Home » Administratie » Bugetul municipiului Vaslui a fost adoptat

Bugetul municipiului Vaslui a fost adoptat

de Marian MOCANU

După discuții aprinse, care însă au durat mult mai puțin timp ca în anii anteriori, consilierii locali au adoptat, cu un singur vot împotrivă, bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2016. Așa cum a declarat Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui: „Bugetul de 122 milioane lei programat pentru anul 2016 este un buget care nu ne satisface, nevoile urbei sunt mult mai mari”. În acest an, municipiul Vaslui va conta pe venituri de 122,14 milioane lei, din care 24 milioane lei din taxe și impozite locale. Cheltuielile programate sunt de 122,4 milioane lei, din care mare parte, 112 milioane lei, pentru secțiunea de funcționare și doar 12 milioane lei pentru investiții. Din acești bani, un sfert vor fi cheltuiți din fonduri locale pentru finalizarea PIDU, bani care din cauza nefinalizării la timp a proiectului au fost pierduți din finanțarea europeană nerambrusabilă inițială. Municipalitatea speră ca, pe parcursul anului, să atragă și alte fonduri nerambursabile pentru investiții, în special din surse cu surse de finanțare europeană.

Consilierii locali au votat ieri bugetul municipiului Vaslui pentru anul 2016. Discuțiile, deși aprinse, au durat aproape o oră, mai puțin față de anii trecuți, și asta pentru că, așa cum au observat chiar și consilierii opoziției, proiectul de buget a fost întocmit cu profesionalism, ușor de înțeles pentru toți cetățenii. După ce bugetul a fost pus în dezbatere publică, cetățenii municipiului au putut face propuneri și amendamente. Au fost înregistrate doar trei astfel de propuneri. Este vorba de susținerea unui eveniment cultural care oricum era în atenția municipalității și de construirea fie de parcuri de joacă, fie de dotare a celor existente cu amenajări specifice pentru copiii în vârstă de până la trei ani. În rest, consilierii opoziției au remarcat faptul că vor fi alocați puțini bani pentru investiții, iar unele obiective propuse anterior, cum este cazul pistei de aterizare de elicopter, nu au mai fost cuprinse în acest buget.

„Cred că am ajuns să finanțăm unele investiții ca să ne aflăm în treabă. Sunt străzi care urmează a fi asfaltate, deși nu au canalizare, construim un centru de informare turistică fără să știm dacă va avea adresabilitate, și, în schimb, tergiversăm demersurile pentru preluarea în administrare în vederea reabilitării a Palatului Copiilor, ajuns o ruină. Scopul bugetului local nu este de a plăti salarii angajaților din sistemul public, ci de a crește nivelul de trai a locuitorilor municipiului. Ori acesta nu crește!”, a spus consilierul Alexandru Volocaru.

Opiniile acestuia nu au fost îmbrățișate în totalitate de colegii din opoziție. Liberalul Radu Sorin a ținut să remarce faptul că un sfert din bugetul pentru dezvoltare, de 12 milioane lei, este alocat pentru finalizarea, în acest an, a reabilitării străzii Ștefan cel Mare și a zonei pietonale: „Această reabilitare făcea parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, megaproiect finanțat din fonduri europene nerambursabile. Din cauză că nu s-a reușit finalizarea la termen, la sfârșitul anului trecut, a asfaltării străzii Ștefan cel Mare, s-a ajuns în situația să susținem noi, de la bugetul local, finalizarea lucrărilor. Deci, s-au pierdut mai bine de patru milioane lei, bani pe care noi practic îi aveam, și pe care, în acest an, puteam să-i folosim pentru alte investiții de interes cetățenesc. Cine cine e de vină pentru întârziere? Constructorul, vremea, managerul de proiect? Cine ar trebui să răspundă pentru pierderea acestor bani? Cred că și noi, consilierii, și cetățenii orașului, ar trebui să primească un răspuns!”, s-a exprimat în Sorin Radu în plenul ședinței de Consiliu Local.

În rest, consilierii au salutat faptul că, la secțiunea funcționare a bugetului, au fost alocate sume importante pentru componenta socială, dar și pentru acțiunile culturale, religioase și sportive ce vor avea loc în municipiul Vaslui. „Este un buget bine structurat, care acoperă, în parte, nevoile orașului și la secțiunea funcționare și la cea de dezvoltare. Sunt asigurate salariile, subvențiile sau ajutoarele destinate persoanelor defavorizate. Mai mult, observ din proiectul de buget că municipiul Vaslui are o datorie publică la bănci de doar 2,7%, față de maximul pe care l-ar putea accesa, de 30%. Este un lucru foarte bun, asta înseamnă că municipalitatea și-a făcut foarte bine treaba descurcându-se cu fondurile proprii și cele atrase de la bugetul de stat sau Uniunea Europeană”, a fost de părere consilierul Valeriu Caragață.

Bugetul pentru anul 2016 a municipiului Vaslui este structurat pe două secțiuni: cea de funcționare și cea de dezvoltare. La Secțiunea de funcționare, veniturile programate pentru acest an sunt de 122,14 milioane lei. Din acestea, aproape 24 milioane de lei provin din încasările de taxe și impozite locale sau a amenzilor, iar restul din alte surse, în principal de la bugetul de stat. Față de anii anteriori, încasările din finanțări europene sunt foarte mici, dat fiind faptul că proiectele accesate au fost finalizate. În ceea ce privește cheltuielile secțiuni de funcționare, acestea sunt de 112 milioane lei. „Din aceste cheltuieli de funcționare se plătesc salariile a peste 3.500 de oameni, angajați ai primăriei și instituții din subordine, cadre didactice, însoțitori maternali sau a persoanelor cu handicap. Alți peste 7.700 vasluieni beneficiază de subvenții, cum ar fi cele la căldură sau transportul în comun, ori beneficiază de produse sociale, burse pentru elevi sau alte ajutoare financiare. La acestea se adaugă cheltuielile cu igienizarea, repararea și întreținerea domeniului public, în afara acoperirii cheltuielilor pentru buna desfășurare a activității primăriei și instituțiilor din subordine. Nu sunt uitate nici prestațiile sociale, în sumă de peste 17 milioane lei, ori cele culturale, artistice, sportive sau religioase”, a declarat primarul Vasile Pavăl.

primar vasile paval sedinta clÎn ceea ce privește secțiunea de dezvoltare, pentru investiții au fost alocați 12 milioane lei. „Acești bani vor merge pentru finalizarea obiectivelor deja demarate și vom începe obiective noi. Propunerile în ceea ce privește investițiile din acest an vor fi completate atunci când vor fi finalizate studiile de fezabilitate a unor noi obiective. Este vorba de Spitalul II – municipal, de asfaltarea străzilor Traian, Republicii, modernizarea altor străzi, cum ar fi din zona Delea sau Valentin Silvestru. 2016 este un an de interferență a celor două etape a Programului Operațional Regional, iar pentru perioada 2014 – 2020 a POR vor fi alocate României peste 40 miliarde de euro. Depinde numai de noi, din municipalitate, să întocmim, cu girul consilierilor locali, proiecte pentru accesarea de fonduri europene nerambursabile în vederea dezvoltării în continuare a municipiului Vaslui. Bugetul votat astăzi este bugetul comunității, iar mie și colegilor din primărie ne revine sarcina de a-l duce la îndeplinire cu maximă responsabilitate”, a explicat primarul Vasile Pavăl.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: