Home » Justitie » Furnizorul de droguri care se infiltrase în liceele vasluiene, ”alergic” la gratii

Furnizorul de droguri care se infiltrase în liceele vasluiene, ”alergic” la gratii

de Marian Mocanu

Judecătorii tribunalului Vaslui au prelungit mandatul de arestare a lui Costin Bașag, traficantul botoșănean de droguri care-și făcuse o rețea de distribuție a stupefiantelor prin liceele vasluiene. Bașag a fost prins în flagrant la sfârșitul lui noiembrie, chiar în timp ce ridica de la Poștă un colet cu droguri trimis din Spania.

O anchetă a Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate (SCCO) Vaslui a dus la arestarea unui cunoscut interlop, considerat una dintre cele mai importante surse de droguri de pe piața Moldovei. La propunerea procurorilor, Costin Bașag a fost arestat vineri, 28 noiembrie, de judecătorii Tribunalului Vaslui sub acuzația de trafic de droguri de risc în formă continuată și introducere în țară de droguri de risc. Atunci, Bașag și-a recunoscut faptele în fața judecătorilor, însă, cu tupeu, a cerut să nu fie arestat. Motivul – ar fi dorit să petreacă sărbătorile de iarnă în familie.

Ieri, magistrații de la Tribunalul Vaslui i-au prelungit mandatul de arestare cu încă 30 de zile.

De loc din orașul Săveni, Botoșani, Costin Bașag locuiește de mai mulți ani în Iași, unde a pus la punct o adevărată rețea de desfacere a drogurilor de risc și mare risc, rețea cu ramificații și în județul Vaslui. De altfel, Bașag era cunoscut în muncipiul Vaslui ca fiind bun prieten cu interlopii din zonă, afișându-se deseori cu Ciprian Gentimir, zis Șchiopu, sau Adrian Croitoru, zis Carolică. El a fost arestat după ce a preluat de la poștă un colet, trimis din Spania. În colet, polițiștii au descoperit pulbere de Alfa PVP și MDMD, niște droguri ieftine, dar foarte periculoase, pentru că produc repede dependență și au un efect devastator asupra sistemului nervos al consumatorului.

Bașag era monitorizat de multă vreme de polițiști, după ce, în luna mai, o adolescentă elevă a unui liceu din Vaslui, a ajuns în comă la spital în urma consumului de droguri. Ulterior arestării, polițiștii de Crimă Organizată din Iași și Botoșani, precum și de trupe ale Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS), lucrătorii SCCO Vaslui, împreună cu procurorii Biroului Teritorial Vaslui al DIICOT, care au coordonat ancheta, au descins în locații din mai multe județe, în căutarea intermediarilor lui Bașag și a consumatorilor de droguri, majoritatea studenți din campusurile universitare ieșene. Printre cei ridicați de mascați și duși la sediul SCCO Vaslui s-au numărat și zece studenți, consumatori de droguri, dintre care unul student la medicină, care cumpărau stupefiantele de la Costin Bașag. Traficantul și-a recunoscut faptele, în speranța unei reduceri a pedepsei pe care o va primi, pedeapsă care poate ajunge până la zece ani de închisoare.

 

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: