Home » World » Ahmet Davutoglu îndeamnă Occidentul să nu lase Turcia singură în fața ingerințelor Rusiei în Siria

Ahmet Davutoglu îndeamnă Occidentul să nu lase Turcia singură în fața ingerințelor Rusiei în Siria

Premierul turc, Ahmet Davutoglu, a cerut Occidentului să nu permită continuarea bombardamentelor ruse în Siria, explicând că autoritățile turce nu vor putea face față valului de refugiați și rugând-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, să nu lase Turcia singură. 

„Raidurile aeriene ruse în Siria nu trebuie tolerate cu ideea că Turcia va accepta oricum refugiații care fug de bombardamente”, a declarat Ahmet Davutoglu la întâlnirea cu Angela Merkel.

„Cele mai recente evoluții ale crizei siriene reprezintă o tentativă de a exercita presiuni asupra Turciei și asupra Europei în privința refugiaților”, a adăugat Davutoglu, referindu-se la intensificarea raidurilor antiteroriste ruse în regiunea siriană Alep, situație care a generat un nou val de refugiați spre teritoriul turc.

„Să nu ne lăsați singuri. Nu este posibil ca urgența imigranților să ajungă doar pe umerii Turciei”, i-a spus Ahmet Davutoglu Angelei Merkel, potrivit ziarului italian Corriere della Sera. 

Relațiile dintre Turcia și Rusia sunt într-o perioadă de criză majoră. În noiembrie 2015, armata turcă a doborât un bombardier rus, la frontiera cu Siria, incident care a deteriorat puternic relațiile cu Moscova. Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a impus sancțiuni economice și a amenințat Turcia după acest incident.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent și cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forțele opoziției și grupuri teroriste, inclusiv organizația sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak și Siria / Stat Islamic în Irak și Levant). Bilanțul conflictului depășește 250.000 de morți.

O coaliție condusă de Statele Unite efectuează raiduri aeriene în Siria și Irak, vizând poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic. Din coaliție fac parte țări precum Australia, Canada, Marea Britanie, Franța, Bahrain, Iordania, Maroc, Qatar, Arabia Saudită și Turcia. În septembrie 2015, Rusia a lansat raiduri aeriene în Siria, pentru susținerea regimului Bashar al-Assad. Statele Unite și NATO au acuzat Rusia că atacă poziții ale insurgenților susținuți de Occident. Moscova susține că vizează exclusiv poziții ale rețelei teroriste Stat Islamic.

Igor Konașenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, a afirmat, zilele trecute, că tensiunile din Siria sunt generate de activitățile Alianței Nord-Atlantice.

Sursa: mediafax.ro

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: