Home » World » Alianța Nord-Atlantică se află la originea tensiunilor din Siria, acuză Rusia

Alianța Nord-Atlantică se află la originea tensiunilor din Siria, acuză Rusia

Tensiunile din Siria sunt generate de activitățile Alianței Nord-Atlantice, acuză Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, citat de site-ul agenției TASS. 

„Tensiunile din Siria, aflate în creștere, au la origine acțiuni ale Alianței Nord-Atlantice”, a afirmat Igor Konașenkov , reacționând la afirmațiile secretarului general NATO, Jens Stoltenberg, care a acuzat că raidurile ruse efectuate în Siria subminează eforturile de pace.

„Înainte de inițierea operațiunilor ruse în Siria, țări membre NATO acționau în această țară și pretindeau de trei ani că eliminau teroriști internaționali„, a declarat Igor Konașenkov.

„Și, în tot acest timp, nimeni din Occident nu se gândise să lanseze negocieri de pace pentru Siria. Așteptau doar prăbușirea țării, după scenariul aplicat în Libia, unde aceleași state NATO au vrut să implementeze democrația occidentală…”, a ironizat oficialul rus. Libia este în stare de anarhie începând din 2011, când o revoltă susținută de NATO a provocat înlăturarea regimului Muammar Kadhafi.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.

O coaliție condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Din coaliție fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită și Turcia. În septembrie 2015, Rusia a lansat raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că atacă poziții ale insurgenților susținuți de Occident. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: