Home » World » Opoziția siriană cere GESTURI UMANITARE din partea Damascului, pentru a rămâne la Geneva

Opoziția siriană cere GESTURI UMANITARE din partea Damascului, pentru a rămâne la Geneva

Delegația opoziției siriene s-a întâlnit duminică, pentru prima oară, la Geneva, cu mediatorul ONU Staffan de Mistura și a cerut gesturi umanitare din partea Guvernului de la Damasc, în schimbul participării sale la negocierile sub egida ONU, relatează Reuters în pagina electronică 

La rândul său, șeful delegației Guvernului sirian Bashar al Djaafari s-a întâlnit cu adjunctul lui Staffan de Mistura și a declarat că este pregătit să discute măsuri umanitare precum eliberarea deținuților.

Pe teren, violențele continuau, iar un triplu atentat, într-un cartier șiit din sudul Damascului – revendicat de către jihadiști din cadrul Statului Islamic (SI) – s-a soldat cu peste 60 de morți, inclusiv 25 sunt membri ai unor miliții șiite, și zeci de răniți, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

„Am venit la Geneva doar după ce am primit asigurări și angajamente precise cu privire la faptul că vor avea loc progrese importante în privința situației umanitare”, a declarat Bassma Kodmani, o membră a delegației Înaltului Consiliu pentru Negocieri (HCN), creat luna trecută în Arabia Saudită din partide politice și grupări armate din cadrul opoziției siriene. 

„Atât timp cât nu vom vedea asemenea gesturi, nu putem lansa negocieri politice”, a adăugat ea, într-o conferință de presă, în orașul elvețian.

Însă, a continuat Kodmani, militarii sirieni și aliații lor ruși par să rămână „surzi” la aceste solicitări, iar operațiunile militare chiar s-au intensificat pe teren.

Rezoluția 2.254 a ONU

Salim al Muslat, un purtător de cuvânt al HCN, a declarat că opoziția este pregătită să facă zece pași dacă Guvernul de la Damasc acceptă să facă unul singur, un lucru de care a afirmat că se îndoiește. „Regimul nu a venit la Geneva pentru a căuta o soluție, ci pentru a câștiga timp ca să ucidă și mai mulți sirieni”, a spus el.

Într-un comunicat difuzat pe Internet, coordonatorul HCN Riad Hidjab, care se află la Ryiadh, subliniază că delegația opoziției ar putea părăsi Geneva, în cazul în care bombardamentele guvernamentale și rusești continuă și împiedică trimiterea unui ajutor umaitar orașelor asediate.

„Dacă regimul și aliații săi continuă să încalce drepturile poporului sirian, atunci prezența delegației HCN la Geneva nu ar mai avea o justificare, iar HCN ar putea să-și retragă echipa de negociatori”, subliniază Hidjab în acest comunicat, după ce s-a întâlnit, în capitala saudită, cu premierul turc Ahmet Davutoglu.

HCN cere încetarea bombardării populațiilor civile, ridicarea blocadei impuse orașelor asediate și eliberarea a aproximativ 3.000 de femei și copii care ar fi deținuți în închisori siriene – puncte care fugurează în Rezoluția numărul 2.254, adoptată în unanimitate pe 18 decembrie de către Consiliul de Securitate al ONU.

John Kerry lansează un apel

Întrebat ce părere are despre aceste puncte, într-o conferință de presă, șeful delegației guvernamentale siriene Bashar al Djaafari, care s-a întâlnit cu Staffan de Mistura vineri, a răspuns că „ele fac parte din ordinea de zi pe care am acceptat-o (…). Va fi una dintre temele importante pe care le vom discuta între cetățeni sirieni”.

Invitat să spună care sunt obiectivele sale la Geneva, el a răspuns „întrebați-mă atunci când vor începe negocierile”.

El a subliniat că Guvernul sirian vrea să găsească o soluție la un conflict care s-a soldat cu 250.000 de morți în aproape cinci ani, dar că se îndoiește de „seriozitatea” delegației opoziției, despre care a spus că nici măcar nu-i cunoaște cu exactitate alcătuirea.

În opinia sa, opoziția reprezentată de HCN servește intereselor puterilor străine, care folosesc terorismul ca armă politică. Exploziile care au avut loc la Damasc duminică dovedesc, de altfel, această legătură între opoziție și terorism, a apreciat el.

Într-o declarație televizată, secretarul de Stat american John Kerry a îndemnat duminică cele două părți să profite de ocazia acestor negocieri la Geneva pentru a avansa către o soluționare a conflictului, la care, a subliniat el, „nu există o soluție militară”.

Kerry a îndemnat Damascul să faciliteze trimiterea unui ajutor umanitar orașelor asediate și a subliniat că un acord politic în Siria ar da o lovitură dură jihadiștilor din cadrul Statului Islamic.

Sursa; mediafax.ro

Delegația opoziției siriene s-a întâlnit duminică, pentru prima oară, la Geneva, cu mediatorul ONU Staffan de Mistura și a cerut gesturi umanitare din partea Guvernului de la Damasc, în schimbul participării sale la negocierile sub egida ONU, relatează Reuters în pagina electronică  La rândul său, șeful delegației Guvernului sirian Bashar al Djaafari s-a întâlnit cu adjunctul lui Staffan de Mistura și a declarat că este pregătit să discute măsuri umanitare precum eliberarea deținuților. Pe teren, violențele continuau, iar un triplu atentat, într-un cartier șiit din sudul Damascului - revendicat de către jihadiști din cadrul Statului Islamic (SI) - s-a soldat…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: