Home » Business » La fiecare firma noua, alte doua se inchid. Romania, campioana regionala la insolvente

La fiecare firma noua, alte doua se inchid. Romania, campioana regionala la insolvente

Doua companii isi intrerup activitatea la fiecare firma nou inmatriculata, Romania fiind pe primul loc in Europa Centrala si de Est la numarul de insolvente la mia de firme active.

„Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI), rezulta ca in 2015 s-au deschis 9.886 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 51% fata de anul anterior, cand s-au deschis 20.170 insolvente si cu 43% comparativ cu media ultimilor 10 ani. Cu toate acestea, Romania inregistreaza in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste 4 ori mai mare decat media inregistrata pe plan regional (Europa Centrala si de Sud-Est), media locala fiind de 45 de insolvente la 1.000 de firme active, prima pozitie din acest punct de vedere”, se arata in datele prezentate de Coface Romania si citate de Agerpres.

Potrivit Coface, numarul companiilor mari care isi intrerup activitatea ramane foarte ridicat, respectiv 577 de firme cu cifra de afaceri peste 1 milion euro, care au intrat in insolventa in 2015.

„De asemenea, cu toate ca a crescut cu 13% numarul de companii nou inmatriculate in primele 11 luni din 2015, Romania inregistreaza in continuare peste doua companii care isi intrerup activitatea la fiecare companie nou inregistrata. Din punctul de vedere al distributiei sectoriale, fabricarea produselor textile, salubritatea, constructiile, industria alimentara si a bauturilor, HORECA si fabricarea substantelor chimice sunt in top 5 sectoare cu cel mai ridicat numar al insolventelor nou deschise in 2015, raportat la 1.000 de firme active”, informeaza Coface.

Din totalul celor 9.886 de companii insolvente in 2015, un numar de 5.372 au depus declaratiile financiare pentru activitatea desfasurata in 2014.

„Pentru aceste companii au fost calculati indicatorii financiari preliminari la nivelul intregului esantion pentru perioada 2008 – 2014. S-a observat ca una dintre principalele cauze care au accelerat riscul intrarii in insolventa a fost dezechilibrarea graduala a structurii bilantului. Companiile respective au atras resurse financiare suplimentare (gradul de indatorare crescand de la 76% in 2008 la 123% in 2014), orientate cu precadere catre investitii pe termen lung. Acestea din urma nu au generat venituri suplimentare sau o crestere a productivitatii prin imbunatatirea marginii operationale. Din contra, veniturile medii au scazut cu aproape 5,3% in 2014, dinamica ce nu a fost cuplata cu o ajustare corespunzatoare a cheltuielilor, nivelul consolidat al pierderilor crescand la 7,9%”, se arata in datele prezentate.

In acest context, gradul de acoperire a datoriilor prin venituri de exploatare a scazut de la 108% (nivelul din 2008) la 69% (nivel inregistrat in 2014). In ciuda acestui fapt, durata medie de plata a furnizorilor aproape ca s-a triplat in 2015, aceasta crescand de la 74 de zile in 2008 la 235 de zile in 2014, precizeaza analiza Coface.

Sursa: incont.stirileprotv.ro

Doua companii isi intrerup activitatea la fiecare firma nou inmatriculata, Romania fiind pe primul loc in Europa Centrala si de Est la numarul de insolvente la mia de firme active. "Din analiza Coface, realizata pe baza datelor furnizate de Buletinul Procedurilor de Insolventa (BPI), rezulta ca in 2015 s-au deschis 9.886 de proceduri noi de insolventa, in scadere cu aproximativ 51% fata de anul anterior, cand s-au deschis 20.170 insolvente si cu 43% comparativ cu media ultimilor 10 ani. Cu toate acestea, Romania inregistreaza in continuare o incidenta a insolventelor la 1.000 de firme active de peste 4 ori mai…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: