Home » Sanatate » Vasluienii bolnavi de cancer, obligați să facă naveta la Iași pentru a-și primi tratamentul

Vasluienii bolnavi de cancer, obligați să facă naveta la Iași pentru a-și primi tratamentul

de Marian MOCANU

În urma demisiei singurului medic specialist oncolog, Cristina Pârău, secția de oncologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui a fost închisă. În aceste condiții, bolnavii de cancer din județ vor fi obligați, pentru tratamente și investigații, să facă naveta la Institutul Oncologic din Iași, cu un microbuz care va fi pus la dispoziție de spitalul vasluian. Actualmente, la SJU Vaslui mai profesează un medic specialist cu jumătate de normă și doi doi medici rezidenți, în condițiile în care ar fi nevoie de patru medici specialiști, pentru a deservi cei 3.000 de bolnavi de cancer arondați spitalului vasluian. La concursul organizat la începutul acestui an nu s-a înscris nici un medic oncolog!

La începutul acestei săptămâni, doctorița Cristina Pârău, singurul medic specialist oncolog care profesa la Spitalul Județean de Urgență Vaslui și-a dat demisia din motive personale, ea preferând, se pare, să profeseze la o clinică privată din alt județ. În aceste condiții, secția de oncologie a celei mai mari unități spitalicești din județ a fost închisă iar personalul medical și auxiliar a fost redistribuit la alte secții. În județul Vaslui, sunt înscriși în programul național de oncologie circa șapte mii de bolnavi, din care trei mii sunt arondați la Vaslui, restul la Bârlad. După demisia doctoriței Pârău, la Vaslui mai este un singur medic oncolog care poate prescrie rețete pentru citostatice, medic care, bolnav fiind, lucrează cu jumătate de normă la Ambulatoriul de pe lângă SJU. Asta în condițiile în care, zilnic, se prezintă circa 100 de bolnavi de cancer pentru a-și ridica rețetele gratuite. Cât despre supraveghere medicală în cazul în care este nevoie de chimioterapie sau de investigații medicale pentru noi persoane suspecte de cancer, nici nu poate fi vorba, în ciuda faptului că Spitalul Județean de Urgență Vaslui are atât aparatură de specialitate, cât și stoc de citostatice și alte medicamente folosite la tratamentul diverselor forme de cancer.

„Sunt bolnav de cancer la gât și zilele viitoare ar trebui să mă duc să-mi iau rețeta pentru medicamente. Am auzit că a plecat doamna doctor Pârâu, iar la Policlinică s-au format deja cozi și trebuie programare. Nu știu ce o să mă fac, mai am pastile doar pentru câteva zile, și fiind foarte scumpe nu-mi permit să le cumpăr fără rețetă gratuită. Dacă va fi nevoie, mă voi duce și la Iași, numai să primesc rețetă. Sper ca până în martie, când trebuie să merg la control, să avem doctor la Vaslui, să nu fie nevoie să mă internez la Institut la Iași, că nu are cine veni la mine!”, se plângea un bolnav de cancer în vârstă de 62 de ani din Vaslui.

Pentru ca bolnavii de cancer să poată beneficia de tratament și investigații, conducerea spitalului a luat decizia transportării acestora, periodic, la Institutul Oncologic din Iași. În acest sens, începând de marțea viitoare, va fi alocat un microbuz sau, în cazuri grave, o ambulanță.

ana_rinder„Este o situație grea, în condițiile în care prin Programul Național de Oncologie se acordă sume importante, noi suntem obligați să închidem o secție cu 20 de paturi și astfel pierdem o parte din finanțarea de la Casa de Asigurări de Sănătate. Este greu și pentru bolnavii de cancer care vor fi obligați să meargă la Iași, pentru tratament și investigații medicale. Mai grav este că nici nu găsim medic, la concursul de zilele trecute nu s-a înscris nimeni pe specialitatea oncologie, cu toate că condițiile de lucru oferite în unitatea noastră sunt peste media celor din unitățile spitalicești din țară. Am făcut adresă la Ministerul Sănătății, am luat legătura cu Institutul Regional de Oncologie Iași și cu spitale din alte județe, am trimis adrese la toate universitățile de medicină și farmacie din țară pentru a ne ajuta cu tineri specialiști care termină rezidențiatul”, ne-a declarat Ana Rinder, managerul spitalului.

În acest moment, la Spitalul Județean de Urgență Vaslui mai profesează doi medici rezidenți, unul care, în această vară, termină rezidențiatul și un altul, în anul III, pe specialitatea hematologie. Este greu de crezut însă că aceștia vor alege să rămână să profeseze la Vaslui în condițiile în care în clinicile particulare din țară li se oferă un salariu chiar și de două – trei ori mai mare ca în sistemul sanitar de stat, în timp ce, în străinătate, oncologia este una din cele mai bine remunerate ramuri a medicinii.

de Marian MOCANU În urma demisiei singurului medic specialist oncolog, Cristina Pârău, secția de oncologie a Spitalului Județean de Urgență Vaslui a fost închisă. În aceste condiții, bolnavii de cancer din județ vor fi obligați, pentru tratamente și investigații, să facă naveta la Institutul Oncologic din Iași, cu un microbuz care va fi pus la dispoziție de spitalul vasluian. Actualmente, la SJU Vaslui mai profesează un medic specialist cu jumătate de normă și doi doi medici rezidenți, în condițiile în care ar fi nevoie de patru medici specialiști, pentru a deservi cei 3.000 de bolnavi de cancer arondați spitalului vasluian.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: