Home » Invatamant » Școala din Băcani, năpădită de hepatită!

Școala din Băcani, năpădită de hepatită!

de Răzvan CĂLIN

Peste 20 de elevi ai acestei școli s-au îmbolnăvit de hepatită virală de tip A.

Școala gimnazială cu clasele I – VIIII din comuna Băcani trece prin momente mai puțin plăcute după ce nu mai puțin de 23 de elevi au fost diagnosticați cu hepatita virală de tip A. Focarul a fost confirmat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, când au apărut primele cazuri de îmbolnăviri. La început, au fost doar câțiva copii care au prezentat scoala_bacanisimptomele caracteristice acestei boli, după care, în decurs de câteva zile, s-au înregistrat tot mai multe cazuri similare. Inclusiv în primele zile al anului 2016 au fost confirmate noi cazuri de copii ce au contractat această maladie, numită în popor și ”boala mâinilor murdare”. O parte dintre copii (opt) au necesitat internarea în Spitalul municipal de urgență ”Elena Beldiman” din Bârlad, iar ceilalți au fost tratați la domiciliu.

Cum era și normal, imediat au fost sesizați și cei de la Direcția de Sănătate Publică care au dispus luarea unor măsuri specifice pentru asemenea situații. De asemenea, Primăria Băcani a intervenit și monitorizează cu atenție această situație.

matei-constantin-bacani”În primul rând, copiii bolnavi au fost izolați de restul colectivului de elevi, ca să spunem așa. Adică, li s-a recomandat să stea acasă și să urmeze tratamentul de rigoare, pentru a evita să contamineze și pe ceilalți copii din școală. Periodic, de câte două – trei ori pe săptămână, asistenții social din primărie se deplasează la domiciliul copiilor bolnavi pentru a vedea care este starea lor de sănătate. Sunt instruiți, atât ei, cât și părinții lor, să facă o obișnuință din a se spăla cât mai des pe mâini, pentru că vorbim de o maladie care apare pe fondul unei igiene personale precare”, ne-a declarat Constantin Matei, primarul comunei Băcani.

În același timp, școala a fost supusă unei operațiuni de dezinfecție, astfel încât să fie diminuat cât mai mult riscul apariției de noi cazuri. De altfel, până în momentul de față nu s-au mai raportat cazuri noi de copii diagnosticați cu hepatita virală de tip A.

”DSP Vaslui, împreună cu medicul de familie din comună, evaluează periodic situația cazurilor de hepatită virală acută de tip A. S-a recomandat, de asemenea, vaccinarea copiilor din clasele I și a VIII-a, operațiune ce va fi efectuată după reînceperea cursurilor. Revenim cu recomandarea către părinți, elevi și cadre didactice privind respectarea normelor de igienă personală, având în vedere că virusul hepatitei virale de tip A se transmite pe cale orală”, ne-a declarat Mihaela Toplicianu, purtătorul de cuvânt al DSP Vaslui.

Mai trebuie spus că școala din Băcani, la fel ca multe alte instituții de învățământ din mediul rural vasluian, funcționează fără a avea autorizație sanitară de funcționare. Iar acest lucru se întâmplă tocmai pentru că la capitolul condiții minime igienico-sanitare stă foarte prost.

de Răzvan CĂLIN Peste 20 de elevi ai acestei școli s-au îmbolnăvit de hepatită virală de tip A. Școala gimnazială cu clasele I – VIIII din comuna Băcani trece prin momente mai puțin plăcute după ce nu mai puțin de 23 de elevi au fost diagnosticați cu hepatita virală de tip A. Focarul a fost confirmat chiar înaintea sărbătorilor de iarnă, când au apărut primele cazuri de îmbolnăviri. La început, au fost doar câțiva copii care au prezentat simptomele caracteristice acestei boli, după care, în decurs de câteva zile, s-au înregistrat tot mai multe cazuri similare. Inclusiv în primele zile…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: