Home » Justitie » Pedepse majorate pentru primii traficanți de etnobotanice vasluieni

Pedepse majorate pentru primii traficanți de etnobotanice vasluieni

de Marian MOCANU

După doi ani de procese, judecătorii Curții de Apel Iași au dat sentința definitivă în dosarul primilor traficanți de etnobotanice arestați în județul Vaslui. Magistrații au majorat cu câte un an pedepsele inițiale date lui Edward Gache și iubitei sale, asistenta de farmacie Mădălina Vlad.

În luna martie 2014, după un proces care a durat aproape doi ani, Mădălina Vlad a fost condamnată la la un an și șase luni închisoare, cu suspendare, în timp ce partenerul acesteia a primit doi ani și șase luni, la fel, cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani și jumătate. Procurorii DIICOT care au instrumentat cazul au contestat decizia judecătorilor vasluieni, considerând pedepsele prea blânde în raport cu gravitatea faptelor comise de cei doi. După alți doi ani de proces, judecătorii Curții de apel Iași au dat ieri sentința definitivă. Ei au majorat pedepsele acordate celor doi, lui Gache, de la doi la trei ani, iar farmacistei Mădălina Vlad, de la un an și jumătate, la doi ani și jumătate de închisoare. Judecătorii i-au achitat pe cei doi de acuzațiile de trafic de droguri de risc și trafic de droguri de mare risc, reținând în seama celor doi traficanți de etnobotanice doar acuzația de „efectuare, fără drept, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, de operațiuni cu produse știind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive”.

Magistrații au dispus suspendarea executării pedepselor, cu un termen de încercare de patru ani și jumătate, perioadă în care, dacă cei doi vor fi condamnați pentru alte fapte de natură penală vor executa și aceste pedepse. Trebuie spus că cei doi au fost trimiși în judecată într-un moment în care „magazinele de vise erau încă legale”, mai multe astfel de magazine funcționând și la Vaslui. Dealtfel, cariera de traficant de droguri a lui Edward Gache a început chiar ca vânzător la un astfel de magazin. Ulterior, prinzând „experiență”, și făcându-și clienți în rândul tinerilor care frecventau magazinul, Gache a început să procure și să distribuie produse etnobotanice din ce în ce mai puternice. Prietena sa, Mădălina Vlad, asistentă la o farmacie din centrul municipiului Vaslui, se ocupa cu primirea coletelor, porționarea etnobotanicelor și efectuarea plăților. Anchetatorii au bănuit, fără a putea dovedi, că farmacista vindea și alte droguri sustrase din farmacie, cu care „întărea” etnobotanicele. Scandalul a izbucnit după ce părinții mai multor elevi au reclamat la poliție faptul că copiii lor erau aprovizionați cu droguri „legale”, de către cei doi traficanți. În urma anchetei, procurorii au stabilit că Gache și farmacista ar fi furnizat etnobotanice la sute de tineri vasluieni. Peste jumătate dintre clienții celor doi erau liceeni, cu vârste cuprinse între 15-18 ani. Părinții acestora au povestit plângând anchetatorilor drama prin care au trecut copiilor lor: probleme de comportament, refuz de a mai comunica în familie, izolare, dezinteres față de școală etc. Și mai grav, spun medicii, efectele consumului de etnobotanice asupra creierului sunt ireversibile. Printre părinții care au fost audiați în acest dosar, au fost mulți care și-au găsit copiii în sevraj sau chiar în stare de inconștiență după consumul de etnobotanice!

de Marian MOCANU După doi ani de procese, judecătorii Curții de Apel Iași au dat sentința definitivă în dosarul primilor traficanți de etnobotanice arestați în județul Vaslui. Magistrații au majorat cu câte un an pedepsele inițiale date lui Edward Gache și iubitei sale, asistenta de farmacie Mădălina Vlad. În luna martie 2014, după un proces care a durat aproape doi ani, Mădălina Vlad a fost condamnată la la un an și șase luni închisoare, cu suspendare, în timp ce partenerul acesteia a primit doi ani și șase luni, la fel, cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: