Home » World » Trei dintre deținuții americani eliberați de Iran au sosit în Germania

Trei dintre deținuții americani eliberați de Iran au sosit în Germania

Cei trei americani de origine iraniană care au părăsit duminică Teheranul în cadrul unui schimb de deținuți între Iran și Statele Unite au sosit în Germania, a declarat sub protecția anonimatului un oficial de la Departamentul de Stat american, relatează Reuters online. 

„Putem confirma că cetățenii americani care au plecat din Iran în această (duminică) dimineață, după ce au fost eliberați din detenție, au sosit în Germania”, a declarat acest oficial.

Ei au sosit pe aeroportul din Geneva, în Elveția, duminică seara, către ora 17.00 GMT (19.00, ora României), a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului elvețian de Externe, de unde au plecat către o bază militară din Germania.

Corespondenți Reuters au văzut un avion de tip Dassault Falcon aparținând Forțelor aeriene elvețiene, la bordul căruia se aflau cei trei, aterizând și rulând până în apropierea unui avion aparținând US Air Force (Forțele aeriene americane) care a sosit la Geneva sâmbătă seara.

A urmat un transfer de pasageri, către alt avion, care nu purta însemne elvețiene și care a decolat.

Un purtător de cuvânt al Ministerului elvețian de Externe, Jean-Marc Crevoisier, a confirmat că la bordul avionului se aflau cei trei deținuți eliberați și a declarat că au plecat deja către Germania.

Cei trei au părăsit Teheranul duminică, în cadrul unui schimb de deținuți, după ridicarea celei mai mari părți a sancțiunilor impuse Iranului în cadrul unui acord despre care președintele american Barack Obama a declarat că a blocat toate căile prin care Teheranul se putea dota cu o bomba nucleară.

Un oficial american a declarat că la bordul avionului elvețian se aflau Jason Rezaian, șeful Biroului ziarului The Washington Post (WP) la Teheran, Saeed Abedini, un pastor din Idaho, și Amir Hekmati, un fost pușcaș marin din Flint (Michigan), dar și membri de familie.

Soția lui Abedini, Naghmeh, a scris într-un mesaj postat pe Twitter „Saeed tocmai a aterizat în Geneva. Se pregătește să plece în Germania. Voi vorbi cu Saeed în câteva ore! Vă mulțumesc pentru rugăciuni!”.

Alt iraniano-american eliberat în cadrul acestui schimb, Nosratollah Khosravi-Roodsari, nu se afla la bordul avionului. Un al cincilea deținut, studentul american Matthew Trevithick, a fost eliberat separat, sâmbătă, potrivit unui oficial american.

Brett McGurk, care a ajutat la negocierea eliberării acestora, și Patrick Kennedy, de la Departamentul subsecretarului de Stat pentru Managament, i-au așteptat pe aeroportul din Geneva.

Avionul US Air Force și un avion guvernamental iranian de pasageri au sosit la Geneva sâmbătă seara. Avionul iranian a decolat către Iran duminică dimineața, aproximativ în momentul în care deținuții americani părăseau Teheranul.

Cei trei americani de origine iraniană care au părăsit duminică Teheranul în cadrul unui schimb de deținuți între Iran și Statele Unite au sosit în Germania, a declarat sub protecția anonimatului un oficial de la Departamentul de Stat american, relatează Reuters online.  "Putem confirma că cetățenii americani care au plecat din Iran în această (duminică) dimineață, după ce au fost eliberați din detenție, au sosit în Germania", a declarat acest oficial. Ei au sosit pe aeroportul din Geneva, în Elveția, duminică seara, către ora 17.00 GMT (19.00, ora României), a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului elvețian de Externe,…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: