Home » Justitie » Bărbatul care și-a ucis vecinul cu toporul fiindcă așa i-a cerut tatăl crede că pedeapsa cu închisoarea este exagerată

Bărbatul care și-a ucis vecinul cu toporul fiindcă așa i-a cerut tatăl crede că pedeapsa cu închisoarea este exagerată

de Marian MOCANU

Condamnat la 18 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav, Gheorghe Sorin Mafteiu face tot posibilul să scape din închisoare. După ce, acum doi ani, Înalta Curte de Casație și Justiție i-a respins cererea de revizuire a dosarului, ieri, judecătorii Tribunalului Vaslui au făcut același lucru. Ucigașul, de loc din comuna Grivița, și-a omorât un vecin cu toporul, la îndemnul tatălui său. Ulterior, tânărul a fugit de la locul faptei, fiind dat în urmărire generală și prins după zile de căutări. La momentul producerii crimei, Mafteiu abia fusese eliberat din închisoare, unde ispășise o pedeapsă tot pentru fapte comise cu violență.

În aprilie 2008, tatăl lui Gheorghe Sorin Mafteiu, din comuna Grivița, a avut un diferent cu un vecin, după care a apelat la fiul său ca să-l „răzbune”. Nici una nici două, tânărul a pus mâna pe un topor, cu care și-a lovit vecinul „obraznic” în moalele capului. Lovitura a fost atât de puternică, încât craniul a fost secționat aproape în două. Imediat după crimă, ucigașul a fugit, fiind căutat zile întregi de polițiști și jandarmi. Dat în consemn la frontieră și, ulterior, în urmărire generală, Mafteiu a fost prins după mai bine de o săptămână, undeva în județul Galați. Acuzat de omor deosebit de grav, tânărul a fost condamnat la 18 ani de închisoare, una dintre cele mai mari pedepse aplicate de judecătorii vasluieni. Mafteiu era recidivist, crima fiind făcută nu la mult timp după ce fusese eliberat din închisoare unde ispășise o pedeapsă pentru tentativă de omor.

După ce a pierdut și recursul, pedeapsa rămânând definitivă, Gheorghe Sorin Mafteiu a cerut în mai multe rânduri revizuirea dosarului. El susține că pedeapsa este exagerată, în fapt ar fi fost provocat de victima sa, care i-ar fi lovit tatăl. El a ajuns chiar și la Înalta Curte de Casație și Justiție, care însă, în 2014, i-a respins cererea de rejudecare. Atunci, judecătorii ÎCCJ au considerat că prima instanță a procedat corect când nu a ținut cont de așa-zisele circumstanțe atenuante invocate de ucigaș. Un an mai târziu, Mafteiu a făcut, la Tribunalul Vaslui, o nouă cerere de revizuire a dosarului, pentru aceleași motive. Ieri, judecătorii vasluieni au respins, iarăși, cererea ucigașului din Grivița. Acesta va trebui să mai stea după gratii cel puțin cinci ani, până va putea face cerere de eliberare condiționată.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: