Home » National » Costul leilor își continuă declinul și atinge un minim istoric. Do­bânda Robor cu scadența la trei luni a atins ieri un nou minim istoric de 0,90% pe an

Costul leilor își continuă declinul și atinge un minim istoric. Do­bânda Robor cu scadența la trei luni a atins ieri un nou minim istoric de 0,90% pe an

Dobânda Robor cu scadența la trei luni, în func­ție de care băncile stabilesc rata dobânzii pen­tru un credit în lei cu dobânda variabilă, și-a con­tinuat tendința descendentă și ieri și a atins mini­mul istoric de 0,90% pe an, în scă­de­re cu 2% față de nivelul săptă­mânii trecute.

Costul leilor s-a poziționat în ultima pe­rioa­dă de timp pe o pantă descendentă ca ur­mare a sur­plusului de lichiditate existent pe pia­ță, ceea ce a împins la minime istorice și do­bânzile Robor cu scadența mai mare. Astfel, do­bân­da Robor cu scadența la șase luni a atins ieri minimul istoric de 1,24% pe an. Și dobân­zile Robor cu sca­dența la nouă luni și 12 luni afi­șau un nivel de 1,32% pe an, respectiv 1,37% pe an. Însă când vor putea românii să simtă în pro­priile buzunare de­clinul indi­catorului Robor și implicit să plătească rate mai mici la credite?

În luna martie băncile își vor actualiza dobân­zile variabile (o marjă de dobândă fixă aplicată de bancă plus nivelul indicatorului Robor) la creditele în monedă națională, astfel că este posibil ca românii să plătească de atunci rate mai mici. Ajustarea ratelor este o opera­țiu­ne realizată trimestrial de bănci.

Analiștii consideră că dobânda Robor va scădea în prima jumătate a acestui an chiar și până la 0,5-0,7% în contextul în care econo­mia locală va experimenta în acest interval de timp inflație negativă, iar ulterior, din a doua parte a anului, dobânda Robor ar putea să urce și să încheie anul chiar la nivelul de 1,4% pe an, pe fondul normalizării situației din piața mo­netară, consideră analiștii.

Dar și inflația ar putea să reintre pe un trend pozitiv din a doua parte a anului, mai spun analiștii.

La nivelul actual al dobânzilor la credite în lei (în unele cazuri la minime istorice) orice fluctuație a indicatorului Robor se resimte în costul creditului.

Indicatorul Robor cu scadența la trei luni s-a diminuat față de aceeași perioadă a anului trecut cu 0,7 puncte procentuale ceea ce înseamnă că românii plătesc mai puțin pentru rate lunare. Scăderea pe care costul leilor a avut-o în ultimele 12 luni înseamnă practic o reducere a unei rate lunare la un credit imobiliar (luând în calcul o marjă de credit de 2,5%) de 200.000 de lei acordat pe o perioadă de 30 de ani de 80 de lei. Astfel, rata lunară s-a diminuat de la 966 de lei la 886 de lei.

Sursa: zf.ro

Dobânda Robor cu scadența la trei luni, în func­ție de care băncile stabilesc rata dobânzii pen­tru un credit în lei cu dobânda variabilă, și-a con­tinuat tendința descendentă și ieri și a atins mini­mul istoric de 0,90% pe an, în scă­de­re cu 2% față de nivelul săptă­mânii trecute. Costul leilor s-a poziționat în ultima pe­rioa­dă de timp pe o pantă descendentă ca ur­mare a sur­plusului de lichiditate existent pe pia­ță, ceea ce a împins la minime istorice și do­bânzile Robor cu scadența mai mare. Astfel, do­bân­da Robor cu scadența la șase luni a atins ieri minimul istoric de 1,24% pe an.…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile