosebite să fie transportate încă de sâmbătă la unitățile spitalicești. Întreaga zi de azi (duminică, 17 ianuarie) am fost pe drumurile din județ, se circulă mai încet, în condiții de iarnă, cu carosabil acoperit cu zăpadă și vizibilitate redusă din cauza viscolului, dar se circulă”, ne-a declarat Andrei Puică, prefectul județului Vaslui.

Unde sunăm în caz de urgențe

Ninsori-si-viscolÎn continuare, polițiștii recomandă participanților la trafic să evite deplasările, în special cele spre sudul țării, unde au fost blocate mai multe drumuri naționale și județene din județele Buzău și Ialomița. Se recomandă ca, în cazul în care deplasările nu pot fi evitate, autovehiculele să fie dotate cu cauciucuri de iarnă, lanțuri dar și lopată sau materiale antiderapante, iar ocupanții să aibă haine groase, alimente și apă, dar și telefoane mobile pentru a cere ajutor, la nevoie.

În cazul în care apar probleme deosebite, pot fi sesizate Grupei Operative de la nivelul județului, care funcționează la sediul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ”Podul Inalt” Vaslui, la telefoanele 0235- 31.12.12, la 0235- 31.12.13, precum și la 0235- 36.14.04.

În cazul întreruperilor alimentării cu gaze naturale sau energie electrică, trebuie anunțat dispeceratul E.ON la numerele de telefon 0235.30.58.75; 0235.30.55.71.

About Tehno Redactor