Home » Administratie » Cine este vinovat de pierderea de către bugetul municipiului Vaslui, a patru milioane lei!?

Cine este vinovat de pierderea de către bugetul municipiului Vaslui, a patru milioane lei!?

de Marian MOCANU

Întârzierea finalizării proiectelor finanțate prin Planul Integrat de Dezvoltare Rurală a dus la pierderea, de către municipiul Vaslui, a patru milioane lei, finanțare nerambursabilă. Motivul? Suprapunerea proiectului de asfaltare a străzii Ștefan cel Mare cu proiectul de reabilitare a rețelei de apă potabilă și canalizare derulat cu fonduri europene de Consiliul Județean Vaslui prin intermediul Aquavas, susține Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui.

Vineri, 5 februarie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul primăriei municipiului Vaslui, primarul Vasile Pavăl a răspuns unei întrebări adresate de consilierii municipali liberali în cadrul ședinței anterioare de Consiliu Local. Este vorba de cea legată de motivul pierderii, de către municipiului Vaslui, a unei finanțări nerambursabile de patru milioane lei datorită întârzierii finalizării asfaltării străzii Ștefan cel Mare. Banii au fost alocați prin Planul Integrat de Dezvoltare Rurală, proiecte cu finanțare europeană, iar acum trebuie acoperiți, pentru finalizarea lucrării, cu bani de la bugetul local.

Primarul Vasile Pavăl a explicat că întârzierea lucrărilor s-a datorat faptului că, pe o porțiune a străzii Ștefan cel Mare și a altor străzi adiacente, care trebuiau asfaltate, s-a suprapus cu un alt proiect, finanțat tot cu bani europeni. Este vorba de proiectul Consiliului județean Vaslui, derulat prin Aquavas SA, de reabilitare a rețelei de apă și canalizare în municipiul Vaslui și realizarea unei stații de tratare și una de epurare a apelor uzate în municipiul Vaslui, în valoare de 38 de milioane de euro. Dacă în ceea ce privește stațiile de tratare și de epurare, acestea sunt aproape de finalizare, reabilitarea rețelei de apă și canalizare nici măcar nu a demarat, nefiind nici măcar organizate licitațiile în vederea execuției.

primar vasile paval sedinta cl1„Cele două proiecte, ambele de o importanță majoră pentru Vaslui, s-au suprapus și conform obligațiilor asumate de noi, în cazul în care asfaltam în totalitate strada Ștefan cel Mare, nu se mai putea interveni, timp de cinci ani, pentru amplasarea conductelor de apă și canalizare. În luna august 2015 s-a constatat că există riscul nerealizării planurilor integrate nu doar la Vaslui, ci în multe alte orașe din țară. Drept urmare, s-a stabilit, de comun acord cu Ministerul Dezvoltării Regionale și cel a Mediului modificarea instrucțiunilor inițiale, iar PIDU să meargă mai departe. Era destul de târziu, s-a recuperat ce s-a mai putut din întârzieri, dar la Vaslui au mai rămas de executat lucrări în valoare de patru milioane lei. Pentru a nu risca să nu finalizăm proiectul, ceea ce ar însemna sancțiuni grele pentru municipiul Vaslui, s-a luat decizia acoperirii cheltuielilor pentru lucrările rămase de efectuat de la bugetul local. Nu ne încântă acest lucru, mai ales că s-a datorat unor factori independenți de voința noastră, dar trebuie ca, până la 30 iunie, toate cele cinci proiecte din cadrul PIDU să fie finalizate. În alte orașe nu s-a reușit finalizarea nici a 60% din planurile integrate. La noi, din totalul de 87 de milioane de lei, am «tras» 83 de milioane. A mai rămas să acoperim, de la bugetul local patru milioane lei, sumă importantă pentru municipiul Vaslui, dar mică în comparație cu totalul finanțării nerambursabile obținute” a declarat, în cadrul conferinței de presă, primarul Vasile Pavăl.

Conform acestuia, după finalizarea lucrărilor, pe strada Ștefan cel Mare se vor căuta soluții pentru scoaterea în afara carosabilului a conductelor de apă și canalizare care vor fi amplasate prin proiectul derulat de Aquavas. Singurele străzi care vor avea de suferit din cauza lucrărilor la rețeaua de apă și canalizare vor fi Hușului și Gheorghe Doja. Acestea vor fi asfaltate, conform proiectului din PIDU, și ulterior, când vor fi amplasate conductele, vor fi reparate pe cheltuiala Aquavas. În ceea ce privește proiectul Aquavas, finanțat pe POS Mediu, primarul Pavăl a declarat că, din câte știe, stațiile de tratare și epurare vor fi finalizate cât de curând, iar în ceea ce privește reabilitarea rețelei de apă și canalizare, licitațiile în vederea desemnării executantului vor începe în cea de a doua parte a anului.

„La Aquavas, s-a schimbat conducerea, fostul director general și-a dat demisia, locul lui fiind luat de un profesionist, Ticu Bahnaru. Deja lucrurile încep să se miște acolo, au fost aduși oameni noi, competenți, s-au rezolvat o parte din problemele legate de autorizațiile ISU și cele de construcție, care până acum blocau proiectul… Din câte se pare, în toamna acestui an se vor desfășura în sfârșit licitațiile pentru rețele, urmând ca lucrările efective să înceapă cel ma târziu la începutul anului viitor. Nu cred că e nimeni vinovat pentru blocarea, până acum a acestui proiect, lucrărle sunt de o complexitate foarte mare, e vorba și de unele reguli obligații ce trebuie respectate, fiind vorba de bani europeni, însă acest lucru ne-a costat pe noi, municipalitatea, atât bani, cât și întârzieri”, a adăugat primarul Vasile Pavăl.

de Marian MOCANU Întârzierea finalizării proiectelor finanțate prin Planul Integrat de Dezvoltare Rurală a dus la pierderea, de către municipiul Vaslui, a patru milioane lei, finanțare nerambursabilă. Motivul? Suprapunerea proiectului de asfaltare a străzii Ștefan cel Mare cu proiectul de reabilitare a rețelei de apă potabilă și canalizare derulat cu fonduri europene de Consiliul Județean Vaslui prin intermediul Aquavas, susține Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui. Vineri, 5 februarie, în cadrul unei conferințe de presă susținute la sediul primăriei municipiului Vaslui, primarul Vasile Pavăl a răspuns unei întrebări adresate de consilierii municipali liberali în cadrul ședinței anterioare de Consiliu Local. Este…

Review Overview

User Rating: Be the first one !

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: