Home » World » PROTESTELE de la Chișinău: Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. Protestatarii au dat un ultimatum pentru alegeri anticipate

PROTESTELE de la Chișinău: Zeci de mii de oameni au ieșit în stradă. Protestatarii au dat un ultimatum pentru alegeri anticipate

Zeci de mii de oameni participă, duminică, la manifestații în centrul Chișinăului, contestând Guvernul Pavel Filip, alcătuit de Partidul Democrat, și cerând organizarea de alegeri parlamentare anticipate. 

UPDATE: Protestul din Chișinău s-a terminat. Protestatarii au dat puterii ”ultimatum” pentru organizarea de anticipate

Protestul de duminică s-a încheiat în jurul orei 18.30. Liderii protestatarilor le-au dat autorităților ultimatum să stabilească alegeri anticipate până joi.”Dacă până joi nu dau curs la solicitarele noastre, vom întreprinde măsuri foarte drastice. Mulțimea scandează: „Ultimatum”. Joi ora 17 este ora limita, vor avea surprize din cele mai frumoase”, a declarat Andrei Năstase în fața mulțimii de protestatari.

Pe de o parte, manifestațiile sunt organizate de Platforma Demnitate și Adevăr, o mișcare neafiliată politic condusă de Andrei Năstase care pledează pentru combaterea corupției, integrarea europeană și organizarea de alegeri parlamentare și prezidențiale anticipate. 

Pe de altă parte, mitingurile sunt organizate de Partidul Nostru (prorus, centru-stânga), condus de primarul orașului Bălți, Renato Usatîi, și de Partidul Socialiștilor (prorus, extremă-stânga), condus de Igor Dodon.

Marșul de duminică a început în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, după care manifestanții s-au îndreptat spre instituții aflate sub controlul Partidului Democrat (PDM, proeuropean, centru-stânga) – Procuratura Generală, Centrul Anticorupție, Curtea Constituțională -, contestând din nou influența exercitată de controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc.

„Avem un an de când protestăm împotriva acestui criminal care a profanat absolut tot de ce s-a atins”, a declarat Andrei Năsatse, liderul Platformei Demnitate și Adevăr.

Manifestanții au adoptat o rezoluție prin care solicită alegeri parlamentare anticipate.

Mii de oameni din toată țara au venit la Chișinău pentru a contesta guvernarea condusă de către Partidul Democrat și pentru a cere alegeri parlamentare anticipate, informează UNIMEDIA.

Deși inițial susținătorii actualei guvernări, din Asociația Obștească GARLEM, au anunțat că se vor strânge în fața unui centru comercial din nordul Chișinăului, dar mitingul a fost anulat. Organizatorii își îndeamnă simpatizanții să rămână astăzi în casele lor, alături de familii, „chiar dacă își doresc să se exprime în mod public pentru susținerea parcursului european”.

Fostul premier Ion Sturza, unul din liderii opoziției pro-europene, le-a cerut oamenilor să iasă în stradă, într-un mesaj publicat pe contul său de Facebook: „Cum poți să guvernezi, fiind detestat de propriul popor, cum poți să te impui, fiind ilegitim? Noi trebuie să-i scoatem la lumină! Prin protest, pașnic, dar protest!”

Forțele de ordine au fost mobilizate în fața principalelor instituții ale statului pe care protestatarii le vor picheta, pentru prevenirea incidentelor violente precum cele din 20 ianuarie.

Ministerul moldovean de Interne, Alexandru Jizdan, a mobilizat toate efectivele și a anunțat că e posibili ca printre demonstranți să fie infiltrați agitatori și provocatori: „Noi facem un apel către organizatorii protestelor să-și asume ceea ce se va întâmpla în stradă”.

Sursa: mediafax.ro

Zeci de mii de oameni participă, duminică, la manifestații în centrul Chișinăului, contestând Guvernul Pavel Filip, alcătuit de Partidul Democrat, și cerând organizarea de alegeri parlamentare anticipate.  UPDATE: Protestul din Chișinău s-a terminat. Protestatarii au dat puterii ”ultimatum” pentru organizarea de anticipate Protestul de duminică s-a încheiat în jurul orei 18.30. Liderii protestatarilor le-au dat autorităților ultimatum să stabilească alegeri anticipate până joi.”Dacă până joi nu dau curs la solicitarele noastre, vom întreprinde măsuri foarte drastice. Mulțimea scandează: „Ultimatum”. Joi ora 17 este ora limita, vor avea surprize din cele mai frumoase”, a declarat Andrei Năstase în fața mulțimii de…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile