Home » Sanatate » Un bebeluș de trei luni a murit la câteva ore după ce mama lui susține că a căzut din pat

Un bebeluș de trei luni a murit la câteva ore după ce mama lui susține că a căzut din pat

de Răzvan CĂLIN

Un copilaș în vârstă de numai trei luni, din comuna Vinderei, a decedat în condiții suspecte la Spitalul Bârlad. În timp ce ambulanțierii suspectează că bebelușul ar fi fost agresat, mama acestuia se plânge că băiețelul ar fi decedat din cauză că nu a fost dus la un spital din Iași, deși la unitatea din Bârlad a ajuns cu un elicopter SMURD.

Caz extrem de controversat la Bârlad, soldat din păcate cu decesul unui bebeluș în vârstă de numai trei luni. Copilașul este Vasile Dumitru Mazilu și a venit pe lume în data de 5 octombrie 2015. El locuia împreună cu mama sa, Andreea Niculăiță, în satul Docăneasa, din comuna Vinderei. Femeia este originară din satul Diaconești, județul Bacău, dar de ceva timp se mutase în comuna vasluiană, unde trăia în concubinaj cu Mitică Pasat, din satul Docăneasa.

Tragedia s-a petrecut în ziua de sâmbătă, 23 ianuarie, când Andreea Niculăiță a sunat panicată la 112 și a solicitat o ambulanță din cauză că bebelușul ei ar fi căzut din pat și s-a rănit grav. Imediat, la fața locului a fost trimis un echipaj auto de la Stația de Ambulanță Bârlad. Numai că din acest moment, lucrurile au luat o turnură complicată și care, din păcate, s-au încheiat cu decesul micuțului.

”Exact înaintea acestui caz de la Vinderei, spitalul din Bârlad a solicitat un elicopter SMURD de la Iași pentru a prelua o femeie în vârstă de 42 de ani, care suferise un infarct miocardic. Elicopterul de la Iași se ridicase deja în aer de aproximativ 10 minute, când dispecerul nostru de serviciu ne-a anunțat că are un caz deosebit și cam ciudat în satul Docăneasa, comuna Vinderei. Era vorba despre bebelușul în vârstă de trei luni. Dispecerului de serviciu i s-a părut dubios modul în care mama copilului a reacționat la telefon. Ea a spus la telefon că are un copil de trei luni care a căzut din pat. Acesta a fost primul semn de întrebare, pentru că un copil de trei luni nu cade singur din pat! Când a fost luată la întrebări de dispecer, femeia a început să se cam bâlbâie. ”Ce ați făcut doamnă cu copilul?”, a întrebat-o dispecerul. Iar ea a răspuns foarte încurcat și foarte vag, ceva de genul că fi căzut din pat, că nu prea știe ce are etc. ”Doamnă, respiră copilul?”, a fost din nou chestionată femeia, care a răspuns iarăși foarte ambiguu: ”A, păi, nu prea respiră!”; ”Doamnă, respiră sau nu?”; ”A, păi respiră!”. Sunt niște reacții foarte ciudate și atunci dispecerul a reacționat în consecință și mi-a adus la cunoștință cazul. Oricum, mașină a fost imediat alocată și îndreptată către destinația respectivă, dar distanța este destul de mare. I-am spus dispecerului să solicite imediat intervenția elicopterului SMURD de la Iași”, ne-a declarat Aurora Popa, directorul Serviciului de Ambulanță al Județului (SAJ) Vaslui.

Cum elicopterul SMURD deja era în drum spre Bârlad, s-a decis ca acesta să fie redirecționat de urgență către satul Docăneasa. Potrivit spuselor șefei SAJ Vaslui, coordonarea elicopterului SMURD se face strict de către cei de la Iași, aceștia fiind, de altfel, cei care au decis redirecționarea aeronavei către localitatea din comuna Vindereri. Așa se face că la fața locului au ajuns aproape în același timp atât elicopterul SMURD, cât și echipajul de la Ambulanța Bârlad. Cele două echipaje au acordat primul ajutor bebelușului și, tot din ordinul SMURD Iași, elicopterul a transportat bebelușul la Bârlad pentru a fi dus la Spitalul municipal de urgență ”Elena Beldiman” din localitate. Între timp, la helipunctul de la Bârlad (situat pe platoul de la Centrul de Afaceri Tutova), a ajuns și ambulanța care transporta femeia de 42 de ani, ce suferise un infarct. Odată aterizat elicopterul, ambulanța a preluat bebelușul și l-a dus la spitalul din Bârlad, iar aeronava a transportat femeia la un spital din Iași. Urma ca elicopterul să revină la Bârlad pentru a prelua și copilul dacă situația ar fi impus-o. Din păcate, lucrurile au luat o turnură extrem de nefastă și în decurs de câteva ore, copilul a decedat.

Ambulanțierii bănuiesc că bebelușul ar fi fost victima unei agresiuni!

”Diagnosticul la internare a fost traumatism cranio- facial cu pierderea cunoștinței. Copilului i s-au luat analizele de sânge, care sunt modificate semnificativ. La două ore de la sosirea la CPU starea copilului s-a agravat. S-a apelat la un medic pediatru și la medicul de gardă de la ATI Reanimare, a fost intubat, dar, cu toate acestea, la orele 16.30 copilul a decedat”, ne-a declarat Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Bârlad.

Aurora Popa, șefa SAJ Vaslui, susține că decesul copilului nu ar fi putut surveni doar pentru simplul fapt că ar fi căzut din pat și bănuiește că micuțul ar fi fost victima unei agresiuni: ”După cum am bănuit și noi, starea copilului era mult mai gravă decât la prima vedere. Probabil că a fost lovit și nu că ar fi căzut din pat!”.

În schimb, mama bebelușului neagă posibilitatea ca micuțul să fi fost agresat sau scăpat din mâini. Ea le-a povestit anchetatorilor că a lăsat copilul în grija concubinului ei. Numai că, la un moment dat, acesta a părăsit pentru câteva minute încăperea în care se afla bebelușul și atunci ar fi căzut din pat și așa s-ar fi rănit grav la cap. Femeia nu înțelege de ce copilul ei nu a fost dus direct cu elicopterul la Iași și crede că astfel acesta ar fi putut scăpa cu zile.

Mai multe se vor ști după ce polițiștii bârlădeni vor finaliza ancheta în acest caz. S-a dispus, de asemenea, efectuarea necropsiei pentru a se vedea exact care au fost cauzele ce au provocat decesul bebelușului.

”Noi am fost sesizați în după-amiaza zilei de 23 ianuarie că la Compartimentul Primire Urgențe de la Spitalul Bârlad a decedat un minor în vârstă de trei luni. În urma sesizării, a fst declanșată o anchetă pentru a se stabili cu exactitate circumstanțele în care a survenit decesul micuțului”, ne-a declarat agentul principal Loredana David, responsabil mass-media în cadrul IPJ Vaslui.

About Razvan Calin

%d blogeri au apreciat: